Αλκυονίδες:20 χρόνια προσφοράς και...

Τα 20 χρόνια παρουσίας στη φιλανθρωπία της Κύπρου είχε το Σωματείο Αλκυονίδες. Λόγω αυτού δώθηκε διάσκεψη τύπου στη Δημοσιογραφική Εστία για τον τρόπο  λειτουργίας του Σωματείου, για το έργο που παραδίδει καθημερινά στη κοινωνία και την αφοσίωση του στο πλευρό όποιου χρειάζεται βοήθεια. 

Στη διάσκεψη τύπου παρευρέθηκε και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Στον χαιρετισμό της η Υπουργός τόνισε πως είναι μεγάλη της τιμή που παρευρέθηκε στη διάσκεψη τύπου για τα 20 χρόνια του Σωματείου και έδωσε τα συγχαρητήριά της στα μέλη του Σωματείου για την μεγάλη προσφορά τους. Έδωσε συγχαρητήρια για την οικονομική βοήθεια όπως και για τη βοήθεια σε είδη που προσφέρει το Σωματείο όπως και για την ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρεται. 

Τόνισε επίσης πως ο εθελοντισμός προσφέρει αγάπη στο συνάνθρωπο. Εμείς ως υπουργείο, συνέχισε, έχουμε υλοποιήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όπου μπορούμε να προσφέρουμε ανακούφιση σε όσους μας χρειάζονται. Θα είμαστε δίπλα στο σωματείο ως κυβέρνηση αλλά και ως υπουργείο. Συμπλήρωσε πως το Σωματείο συμπληρώνει το έργο του κράτους και έκανε εισφορά 2000 ευρώ στο ταμείο των Αλκυονίδων. 

Στη διάσκεψη έδωσε το παρόν του και ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο Υπουργός στην ομιλία του ανάφερε πως ευχαριστεί το σύνδεσμο για την ανιδιοτελή προσφορά του. Τόνισε στην ομιλία του πως οι Αλκυονίδες λειτουργούν σε εθελοντική βάση και προσφέρουν άμεση ανακούφιση στους συνανθρώπους μας.
Συμπλήρωσε πως ο εθελοντισμός ως επιλογή ζωής προσφέρει νέο περιεχόμενο στη ζωή μας και πως το Υπουργείο Υγείας στηρίζει τον εθελοντισμό. Επίσης έδωσε τα συγχαρητήρια του και ευχαρίστησε το Σωματείο για  τη στήριξή του σε όσους έχουν ανάγκη.

Αφορμή για την ίδρυση των Αλκυονίδων υπήρξε η περίπτωση της μικρής Στεφανίας που γεννήθηκε με σοβαρή καρδιοπάθεια και χρειαζόταν αλλεπάλληλες επεμβάσεις. Ένα απογευματινό τσάι για να μαζευτούν τα απαραίτητα χρήματα ήταν αρκετό για να δώσει το έναυσμα να πάρει σάρκα και οστά το Φιλανθρωπικό Σωματείο Αλκυονίδες.

Αποστολή του Σωματείου είναι να προσφέρουν μια αχτίδα ζεστασιάς στα ποικιλόμορφα προβλήματα που ταλανίζουν τους συνανθρώπους μας, άλλοτε συνεισφέροντας στα ιατρικά τους έξοδα, κι άλλοτε στις καθημερινές τους ανάγκες (τρόφιμα, λογαριασμοί, έξοδα εκπαίδευσης).

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο  «Αλκυονίδες» φιλοδοξούσε από την αρχή της ίδρυσής του στην Κύπρο το 1998, να δημιουργήσει μια «φωλιά» στο κεντρικό Λονδίνο, για τις χαμηλά αμειβόμενες οικογένειες, που αναγκάζονται να διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για ιατρική περίθαλψη μακράς χρονικής διάρκειας.

Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα. Το Σωματείο νοικιάζει δωμάτια σε διαμέρισμα στην περιοχή Kensington, παρέχοντας μ’ αυτό τον τρόπο πλήρως εξοπλισμένη στέγαση σ’ αυτές τις οικογένειες

Οι κύριες κατηγορίες στις οποίες προσφέρει οικονομική βοήθεια το Σωματείο είναι οι πιο κάτω:

Μετάβαση και θεραπεία στο εξωτερικό (κυρίως παιδιών)
Στήριξη άπορων ατόμων και οικογενειών με κουπόνια τροφίμων και άλλα απαραίτητα βιοποριστικά έξοδα
Βοήθεια άπορων φοιτητών για συμπλήρωση των σπουδών τους   
Αποθήκη/Παντοπωλείο  Αλληλεγγύης
Φωλιά Ηνωμένου Βασιλείου         

Μέσα στο 2018 θα λάβουν μέρος διάφορες εκδηλώσεις για την οικονομική στήριξη του Σωματείου όπως γίνεται κάθε χρόνο. Φέτος όπως ανακοινώθηκε στη διάσκεψη τύπου θα προστεθεί και ένα επιπρόσθετο κίνητρο εισφοράς. Όπως ανακοινώθηκε θα κυκλοφορήσει λαχνός που θα πωλείται προς 2 ευρώ και δώρο θα έχει ένα αυτοκίνητο αξίας 11000 ευρώ. 

Η εκδήλωση έκρυβε και μια έκπληξη ακόμη και για τους ίδιους τους διοργανωτές. Μια επιστολή η οποία διαβάστηκε εκείνη την ώρα μετά από έκκληση του αποστολέα.
Μέσα στην επιστολή πέρα από τις ευχές του αποστολέα, υπήρχε και μια επιταγή 300,000 ευρώ. 

Γεγονός που δεν γνώριζε κανείς. Όλοι όσοι παρευρίσκονταν στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα φανερά συγκινημένοι από την κίνηση αυτή. 

Το άτομο πίσω από την επιστολή ήταν ο κ. Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος έδωσε τα χρήματα όπως ανέφερε για την προώθηση των σκοπών του Σωματείου και πρότεινε όπως το ποσό διατεθεί σε παιδιά και άτομα με κινητικά προβλήματα.