Στο 13% η απορρόφηση ευρωπαϊκών κον...

Το επίπεδο ελέγχου στην Κύπρο τόσο σε εθνικά όσο και σε ευρωπαϊκά κονδύλια ευρίσκεται σε πολύ ψηλό επίπεδο και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από το επίπεδο που υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) Λάζαρος Λαζάρου.

 Σε δηλώσεις μετά την κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών, Ελέγχου και Εξωτερικών, στην οποία παρουσίασε την ετήσια έκθεση του ΕΕΣ για το 2016, ο κ. Λαζάρου είπε ότι για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η οποία βρίσκεται στα αρχικά στάδια της, η Κύπρος έχει απορρόφηση περίπου 13%, ποσοστό που είναι στον μέσο όρο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προσθέτοντας ότι για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 υπήρξε πλήρης απορρόφηση και η Κύπρος ήταν καθαρός δικαιούχος κατά €94 εκατομμύρια. Ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξήγησαν τους λόγους γιατί η απορρόφηση δεν έχει πάρει μπρος και εξέφρασε την πεποίθηση «στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση».  «Αυτό σημαίνει ότι βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο αντί μισοάδειο. Δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα αλλά υπάρχει σημαντική  βελτίωση σε συνεργασία με τις νομοθετικές αρχές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στα επόμενα χρόνια τα το επίπεδο συμμόρφωσης με τις κανονιστικές διατάξεις θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Αναφορικά με το ποσό €7,3 εκ. που θα λάβει η Κύπρος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ καθώς το 2016 επλήγη από έντονη ξηρασία που προκάλεσε δασικές πυρκαγιές, ο κ. Λαζάρου είπε ότι γνωρίζει ότι έχει πληρωθεί η πρώτη δόση που ήταν €730.000, αλλά δεν γνωρίζει την εξέλιξη των υπόλοιπων πληρωμών.

Ο κ. Λαζάρου είπε ακόμη ότι «για πρώτη φορά φέτος από το 1994 που παρέχουμε δήλωση αξιοπιστίας, δηλαδή γνώμη ελεγκτή αναφορικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πληρωμών, έχουμε δώσει με επιφύλαξη σε αντίθεση με την αρνητική γνώμη που δίναμε από το 1994, και αυτό γιατί έχουμε διαπιστώσει», όπως είπε, «ότι τα σφάλματα που εντοπίσαμε περιορίζονται περίπου στο μισό του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2016 που ανέρχεται συνολικά σε €136,4 δισεκατομμύρια».
 
Οι λογαριασμοί όπως και κάθε χρόνο από το 2007 παρουσιάζουν αληθινή και πιστή εικόνα, πρόσθεσε.

Τα κονδύλια στα κατεχόμενα  

Ερωτηθείς κατά πόσον ελέγχονται τα κονδύλια που πηγαίνουν στα κατεχόμενα για την ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας, ο κ. Λαζάρου είπε ότι αυτά ελέγχονται και η διαχείριση τους γίνεται από απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
«Οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν ευθύνη στη διαχείριση και έλεγχο αυτών των κονδυλίων και είναι μέρος του συνολικού πληθυσμού από τον οποίο επιλέγουμε τα ευρώ που καταλήγουν σε πράξεις για επιτόπου έλεγχο», πρόσθεσε.

Δηλώσεις Ζ. Κουλία  

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, αφού αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο ΕΕΣ, είπε ότι το ΕΕΣ έχει ανεξαρτησία επειδή καθορίζει το ίδιο τον προϋπολογισμό του τον οποίο θέτει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πράγμα το οποίο, όπως είπε, δεν γίνεται στην πατρίδα μας και ζητούμε και εμείς αντίστοιχη μεταχείριση».
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία όπως και ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να είναι όντως ανεξάρτητοι, να καθορίζουν τον προϋπολογισμό τους και να αποτείνονται στην Βουλή προς ψήφιση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί ο ελεγχόμενος να καθορίζει και τα οικονομικά του ελεγκτή».

632 εκ. το 2007-2013 

Μιλώντας ενώπιον των Επιτροπών, ο  Διευθυντής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Ταμείων της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης Κώστας Ιακώβου είπε ότι πλήρης απορρόφηση υπήρξε την προγραμματική περίοδο 2007-2013, συνολικού ποσού €632 εκ., η οποία κάλυπτε και έργα που εκτελούνταν μέχρι το 2015, προσθέτοντας ότι για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 το ποσό ανέρχεται στα €864 εκ.
 
Ανέφερε ότι τα €4 εκ. αφορούν ένα ταμείο που δόθηκε τελευταίως και αφορά τους άπορους και πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσό καθορίστηκε στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει το 2012 και 2013.
 
Είπε ότι με την οικονομική κρίση έγινε παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο και προσφέρθηκαν προς την Κύπρο ακόμη €200 εκ. αυξάνοντας τα κονδύλια στα σημερινά επίπεδα των €864 εκ.
 
Ο κ. Ιακώβου είπε ότι το ποσοστό απορρόφησης μέχρι τον περασμένο είναι «πολύ χαμηλό», στα 13% ή λιγότερα από €40 εκ., προσθέτοντας ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να απορροφήσουμε €110 εκ. για να μην χαθούν οι πόροι που διατίθενται προς την Κύπρο».  
 
Ανέφερε ότι μέχρι τέλος του έτους θα απορροφηθούν αυτοί οι πόροι γιατί τα έργα και οι δαπάνες έχουν γίνει, αλλά δεν δηλωθεί μέσα στο πληροφοριακό σύστημα που έχει η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
 
Η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου είπε ότι για το χρηματοδοτικό πλαίσιο 2014-2020 το Γενικό Λογιστήριο έχει επαληθεύσει και πιστοποιήσει συνολικά μέχρι τον Ιούλιο του 2017 ποσό €55 εκ. ενώ αναμένεται η επαλήθευση και υποβολή αιτήσεων πληρωμής μέχρι το τέλος του έτους άλλων €69 εκ. προς πλήρη επίτευξη των στόχων απορρόφησης του 2017.
 
Ανέφερε ότι η Κύπρος ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ η οποία υπέβαλε επιτυχώς λογαριασμούς για το οικονομικό έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2016 για όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα ευθύνης της και βρίσκεται στο στάδιο ετοιμασίας των επόμενων λογαριασμών για το οικονομικό έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2017 συνολικού ύψους €45 εκ.

Γεν Ελεγκτής  

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι ο ρόλος του κ. Λαζάρου είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος μεταξύ των άλλων μελών το ΕΕΣ καθώς το χαρτοφυλάκιο που διατηρεί θεωρείται ιδιαίτερα κινητικό και δύσκολο και έχει τον ρόλο να είναι εισηγητής για την δήλωση αξιοπιστίας που προβαίνει το ΕΕΣ.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι επιβεβαιώθηκε σήμερα ο χαμηλός ρυθμός απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το πρόγραμμα 2014-2020 που είναι μόλις στο 13% και πρόσθεσε ότι «η Κύπρος πρέπει να επιταχύνει στην διαδικασία απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων».
 
Ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι επέδειξαν μια αναλγησία διότι θα περίμενες κανείς ότι αυτή την περίοδο που η Κύπρος θα χρειαζόταν περισσότερα επενδυτικά προγράμματα για την ανάπτυξη, ως απάντηση στην οικονομική κρίση να ήταν γενναιόδωροι στην επιδότηση και επιχορήγησης προγραμμάτων ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «το να παίρνει η Κύπρος ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 18% των συνολικών δαπανών για επενδυτικά προγράμματα είναι τραγικά χαμηλό και είτε οι Ευρωπαίοι αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανάλγητοι είτε η Κυβέρνηση μας δεν κατάφερε να πείσει για τη σημασία αυτών των αναπτυξιακών προγραμμάτων».