Όλα στο τραπέζι στη συνάντηση Τσαβο...

Τον οδικό χάρτη για την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών της Συρίας από το Μέμπιτς συζήτησαν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον αναφέρουν τουρκικές διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση κράτησε μία ώρα και συζητήθηκε επίσης το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. 

Δηλώσεις

Οι πρώτες δηλώσεις του  υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πέρας της συνάντησης που είχε με τον  Αμερικανό ομολόγο του Μάικ Πομπέο στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Οι διμερής σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ,  το Χρονοδιάγραμμα  του Μανμπίτζ,  το συριακό  ζήτημα  και  οι περιφερειακές  εξελίξεις» τοποθετήθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων ΥΠΕΞ της Τουρκίας και  των ΗΠΑ.

Στην ανάρτηση του  ο Τσαβούσογλου στο  Twitter  έπειτα από την συνάντηση  του με τον Πομπέο έγραψε ότι  είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογο του  εφ΄ όλης της ύλης που ενδιαφέρουν  τις δύο χώρες και σημείωσε ότι,  προσμένει θετικό αποτέλεσμα  από τη  συνάντηση αυτή όσον αφορά   την εκκένωση του Μπανμπίτζ από τα τρομοκρατικά στοιχεία της  διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD-YPG.

Το Μπανμπίτζ τελεί υπο των έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD-YPG την οποία  ανάκτησε το 2016 από τους τρομοκράτες της Νταές με την  υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ που συνεχίζουν την στήριξη τους  στην διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG  με το πρόσχημα καταπολέμησης της Νταές  είχε   υποσχεθεί στην Τουρκία ότι η PKK/PYD-YPG θα αποχωρήσει απο το κέντρο του Μπανμπίτζ μόλις με τον καθαρισμό  της  επαρχίας  από τους τρομοκράτες αλλά μέχρι σήμερα δεν την έχει εκπληρώσει.

Τι γίνεται με τα F35

Σε μια άλλη εξέλιξη, που έρχεται στο περιθώριο της συνάντησης των δύο πολιτικών, επίσημη πρόσκληση για την τελετή παραλαβής των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F35 στις 21 Ιουνίου έλαβε η Τουρκία από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin σύμφωνα με το Χαμπέρτουρκ. 

Σύμφωνα με την πρόσκληση, μια μέρα πριν την τελετή θα πραγματοποιηθεί δεξίωση. Αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ το F35 θα φτάσει στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2019. Τα υπόλοιπα αεροσκάφη θα φτάσουν στη συνέχεια σε χρόνο που θα καθοριστεί. 

Πάντως για την παραλαβή των F35 χρειάζεται και η έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να τη δώσει, γι αυτό και ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το αν τελικά θα καταφέρουν να φτάσουν στην Τουρκία τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη. 

Σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή τηρεί το συμβόλαιο για την αγορά των F35. “Βασιζόμενοι στο διεθνές δίκαιο, εμείς θα κινήσουμε φυσικά το νομικό μηχανισμό αναλόγως. Ας πούμε ότι η Αμερική δεν τα δίνει, εννοείται ότι εμείς έχουμε κι άλλα μέρη να στραφούμε. Ο κόσμος άλλαξε, εναλλακτικές υπάρχουν πολλές”, ανέφερε.