Μαθητής σε γυμνάσιο της Λευκωσίας, τραυματίστηκε χθες μετά από πτώση ενώ καθόταν σε μεσότοιχο στον πρώτο όροφο του σχολείου του. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα διερευνώνται από λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ ο Διευθυντής της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Κυπριανός Λούης, διέταξε διοικητική έρευνα από ανεξάρτητο λειτουργό για τις συνθήκες κατά τις οποίες έγινε το περιστατικό αυτό, όπως ο ίδιος δήλωσε στο ΚΥΠΕ.
Ερωτηθείς αν θα ολοκληρωθεί η έρευνα εντός της ημέρας, ο κ. Λούη είπε ότι ο λειτουργός έχει πολλαπλά καθήκοντα, θα κάνει και αυτό το καθήκον.
«Μην ξεχνάτε ότι έχουμε και παγκύπριες εξετάσεις. Πρωί -πρωί τα χαράματα ήταν στις παγκύπριες εξετάσεις και επιφορτίστηκε και με αυτό το καθήκον και αναμένουμε στην ουσία να μας δώσει αναφορά. Ήδη ξεκίνησε μια προ διερεύνηση χθες και σήμερα του έχω πει ότι αυτή η προ διερεύνηση καθίσταται διοικητική πλέον έρευνα η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένη διαδικασία», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι ευτυχώς φαίνεται ότι δεν είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση της υγείας του παιδιού.
«Ευχόμαστε να πάμε όλα καλά. Περιμένουμε να γίνει η έρευνα που διέταξε το Υπουργείο Παιδείας. Απλά από αυτή την έρευνα θέλουμε να μας απαντήσουν μερικά ερωτήματα, δηλαδή πώς βρέθηκε ο μαθητής πάνω στο περιτοίχισμα του πρώτου ορόφου και έπεσε κάτω, που ήταν οι καθηγητές που ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρηση και δεν τον αντιλήφθηκαν και απ’ εκεί και πέρα, να μας απαντήσουν γιατί ο μαθητής πήγε στις Πρώτες Βοήθειες με ασθενοφόρο, τον έδιωξαν και έπρεπε να επιστρέψει μετά από σύσταση ιδιώτη γιατρού επειδή δεν ένοιωθε καλά για να κρατηθεί για νοσηλεία και περαιτέρω εξέταση. Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία θέτουμε σαν γονιοί. Απλά εκλιπαρούμε όλες τις πλευρές να μάθουμε από τα λάθη μας», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωση του για το περιστατικό, αναφέρει ότι είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λευκωσίας.
«Σε συνέχεια ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λευκωσίας, σχετικά με τον χειρισμό περιστατικού τραυματισμού μαθητή σε σχολείο της Λευκωσίας από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί, αρχικά, να ενημερώσει ότι ο μαθητής είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ για καθαρά προληπτικούς λόγους», προσθέτει.
Αναφέρει, επίσης, ότι σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι το περιστατικό δεν έτυχε της δέουσας αντιμετώπισης, «και για αποκατάσταση της αλήθειας, επιβεβαιώνεται ότι ο μαθητής προσήλθε στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας παραπονούμενος για πόνο στις φτέρνες λόγω της πτώσης του από τον 1ο όροφο του σχολείου του».
«Στον μαθητή διεξήχθησαν όλες οι ενδεδειγμένες εξετάσεις από τους επί καθήκοντι ιατρούς (ακτινογραφία φτερνών, σπονδυλικής στήλης), και αφού δεν διαπιστώθηκε οτιδήποτε που έχρηζε περαιτέρω ιατρικής παρακολούθησης, απολύθηκε. Στη συνέχεια, ο νεαρός μεταφέρθηκε εκ νέου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μετά από σύσταση ιδιώτη ιατρού, για ενδεχόμενη διερεύνηση άλλων πιθανών τραυματισμών (π.χ. χτύπημα στο κεφάλι κτλ), παρά το γεγονός ότι ο μαθητής επέμενε στο αρχικό το παράπονο για πόνο στις φτέρνες. Ο επί καθήκοντι ιατρός στο ΤΑΕΠ προχώρησε σε νέες ακτινογραφίες και αξονικό κρανίου, αυχένα και θώρακα, ενώ παράλληλα ο ασθενής εξετάστηκε και από Νευροχειρούργο και Ορθοπεδικό και παρά το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα στην υγεία του, μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο για παρακολούθηση», συμπληρώνει.
Το Υπουργείο Υγείας, απευθύνει έκκληση προς όλους τους γονείς να μην πανικοβάλλονται στις περιπτώσεις όπου συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά και με ψυχραιμία να ακολουθούν τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
«Παράλληλα, παράκληση όπως προτού οποιοσδήποτε προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις να διασταυρώνει τα στοιχεία με τις αρμόδιες Αρχές προς αποφυγή πρόκλησης αναστάτωσης στο ευρύτερο κοινό», σημειώνει.
Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λευκωσίας, σε ανάρτηση της μέσω του κοινωνικού της δικτύου, του Facebook, αναφέρει: «Είμαστε Απαράδεκτοι που ανεχόμαστε κάποιους να αποφασίσουν τις ζωές ανθρώπων. Μέσα σε λίγα 24ωρα, δεύτερο περιστατικό με σοβαρό ατύχημα σε Γυμνάσιο της Λευκωσίας, αφού μαθητής έπεσε από τον 1ον όροφο του σχολείου. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου οι επί καθήκον Ιατροί διέγνωσαν ότι είναι καλά και του έδωσαν εξιτήριο. Μετά από παραπομπή από ιδιώτη ιατρό ο μαθητής βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση πίσω στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τα ερωτήματα πολλά κύριοι και δεν θα μείνει τίποτε απαρατήρητο».