Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα της έντονης καταδίκης ενός αποσχιστικού φαινομένου, το οποίο δεν συνάδει με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν τη βάση, προκειμένου όπως είπε, να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα.
Σε δηλώσεις του ύστερα απο τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι απο τις δηλώσεις τόσο του τ/κ ηγέτη όσο και άλλων Τούρκων πολιτικών, φαίνεται να διαμορφώνεται μια πολιτική, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα οποία προσδοκούμε.
Ερωτηθείς για την παρουσία 4 τουρκικών μαχητικών πάνω απο τον εναέριο χώρο της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρκέστηκε να απαντήσει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολοθούμε τέτοια φαινόμενα. Πρόσθεσε ότι η μια παρανομία διαδέχεται την άλλη: “Η μέγιστη παρανομία ήταν η εισβολή. Η επόμενη ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους”.