Μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο πο...

Ένας απο τους βασικούς στόχους για την επόμενη χρονιά είναι η μείωση της ανεργίας, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών ενώπιον της βουλής. Παρουσιάζοντας τον προυπολογισμό για το 2018, ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ανεργία σήμερα έχει μειωθεί αισθητά αλλά παραμένει ακόμα σε ψηλά΄επίπεδα, ελαφρώς πάνω απο 10%. Όπως είπε, ένας απο  τους βασικούς στόχους, είναι η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό “και να φτάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020”.

Ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το γεγονός ότι ο δείκτης της ανεργίας μειώνεται και ότι το ποσοστό απασχόλησης αυξάνεται, επειδή όπως τόνισε, αποτυπώνει την  αντιστροφή της φυγής των εργαζομένων απο τη χώρα μας. Πρόσθεσε, ότι έχει σημασία το γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται και μάλιστα αισθητά, το ίδιο και ο κύκλος εργασιών λιανικού εμπορίου, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, οι άδειες οικοδομής και μια σειρά απο μετρήσιμες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη.
 
Οι θετικές επιδόσεις δεν είναι τυχαίες

Ο υπουργός οικονομικών υπέδειξε σε όσους προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας είναι περίπου τυχαίες και συγκυριακές, ότι πρόκειται για νέο τροπάριο όλων εκείνων που προέβλεπαν ότι θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, λιτότητας και μνημονίων και οι οποίοι, “προφανώς έχουν διαψευστεί παταγωδώς”.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Η διαχείριση των δημόσίων οικονομικών δημιούργησε τα περιθώρια και κατέστησε εφικτές τις πολύ σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, που έχουν προωθηθεί, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόκειται για 16 μέτρα πολιτικής, στα πλαίσια μιας συνεχιζόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, που επέφεραν κατάργηση ή μείωση φόρων και καθιέρωσαν στοχευμένα φορολογικά κίνητρα:

  • Κατάργηση απο φέτος της έκτακτης φορολογίας επι των μισθών που είχε επιβληθεί το 2011
  • Κατάργηση της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας
  • Προωθήθηκαν φορολογικές εκπτώσεις για όλα τα νέα κεφάλαια που επενδύονται σε κάθε κυπριακή επιχείρηση.
  • Επεκτάθηκε η επιταχυνόμενη απόσβεση για βιομηχανικά κτήρια και ξενοδοχεία
  • Φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες επιχειρήσεις και Start-ups
  • Φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη κινηματογραφικής βιομηχανίας