Την ανησυχία της για συνεχείς καταγγελίες αναφορικά με περιπτώσεις κακομεταχείρισης από αστυνομικούς στην Κύπρο, εκφράζει σε σημερινή της έκθεση η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), καλώντας παράλληλα τις κυπριακές αρχές να βελτιώσουν το σύστημα διερεύνησης ισχυρισμών. Η Λευκωσία απαντά από την πλευρά της ότι επιδεικνύεται «μηδενική ανοχή» σε περιστατικά κακομεταχείρισης από αστυνομικούς.
Κεντρικές Φυλακές
Θετικές εξελίξεις καταγράφονται στην έκθεση όσον αφορά τις Κεντρικές Φυλακές. «Η CPT σημειώνει κάποιες θετικές αλλαγές που σημειώθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας από την τελευταία φορά που τις επισκέφτηκε και αρκετές από αυτές φαίνεται ότι οφείλονται στην νέα διοίκηση των φυλακών, όπως το καθεστώς και οι συνθήκες διαβίωσης στο γυναικείο τμήμα, η καλύτερη επαφή με τον έξω κόσμο και η βελτιωμένη παροχή υγειονομικής φροντίδας».

Ωστόσο, η CPT λέει ότι οι θετικές προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών κράτησης υπονομεύονται από τον συνωστισμό που συνεχίζει να επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές. Ακόμη, προστίθεται ότι η Επιτροπή έλαβε αρκετές καταγγελίες για σωματική κακοποίηση κρατουμένων από το προσωπικό, ενώ έγινε κοινωνός πολυάριθμων καταγγελιών για λεκτική κακοποίηση κρατουμένων από το προσωπικό και για εκτόξευση απειλών για αντίποινα, για την υποβολή παραπόνων.
Βία
Η έκθεση περιέχει συστάσεις για να μπει τέλος στη βία μεταξύ κρατουμένων, να προαχθεί ο επαγγελματισμός του προσωπικού, να βελτιωθεί η μεταχείριση ξένων κρατουμένων και να ενισχυθούν οι δικλείδες ασφαλείας στο σωφρονιστικό σύστημα. Στην απάντησή τους οι κυπριακές αρχές αναφέρονται στην υιοθέτηση νέων πολιτικών και διαδικασιών για πρόληψη της κακομεταχείρισης, της κατάχρησης εξουσία, και των απειλών για αντίποινα, αλλά και για πρόληψη της βίας μεταξύ κρατουμένων.
Απογοητευτικές συνθήκες
Η Επιτροπή εκφράζει ακόμη την απογοήτευσή της για τις συνθήκες στο Ψυχιατρείου Αθαλάσσας, ιδιαίτερα στο ανδρικό τμήμα, σημειώνοντας πως δεν συνάδει με τα απαιτούμενα πρότυπα και χρειάζεται συνολική ανακαίνιση.

«Η CPT καλεί τις κυπριακές αρχές να θέσουν ως προτεραιότητα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την ανέγερση νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας», σημειώνεται.
Σε σχέση με τα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, η Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων καλωσορίζει τέλος τις προσπάθειες αποϊδρυματοποίησης, όπως στην περίπτωση της «Νέας Ελεούσας» για άτομα με σοβαρές αναπηρίες, εκφράζει όμως κριτική για το ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, αλλά και για τις συνθήκες που επικρατούν σε συγκεκριμένους Οίκους, οι οποίες χρήζουν βελτίωσης.