Τη θέση ότι σε μια νέα διάσκεψη για το κυπριακό πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε δύο νέα δεδομένα τα οποία προκύπτουν απο την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσική κυβέρνηση. Το πρώτο,είναι η θετική ανταπόκριση της Ρωσίας στη θέση της κυπριακής δημοκρατίας, ότι θα είναι υποβοηθητικό στην παρούσα φάση, τα μέλη του ΣΑ να αναλάβουν προσπάθεια για να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα για να συνεχιστεί ή να επανασυγκληθεί η διάσκεψη για την Κύπρο και το δεύτερο έαν επιτευχθεί κάτι τέοιο,δηλαδή να συγκληθεί διάσκεψη, η επιθυμία για συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ όπως εξάλλου αποδείχθηκε και σε άλλα διεθνή προβλήματα. Ο κύριος Χριστδουλίδης αναφέρθηκε στο θέμα της συμφωνίας του Ιράν.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στη δική μας περίπτωση, μια τέτοια συμμετοχή, θα αγγίξει και το θέμα της διασφάλισης της εφαρμογής της λύσης, δίνοντας λύση σε μια εύλογη ανησυχία του συνόλου του κυπριακού λαού.
Κληθείς να απαντήσει εάν η Μόσχα θα αναλάβει πρωτοβουλία για να καταστεί πιο ενεργός ο ρόλος των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ και ως προς την προετοιμασία μιας νέας διάσκεψης αλλά και ως προς τη συμμετοχή των πέντε στη διάσκεψη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στην παρούσα φάση θα επιχειρηθεί και με το ΓΓ και με τα άλλα μέλη του ΣΑ, αν υπάρχει ανταπόκριση, πώς δημιουργούνται οι συνθήκες για σύγκληση της διάσκεψης. Απο εκεί και πέρα, αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα επιδιωχθεί η συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ απο τον ίδιο το ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος συγκαλεί τη διάσκεψη.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέρριψε τα περί νέων προυποθέσεων, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να θέσουμε προυπόθεση ποιοί θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη για την Κύπρο, πέραν των εγγυητριών δυνάμεων, της κυπριακής δημοκρατίας, της ΕΕ και των δύο κοινοτήτων. Απο εκεί και πέρα είναι θέμα και του ΓΓ των ΗΕ.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, η τουρκική πλαευρά δεν είδε θετικά τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών. Πρόσθεσε, ότι αν κάποιος πραγματικά επιθυμεί να υπάρχει πρόοδος στο κυπριακό και να φθάσουμε σε ένα τελικό θετικό αποτέλεσμα, δεν μπορεί να βλέπει αρνητικά ή να μην θεωρεί ότι θα έχει προστιθέμενη αξία η συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι εάν πάμε σε μια διάσκεψη με τις ίδιες θέσεις απο τουρκικής πλευράς, δεν έχει καμία σημασία ούτε ποιοί θα συμμετάσχουν γιατί θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα.