Το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν δόθηκε άδεια στον Δήμο Παραλιμνίου για εκβραχισμό και οποιεσδήποτε χωματουργικές εργασίες έστω και ήπιας μορφής, στο παραλιακό του μέτωπο.
Στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, προστίθεται «αρμόδιοι λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης επιθεωρούν το παραλιακό μέτωπο σχεδόν καθημερινά και, όταν παρατηρούν ότι διενεργούνται εργασίες που ενδεχομένως να παραβιάζουν διατάξεις κείμενης νομοθεσίας, καλούν τον εμπλεκόμενο να τερματίσει αμέσως τις εργασίες αυτές. Ιδιαίτερα όταν οι εργασίες που διενεργούνται υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα και επηρεάζουν το ανάγλυφο του τοπίου, το θέμα καταγγέλλεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου».
Αυτού του χειρισμού, σημειώνεται «έτυχαν και οι εργασίες που ο Δήμος Παραλιμνίου διεξήγαγε στην περιοχή Σκούταροι, έμπροσθεν του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Μάλαμα. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, έχει σχηματιστεί φάκελος στο Αρχηγείο, το οποίο και το χειρίζεται σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, για λήψη δικαστικών μέτρων. Το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω δικαστικών μέτρων εξετάζει και η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου. Παρόμοιου χειρισμού τυγχάνουν και οι εργασίες που ο Δήμος Παραλιμνίου διενεργεί έμπροσθεν του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Cavo Maris όπως, επίσης, και αυτές στην παραλία Κόννος».
Το Υπουργείο Εσωτερικών «διαβεβαιώνει ότι θα λαμβάνει, όταν απαιτείται, όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, περιλαμβανομένων και υλικών δράσεων ή δικαστικών μέτρων και ζητείται, όπου απαιτείται, και η συνδρομή της Αστυνομίας. Περαιτέρω, το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί τον Δήμο Παραλιμνίου, καθώς και τις άλλες τοπικές αρχές, όπως αποφεύγουν τη διενέργεια οποιωνδήποτε εργασιών επί του παραλιακού μετώπου, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας/έγκρισης από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή».