Κυπριακό: Το βάρος να πέσει στην Το...

 

Η κίνηση Ακιντζί να καλέσει σε συνομολόγηση στρατηγικής συμφωνίας πακέτου με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες κινητοποίησε ουσιαστικά τις πλευρές σε σχέση με το Κυπριακό, σε μια περίοδο που όλοι θεωρούσαν πως δεν θα μπορούσε κάτι να κινηθεί, λόγω κυρίως των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία.

Το Προεδρικό ήδη έχει δημοσιοποιήσει την απάντηση σε σχέση με την πρόταση Ακιντζί, τονίζοντας πως είναι θετικό το γεγονός ότι ο Ακιντζί φαίνεται να επαναβεβαιώνει τη στήριξη στο πλαίσιο Γκουτέρες. Ωστόσο καλεί την ίδια ώρα τόσο τους τ/κ όσο και την Τουρκία να διευκρινήσουν αν αποδέχονται και το περιεχόμενο των προνοιών του πλαισίου Γκουτέρες, όπως καταγράφονται.

Σύμφωνα με πηγές, στόχος είναι από τη μια να αναδειχθεί το θετικό της πρόθεσης για κινητοποίηση στο Κυπριακό, καθώς μέχρι τώρα δεν είχαμε στο παρελθόν αντίστοιχη τοποθέτηση Ακιντζί υπέρ του πλαισίου Γκουτέρες με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, από την άλλη όμως θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τοποθετηθούν σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρες και τις πρόνοιές του πριν γίνει οτιδήποτε άλλο. Η ε/κ πλευρά δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για ενδιάμεση συμφωνία. 

Ώρα ενεργοποίησης του προσωρινού αντιπροσώπου Γ.Γ. ΟΗΕ 

Όπως όλα δείχνουν το Προεδρικό άναψε το πράσινο φως στην πρόθεση Γκουτέρες για τοποθέτηση προσωρινού αντιπροσώπου, εκτός απροόπτου θα είναι η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, γεγονός που ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει και την ανάγκη άμεσων ενεργειών από πλευράς ΟΗΕ. 

Στόχος είναι να κατέβει στην περιοχή η απεσταλμένη του Γκουτέρες για να βολιδοσκοπήσει Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τις ερμηνείες που δίνουν στις πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες. Με τον τρόπο αυτό θα διαφανεί αν όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα και να διαφανεί αν θα μπορεί να προχωρήσει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Το βάρος στην Τουρκία

Πηγές εντός της διαπραγματευτικής ομάδας αναφέρουν ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να είναι προσεκτική έτσι ώστε να μην στρέψει τα βλέμματα εναντίον της στο σημείο αυτό.  

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ρίξει το μπαλάκι στην Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αναιρέσει ουσιαστικά όλα όσα αναφέρει για δυο κράτη για συνομοσπονδία και ό,τι άλλο μπορεί να έχει κατά νου και να τοποθετηθεί επί του πλαισίου Γκουτέρες. 

«Δεν θα επιτρέψει η Τουρκία να γίνουν διαπραγματεύσεις τώρα γιατί έπονται εκλογές, αν αρχίσουμε εμείς να βάζουμε προσκόμματα τότε θα γυρίσουν πάνω μας οι αρνητικές κριτικές για το ζήτημα αυτό». 

Ριψοκίνδυνη κίνηση από τον Ακιντζί

Προβληματίζει η κίνηση Ακιντζί να προτείνει κάτι τέτοιο, καθώς μια τέτοια πρόταση είναι αντίθετη με όσα προωθεί, δημοσίως τουλάχιστον, τόσο η Τουρκία, όσο και τ/κ κόμματα τα οποία έχουν τοποθετηθεί έντονα κατά του πλαισίου αλλά και της επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τα δεδομένα αυτά. 

Πηγή που γνωρίζει πολύ καλά τα του κυπριακού αναφέρει ότι η κίνηση αυτή δεν έγινε με τις ευλογίες της Άγκυρας καθώς «ο Τσαβούσογλου τους είπε μην κάνουν τίποτα μέχρι τις εκλογές».

Πρόκειται, αναφέρει η ίδια πηγή, για κίνηση η οποία μπορεί να τον θέσει εκτός πολιτικής σκηνής τις επόμενες εβδομάδες.

Η θέση του Προεδρικού-Διαφορετικές θέσεις εντός ΔΗΣΥ

Δεν θα δεχθεί κανείς ενδιάμεση συμφωνία, διαμηνύουν από το Προεδρικό. Στόχος του Προεδρικού παραμένει το να γυρίσουν τα πράγματα προς την πλευρά της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται κάτι τέτοιο ή όχι. 

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, τόνισε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι θα πρέπει οι τ/κ να τα βρουν με την Τουρκία και μετά να θέτουν τέτοια ζητήματα. Ο Μιχάλης Σοφοκλέους από την άλλη θεωρεί πως η ε/κ πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση χωρίς καμιά προϋπόθεση, καθώς αν θέσει προϋποθέσεις αυτό θα δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για την ε/κ πλευρά. 

Το μπαλάκι των ευθυνών πλέον είναι στα Ηνωμένα Έθνη και στην Τουρκία. 

Αφού και αν και εφόσον υπάρξει η συμφωνία ως προς τις πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες, τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για συμπλήρωση των κενών που υπάρχουν σε σχέση με το περιεχόμενο τους, τόνισε αρμόδια πηγή.