Η ΕΕ προειδοποιεί τις ΗΠΑ με αντίπο...

Την ανησυχία του για την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι από την 1η Ιουνίου 2018 θα επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς 25% και 10% αντίστοιχα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, εξέφρασε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ενώ η αρμόδια για το εμπόριο Επίτροπος Μάλμστρομ προειδοποιεί για αναλογική απάντηση της ΕΕ, στη βάση των κανόνων του ΠΟΕ.

Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά: "Με ανησυχεί αυτή η απόφαση", επαναλαμβάνοντας ότι οι μονομερείς δασμοί των ΗΠΑ είναι αδικαιολόγητοι και σε αντίθεση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

"Έχουμε συνεχή επαφή με τις ΗΠΑ σε όλα τα δυνατά επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα του χάλυβα", είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ εξηγώντας ότι "η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παραμένει στο επίκεντρο του προβλήματος και η ΕΕ δεν είναι η πηγή, αλλά αντιθέτως υφίσταται και η ίδια ζημία".

Ξεκαθάρισε επίσης ότι "είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για διεύρυνση των διαρθρωτικών λύσεων μαζί με τους εταίρους μας, αλλά και για να συζητήσουμε τρόπους βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, καθιστώντας όμως σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπό το καθεστώς απειλής".

"Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι εκείνων που είναι υπεύθυνοι για το πρόβλημα", προειδοποίησε και τόνισε ότι `οι ΗΠΑ τώρα δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά να φέρουμε την υπόθεση στον ΠΟΕ και την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ".

"Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο", τονίζει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ

Από την πλευρά της η Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ συμπλήρωσε ότι "σήμερα είναι μια κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα". 

Υπενθύμισε δε ότι τους τελευταίους μήνες είχε μιλήσει επανειλημμένα με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και του είχε ζητήσει να εξαιρεθεί μόνιμα η ΕΕ από αυτούς του δασμούς".

"Σε αυτές τις συνομιλίες οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή των εμπορικών περιορισμών ως μόχλευση για την απόκτηση παραχωρήσεων από την ΕΕ. Αυτός δεν είναι ο τρόπος που κάνουμε δουλειές και σίγουρα όχι μεταξύ των μακροχρόνιων εταίρων, των φίλων και των συμμάχων μας", τονίζει η Σ.Μάλμστρομ.

"Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απάντηση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ", είπε η Επίτροπος και ανακοίνωσε ότι "θα επιβάλουμε επίσης μέτρα επανεξισορρόπησης και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ΕΕ αγορά από την εκτροπή του εμπορίου που προκλήθηκε από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ".