Την άποψη ότι η Ε/κ πλευρά αλλά και οι εταιρείες που πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην ΑΟΖ "θα πρέπει σε κάποια φάση να συζητήσουν και μαζί μας" εξέφρασε ο "υπέξ" των κατεχομένων Κουντρέντ Οζερσάϊ, τονίζοντας ότι η Ε/κ πλευρά δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί τους Τ/κ και θα πρέπει να μιλήσει και μαζί τους για το διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου.
Η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες είπε ο Οζερσάϊ, προσθέτοντας ότι οι Ε/κ θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία με τους Τ/κ είτε σε περίπτωση που υπάρξει λύση στο Κυπριακό είτε όχι.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι άδικο και απαράδεκτο να χρησιμοποιείται προς ιδίο όφελος το θέμα της ΑΟΖ και να δημιουργούνται τετελεσμένα και ότι το γεγονός πως η ε/κ πλευρά είναι στην ΕΕ αποπροσανατολίζει τους Ε/κ από τον στόχο της λύσης.
"Αν κάποιος αποδέχεται την ύπαρξη του άλλου ( οι Ε/κ την ύπαρξη των Τ/κ) και το γεγονός ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει και σε αυτόν, τότε σε κάποια φάση πρέπει να του διαμοιράσεις τον πλούτο αυτό ή να πληρώσεις αποζημιώσεις", ανέφερε.