Η παρεμπόδιση της γεώτρησης της ΕΝΙ αποτελεί πλήγμα, ακόμη και απειλή, για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο πρώην Πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης. Προσθέτει ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθετε αποτελεσματική άμυνα και ασφάλεια, θα ήταν λιγότερο πιθανό για την Τουρκία να προβεί στις ενέργειές της στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Προσθέτει ότι είναι στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο να διατηρηθεί αφενός ο συνολικός ενεργειακός σχεδιασμός και αφετέρου να γίνει εφικτό να ξαναρχίσει η διαδικασία λύσης του Κυπριακού προβλήματος. «Από ότι αντιλαμβάνομαι οι κινήσεις και δηλώσεις που έχουν γίνει από την κυπριακή Κυβέρνηση στοχεύουν προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις» λέει.
Σε ό,τι αφορά πιθανές μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας κατά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ, λέει ότι η επόμενη προγραμματισμένη γεώτρηση είναι της Exxon Mobil «και ως τώρα δεν έχουν παρεμποδισθεί αμερικανικές εταιρίες».
Ερωτηθείς για τα περιθώρια αποτροπής της χρήσης τουρκικής πλατφόρμας στην περιοχή, ο κ. Ατταλίδης λέει ότι προφανώς θα γίνουν διαβήματα προς την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη όμως αναμένει ότι η Τουρκία θα επιμείνει στις θέσεις και δραστηριότητες που ανήγγειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«επερχόμενες εξελίξεις. Όπως αναφέρει, μία σημαντική εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι η μεγάλη προσπάθεια μεταρρύθμισης και εμβάθυνσης που θα καταβληθεί με πρωτοστάτες τη Γαλλία και τη Γερμανία, προσπάθεια στην οποία η Κύπρος θα πρέπει να είναι παρούσα και δραστήρια.
Η δεύτερη μεγάλη αναμενόμενη διεργασία, συνεχίζει, είναι αυτή που αφορά άμεσα και τα προβλήματα της Κύπρου με την Τουρκία. Όπως λέει, τη στιγμή που διαπιστώνεται το αδύνατο της επιτυχούς κατάληξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας, θα πρέπει να αρχίσει η επεξεργασία μιας νέας μορφής σχέσης που να χειρίζεται τις οικονομικές σχέσεις, αλλά και τα θέματα συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης, μεταξύ άλλων.