O ΥΠΕΞ μεσολαβεί για τις επισκέψεις...

Πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης στο θέμα που προέκυψε σχετικά με ρηματική διακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών προς όλες τις πρεσβείες που να είναι διαπιστευμένες στην Κύπρο να μην επισκέπτονται αρχαία μνημεία στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι αναλαμβάνει ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης», η διακοίνωση, στην οποία επισυνάπτεται σχετική επιστολή της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προκάλεσε την «έντονη δυσαρέσκεια διπλωματικών αποστολών».
 
Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι, μετά την κηδεία των λειψάνων του Ανθυπολοχαγού Γεώργιου Δημήτρη Μαουρή, που έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η σχετική νομοθεσία θεσπίστηκε μετά το 1974 για θέματα καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ωστόσο υπάρχει η ανάγκη αναστήλωσης του πολιτιστικού πλούτου λόγω ανώμαλης κατάστασης που υπάρχει λόγω της κατοχής.
 
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με δημοσκόπηση που κατέδειξε ότι 40% των Τούρκων πολιτών επιθυμούν δύο κράτη στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν πρέπει να απασχολεί τέτοια δημοσκόπηση «διότι δική μας πεποίθηση είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία Ε/κ και Τ/κ αποδέχονται ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού».

«Πρέπει το συντομότερο να τερματιστεί», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση για τις συναντήσεις που είχε χθες ο Αντιπρόεδρος της αμερικανικής ExxonMobil τόσο με τον ίδιο όσο και με τον Υπουργό Ενέργειας, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση διότι ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά και η ExxonMobil έχει εκφράσει επιθυμία για επίσπευση των διαδικασιών.