Η τριμερής σύνοδος μεταξύ Κύπρου- Ελλάδας και Αιγύπτου, αποτελεί πλέον ένα θεσμό, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.
“Ένα θεσμό που προωθεί την ασφάλεια τη σταθερότητα τη συνεργασία, την ευημερια σε μια όπως όλοι γνωρίζουμε πολύπαθη περιοχή σε ,μια περιοχή αστάθειας το τελευταίο διάστημ,α όπως αυτή της νότιας ανατολικής μεσογείου”.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, τόσο για τη Μέση Αναστολή όσο και για την Ευρώπη και η περιοχή μας στην οποία συντελείται αυτή η κοινή προσπάθεια των τριών χωρών, βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης, την οποία βλέπουμε τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.
“Σε αυτό το περιβάλλον θα έλεγα ότι έχουμε ένα κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας διότι πέραν απο εντάσεις, αναπτύσσονται και ευκαιρίες και ταυτόχρονα να παίξουμε ένα επικοδομητικό ρόλο να βρεθούν επικοδομητικές λύσεις μεσα απο την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή”.
Ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στις προοπτικές που αναπτύσονται στην περιοχή, ειδικότερα στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, αλλά και της ασφάλειας και της άμυνας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση να ενταθεί η συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας. Σε ότι αφορά στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και στη ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις τρείς χώρες, ο κύριος Τσίπρας, ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή, αποτελεί γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Ανατολή.
Σε τρεις άξονες, η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας- Αιγύπτου
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτή η τριμερής συνεργασία που έγινε θεσμός, πετυχαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι βασίζεται σε μια σειρά απο άξονες, οι οποίοι σηματοδοτούν την κοινή αντίληψη και οπτική πάνω σε σημαντικά θέματα που αφορούν την κρίσιμη αυτή περιοχή, στην οποία ζουν οι λαοί μας.
“Ο πρώτος αξονας αφορά την κοινή μας αντίληψη πάνω στο διεθνές δικαιο. Στην αναγκη να σεβαστούμε το διεθνές δικαιο. Ο αμοιβαίος σεβασμός στην προώθηση των συμφερόντων μας, αλλά και στην επίλυση των διαφορών μας. Αυτό έχει ιδιαιτερη σημασία για μας και για την ευρύτερη περιοχή, διοτι αποτελει ένα πρότυπο συνεργασιας, το οποίο θελουμε να αναδείξουμε και στις χωρες της περιοχής διότι εμεις δεν αποτελεούμε μαι συνένωση δυναμεων έναντι τρίτων αντιθετως ένα πρότυπο συνεργασιας που θα θελαμε να το ακολουθησουν και άλλες χωρες στην περιοχή”.

Σε ότι αφορά στο κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τη βιώσιμη επίλυση του κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου, ως κράτος μέλος της ΕΕ. Παράλληλα αναφέρθηκε στην υποστήριξη της χώρας του
για δίκαιη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος. Ο κύριος Τσίπρας καλωσόρισε τον ιδιάιτερα θετικό ρόλο της Αιγύπτου στην εξασφάλιση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης.
Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για συλλογική και συντονισμένη δράση μέσω ενισχυμένης αξιόπιστης και έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και μέσω διακοπής των πηγών χρηματοδότησης και εξοπλισμού των διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων. Σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος, σε αυτό το πνεύμα εργάζονται σταθερά, ώστε η ΕΕ να παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, να συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, το 2018. Εξέφρασε την ελπίδα, στην 6η σύνοδο, “ να δούμε πολύ περισσότερα βήματα σε όλους τους τομείς για την εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας'