Ανάλυση: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσε...

112 μέρες πριν απο τις προεδρικές εκλογές του 2018, τουλάχιστον τρείς δημοσκοπήσεις καταγράφουν άκρως ενδιαφέρουσες τάσεις για τους μέχρι στιγμής υποψήφιους για την προεδρία της δημοκρατίας. Νίκο Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλο, Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην OffsiteCy, ο εκλογικός αναλυτής Δρ. Νάσιος Ορεινός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο Νίκος Αναστασάδης προηγείται. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς και στην τέταρη θέση, ο Γιώργος Λιλλήκας.

Σε ότι αφορά στο θέμα της υποψηφιότητας του πρύτανη του πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, ο κύριος Ορεινός τονίζει ότι σε περίπτωση που κατέλθει ως υποψήφιος και λάβει 8-9%, τότε, “αυτό θα θεωρηθεί ως εκλογική επανάσταση”.

Ο Νάσιος Ορεινός σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις “φωτογραφίζουν” συγκεκριμένες τάσεις τη δεδομένη στγμή, οι οποίες χρήζουν σχολιασμού και ανάλυσης απο τα κόμματα.

Νίκος Αναστασιάδης

Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, φαίνεται να προηγείται έναντι των ανθυποψηφίων του. Ωστόσο, σύμφωνα με το Νάσιο Ορεινό βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης, τα ποσοστά του Νίκου Αναστασιάδη, είναι πιο κάτω απο τα ποσοστά του 2012, σε αρκετούς δείκτες. Ο Δρ. Ορεινός αναφέρει ότι αυτό, “ είναι ένα σημαντικό στοιχείο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις προηγούμενες εκλογές, ο Νίκος Αναστασιάδης έφθασε μέχρι το 46%, στον πρώτο γύρο”. Σύμφωνα με το Νάσιο Ορεινό, θετικό για την υποψηφιότητα του νυν προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ότι αντλεί ποσοστά πέραν της εκλογικής δύναμης του ΔΗΣΥ, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Στα θετικά του προέδρου της Δημοκρατίας, προστίθενται η πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητάς του, η μέχρι στιγμής αρκετά καλή συσπείρωση του κόμματος που τον στηρίζει και το γεγονός ότι αντλεί ψήφους απο ψηφοφόρους, οι οποίοι απείχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2016

Σταύρος Μαλάς

Σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή Νάσιο Ορεινό, ο ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος στηρίζεται απο το ΑΚΕΛ, φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα άντλησης ψηφοφόρων απο άλλους κομματικούς χώρους. Ο κύριος Ορεινός ανέφερε ότι, “ο Σταύρος Μαλάς αντλεί ψήφους απο το ΑΚΕΛ και πολύ μικρά ποσοστά απο τα άλλα κόμματα. Δηλαδή, εμφανίζει την εικόνα των προηγούμενων εκλογών”.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου, φαίνεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, λόγω της πολυσυλλεκτικότητας που παρουσιάζει. Σύμφωνα με το Νάσιο Ορεινό, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις “φωτογραφίζουν” τον κύριο Παπαδόπουλο να αντλεί ποσοστά πέραν των ποσοστών που πήραν τα κόμματα ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Ο κύριος Ορεινός καταγράφει και το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος αντλεί ψήφους απο το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ενώ σημειώνει και το ενδεχόμενο στήριξης του κύριου Παπαδόπουλου απο το κίνημα Οικολόγων και την Πλατφόρμα Πολιτών.

Γιώργος Λιλλήκας

Ο υποψήφιος της Συμμαχίας Πολιτών ο οποίος βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων κατέχει την τέταρτη θέση, έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της “χαμένης ψήφου”. Σύμφωνα με το Νάσιο Ορεινό, “αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα ακολουθεί τον κύριο Λιλλήκα μέχρι τις προεδρικές εκλογές”. Ο εκλογικός αναλυτής σημειώνει ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Γιώργος Λιλλήκας παίρνει ποσοστό της τάξης του 5%.

Σε ερώτηση εάν αυτό το ποσοστό μπορεί να ανατραπεί και αν ο κύριος Λιλλήκας μπορεί να ξεπεράσει το Σταύρο Μαλά, ο κύριος Ορεινός υπέδειξε ότι, “βάσει των δημοσκοπήσεων, το ποσοστό που παίρνει ο υποψήφιος της Συμμαχίας-5%- είναι πιο πάνω απο τα ποσοστά που πήρε το κόμμα του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές”, υπενθυμίζοντας ότι η Συμμαχία Πολιτών είχε πάρει ποσοστό 4%, στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Αυτό σημείωσε απο τη μία είναι θετικό, ενώ το αρνητικό είναι ότι μέχρι στιγμής, ο Γιώργος Λιλλήκας,παραμένει τέταρτος.

Σε ερώτηση, εάν στην περίπτωση του Γιώργου Λιλλήκα υπάρχει το φαινόμενο της “κρυφής” ψήφου, ο Νάσιος Ορεινός ανέφερε ότι αυτό, μπορεί να συμβαίνει στην περίπτωση όλων των υποψηφίων, σημειώνοντας ότι και με αυτό το σενάριο, ο κύριος Λιλλήκας δεν μπορεί να φθάσει στο ποσοστό του Σταύρου Μαλά, ο οποίος σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, βρίσκεται στο 15%.

ΕΛΑΜ

Στο ΕΛΑΜ, το σκηνικό φαίνεται να ξεκαθαρίζει μετά απο την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη, στις 14 Οκτωβρίου. Τις επόμενες μέρες, το ΕΛΑΜ αναμένεται να αποφασίσει για τον υποψήφιο που θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές του 2018. Ως γνωστόν στον κατάλογο υποψηφίων, περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου και δύο εξωκομματικοί. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το ΕΛΑΜ πήρε 13000 ψήφους.

Σύμφωνα με το Δρ. Νάσιο Ορεινό, αυτό το οποίο χαρακτηρίζει το ΕΛΑΜ, είναι τα υψηλά ποσοστά συσπείρωσης. Ο κύριος Ορεινός σημειώνει ότι,“ οι οπαδοί του ΕΛΑΜ ακολουθούν τις αποφάσεις του κόμματός τους, ωστόσο υπάρχει και εδώ ο κίνδυνος της χαμένης ψήφου”.

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος ενδέχεται να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, “εισέπραξε”ποσοστό 9% στην ερώτηση, εάν θα τον ψήφιζαν οι πολίτες σε περίπτωση καθόδου του, στις εκλογές.

Σύμφωνα με το Νάσιο Ορεινό, το ερώτημα που τέθηκε σε μια απο τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ διαφορετικό απο το ερώτημα που θα τεθεί σε περίπτωση που ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κυπρου κατέλθει στις εκλογές και τεθεί απευθείας το ερώτημα της πρόθεσης ψήφου: “ Θεωρώ ότι διαχρονικά κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε στις προεδρικές εκλογές,χωρίς να στηρίζεται απο κάποιο κόμμα. Εάν ο κύριος Χριστοφίδης αντλήσει ποσοστό 8-9%, τότε θα μιλάμε για εκλογική επανάσταση”.

Τα σενάρια του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών

Σε ερώτηση για τα σενάρια του β' γύρου, ο Νάσιος Ορεινός σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή είναι νωρίς να αναφερόμαστε στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών, ωστόσο μέσα απο τις δημοσκοπήσεις, αυτό που καταδεικνύεται είναι η τάση των ψηφοφόρων, δηλαδή εάν ο υποψήφιος τον οποίο οι ίδιοι οι ψηφοφόροι στηρίζουν δεν περάσει στο β' γύρω των εκλογών, ποιόν άλλο, θα ψήφιζαν.