Με 46 ψήφους υπέρ και μια αποχή, η Βουλή ψήφισε σε νόμο τις νέες ρυθμίσεις για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε δημόσιες και μη δημόσιες ιδιωτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να συμμετέχει στη διοίκηση δημόσιας είτε μη δημόσιας εταιρείας ή να κατέχει μετοχές που του παρέχουν δικαίωμα ελέγχου ή διοίκησης στην εν λόγω εταιρεία.
Αυτό μπορεί, όμως, να γίνει μόνο με την εξασφάλιση σχετικής άδειας από τον Υπουργό Οικονομικών.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα να αποκτούν μετοχές δημόσιων εταιρειών, νοουμένου ότι ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει το 1% του μετοχικού κεφαλαίου δημόσιας εταιρείας, ποσοστό το οποίο καθορίστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών και γνωστοποιήθηκε στους δημόσιους υπαλλήλους με σχετική εγκύκλιο.

Προηγουμένως κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η ενσωμάτωση στο νόμο τροπολογίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που προνοεί ότι ο δημόσιος υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα να συμμετέχει στη διοίκηση δημόσιας εταιρείας αλλά ούτε και να κατέχει μετοχές σε δημόσια εταιρεία που να του προσδίδουν το δικαίωμα να κατέχει τον έλεγχο ή τη διοίκηση σε αυτή.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριξε ότι η ψήφισή της αποδυνάμωσε το νόμο που ήδη προνοούσε ότι δεν μπορεί δημόσιος υπάλληλος να κατέχει μέρος δημόσιας εταιρείας και να συμμετέχει στη διοίκησής της, όχι μόνο στην περίπτωση που έχει πλειοψηφία μετοχών που του προσδίδει έλεγχο, αλλά σε καμία περίπτωση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν προέκυψαν με αφορμή περίπτωση δημόσιου υπαλλήλου που ενέγραψε δημόσια εταιρεία, με συναφείς δραστηριότητες με τα καθήκοντά του στη δημόσια υπηρεσία. Υπόθεση που είχε απασχολήσει την Ελεγκτική Υπηρεσία.