Στο €1 εκατ. περίπου θα ανέλθει το συνολικό κόστος αγοράς καινούργιων λιμουζίνων, στο πλαίσιο της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδόν τα τελευταία δύο χρόνια, για να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες, η χρήση των οποίων κρίθηκε ασύμφορη από το κράτος λόγω των συχνών μηχανικών προβλημάτων που παρουσιάζουν λόγω ηλικίας, πράγμα που ανεβάζει το κόστος συντήρησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και σήμερα αγοράστηκαν 20 καινούργιες λιμουζίνες, προκηρύχθηκε ήδη δημόσιος διαγωνισμός για άλλες επτά, ενώ αποφασίστηκε, στο πλαίσιο του πιο πάνω διαγωνισμού, η αγορά επιπλέον δύο λιμουζίνων για την κάλυψη νέων αναγκών, όπως επισημαίνεται στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών, ημερομηνίας 19/10/2017, προς τη Βουλή.
Η απόφαση για σταδιακή αντικατάσταση των κρατικών λιμουζίνων λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική έκθεση του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με την έκθεση, η πλειοψηφία των εν ενεργεία λιμουζίνων είναι μεγάλης ηλικίας (πέραν των 10 ετών), έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα, παρουσιάζουν συχνές βλάβες, έχουν αυξημένο κόστος συντήρησης καθώς και αυξημένο κόστος καυσίμων, διότι είναι μεγάλου κυβισμού.
30.900 ευρώ το κάθε αυτοκίνητο
Ο στόλος των κυβερνητικών λιμουζίνων ανανεώθηκε σε μεγάλο βαθμό με την αγορά 20 πετρελαιοκίνητων οχημάτων πολυτελείας που παραλήφθηκαν τον Ιανουάριο του 2016. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα και σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση που έτυχε η Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η τιμή προσφοράς για κάθε αυτοκίνητο ήταν €30.900 πλέον Φ.Π.Α. ενώ η τιμή αγοράς για το αντίστοιχο μοντέλο είναι περίπου €45.000 πλέον Φ.Π.Α.
Οι 20 καινούργιες λιμουζίνες παραχωρήθηκαν, μεταξύ άλλων, στους 11 υπουργούς, στον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, στον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν την παραγγελία των καινούργιων λιμουζίνων, οι υπουργοί και όχι μόνο, κλήθηκαν να επιλέξουν το χρώμα που θα ήθελαν να φέρει η λιμουζίνα τους
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των λιμουζίνων συμπεριλαμβάνεται μέσα στον προϋπολογισμό των 3.5 εκατομμυρίων ευρώ του Υπ. Οικονομικών για αγορά 104 καινούργιων υπηρεσιακών οχημάτων διάφορων τύπων.
Σύμφωνα με το σημείωμα που διαβιβάστηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, το ποσό των €3,5 εκατ. θα κατανεμηθεί ως ακολούθως:
- Ποσό €230.000 θα καταβληθεί ως προκαταβολή για την αγορά 14 ασθενοφόρων.
- Ποσό €430.000 θα καταβληθεί ως προκαταβολή για την αγορά τριών μεγάλων δασοπυροσβεστικών εκχιονιστικών οχημάτων και οκτώ μεγάλων δασοπυροσβεστικών οχημάτων που θα παραδοθούν το 2018 και το 2019.
- Ποσό €900.000 για την αγορά 15 μικρών δασοπυροσβεστικών οχημάτων.
- Ποσό €400.000 για την αγορά δύο καδενοφόρων μηχανημάτων .
- Ποσό €325.000 για την αγορά επτά λεωφορείων με σκοπό τη μεταφορά παιδιών σε ειδικά σχολεία.
- Ποσό €340.000 για την αγορά τεσσάρων φορτηγών.
- Ποσό €150.000 για την αγορά επτά οχημάτων ( για κρατικούς αξιωματούχους.
- Ποσό €650.000 για την προμήθεια 55 οχημά- των τύπου βαν (μέχρι 14 άλογα) για κλητήρες και συνεργεία.