Tο Σοσιαλδημοκραιτκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Ανγκελα Μέρκελ και θα προτιμήσει να περάσει στην αντιπολίτευση, έπειτα από την ιστορική του ήττα.
«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.
German election: Martin Schulz says "This is the end of working together with the CDU party" and the SPD will now be an opposition party pic.twitter.com/AP8PIzVsrK
— CNN (@CNN) September 24, 2017
Αυτό σημαίνει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ για να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.
Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε επίσης μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.
Πανηγυρίζει η ακροδεξιά...
Το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, που φαίνεται να συγκεντρώνει το 13,5% των ψήφων, δεσμεύεται «να αλλάξει τη χώρα», σύμφωνα με τη δήλωση της εκπροσώπου του μετά το πρώτο exit poll.
«Λέμε όχι στην ισλαμοποίηση και θέλουμε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας. Προτείνω αυτή η βραδιά να είναι βραδιά γιορτής, αλλά από αύριο να εργαστούμε για αυτή τη χώρα»
BREAKING: German election: Center-left challenger Martin Schulz concedes defeat.
— The Associated Press (@AP) September 24, 2017
Ήδη πριν από την ανακοίνωση του πρώτου exit poll, το στρατόπεδο των ακροδεξιών είχε ξεκινήσει τους πανηγυρισμούς, με τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έναν εκ των δύο βασικών υποψηφίων της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία να εξηγεί ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί με τα κόμματα του κατεστημένου.
In German elections, SPD drops to just 22%. Social Democracy in crisis across Europe but in Britain anti-austerity Labour topping the polls.
— Richard Burgon MP (@RichardBurgon) September 24, 2017
Βασικό αίτημα στο μανιφέστο του ξενοφοβικού κόμματος να απαγορευτούν όλα τα ισλαμικά τεμένη και οι μιναρέδες, να σταματήσουν οι προσευχές των μουεζίνηδων και να απαγορευτεί η μπούρκα.
Το AfD ζητά ακόμη να αλλάξει η στάση έναντι των εγκλημάτων που διέπραξαν οι Ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.