Οι εκλογές ίσως να μην είναι τελικά...

Μια εβδομάδα χωρίζει την Τουρκία από τις κρίσιμες εκλογές. Εκλογές οποίες προκηρύχθηκαν αιφνιδιαστικά τον περασμένο Απρίλιο και φαίνεται πως δεν θα εξελιχθούν, όπως αναμενόταν, σε “περίπατο” για τον Ερντογάν. 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ρώτησε χθες τη λαοθάλασσα που μαζευτηκε στο Γενικαπί της Κωνσταντινούπολης για την προεκλογική του συγκέντρωση,”Θέλετε μια ισχυρή Τουρκία στις 24 Ιουνίου; Θα γράψετε ιστορία στις 24 Ιουνίου;”, με το πλήθος να απαντά “Ναι”. 

Αυτές οι εκλογές ωστόσο, φέρεται πως θα είναι δύσκολες για τον Σουλτάνο, που όπως όλα δείχνουν δεν θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. 

Η αντιπολίτευση σε αυτές τις εκλογές, φαίνεται να είναι ενισχυμένη αλλά και αποφασισμένη να βάλει τέρμα στην πολύχρονη κυριαρχία του Ερντογάν.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο εμαλιστής προεδρικός υποψήφιος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ, κατάφερε με το δυναμισμό και το χάρισμά του, όπως λένε αναλυτές, να κοιτάζει στα ίσια τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα απέρριψε το ενδεχόμενο ζωντανής τηλεμαχίας των δύο.

Ο Ερντογάν ηγείται με ποσοστό 48% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τελευταία σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Gezici, ενώ ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 25,8%, που είχε αποδειχθεί σκληρός αντίπαλος – τουλάχιστον πολύ σκληρότερος απ’ ό,τι θα περίμενε ο Ερντογάν-.

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Ακσενέρ συμπληρώνει την πρώτη τριάδα των υποψηφίων με 14,4%.

Παρά το εντυπωσιακό προβάδισμα του Ερντογάν, ωστόσο, ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι πολύ δύσκολα θα εξασφαλίσει το 51% που χρειάζεται για να αποφύγει μια μονομαχία με τον Ιντζέ στον δεύτερο γύρο. Δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε πτώση της δημοτικότητάς του στο 47,1% και απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το AKP.