Συνεχείς διαβουλεύσεις θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις διεργασίες που γίνονται στις Βρυξέλλες.
Στόχος η εξασφάλιση της πολυπόθητης στήριξης από πλευράς ΕΕ, τουλάχιστον σε επίπεδο ξεκάθαρης αναφοράς για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ενδεχομένως και μιας αναφοράς στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Πρόεδρος θα έχει σήμερα χωριστές επαφές με τον Εμανουέλ Μακρόν και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θα έχει επίσης τριμερή συνάντηση με Τσίπρα και Τζεντιλόνι από πλευράς Ιταλίας, μια συνάντηση που κρίνεται άκρως σημαντική για τα επόμενα βήματα.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών όπως και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν στα χέρια τους το διάβημα της Λευκωσίας με το οποίο καταγγέλλει τις τουρκικές ενέργειες. Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη παραδόθηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ με αίτημα τη στήριξη του διεθνούς οργανισμού προς τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό όταν η Τουρκία τερματίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστούν αμέσως όλες οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
Την Πέμπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πηγές διεμήνυσε ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση από πλευράς ΕΕ.