Διαφάνεια Τώρα: Προκαλούμε τα κόμμ...

 

Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα μετά την συνάντηση τη Δευτέρα στη Βουλή μεταξύ ΔΗΣΥ, Οικολόγων, Συμμαχίας Πολιτών, στην παρουσία της ΕΔΕΚ, με θέμα την οριζόντια ψηφοφορία, σύμφωνα με τη Διαφάνεια Τώρα.

Η πλατφόρμα Διαφάνεια Τώρα, έχει εδώ και χρόνια αναλάβει ουσιαστικό και ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για θέσπιση οριζόντιας ψηφοφορίας στις εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Στέλιος Κυθρεώτης εκ μέρους της πλατφόρμας Διαφάνεια Τώρα, επεσήμανε πως θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως ο τερματισμός της αποχής και της αποστασιοποίησης των πολιτών από την πολιτική περνά μέσα από την Οριζόντια Ψηφοφορία. 

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι παρά τις αρχικές διαφωνίες ή διαφορετικές προτάσεις που υπήρχαν σε σχέση με την οριζόντια, τα 3 τουλάχιστον κόμματα(ΔΗΣΥ,Οικολόγοι,Συμμαχία Πολιτών), αποφάσισαν να εξαντλήσουν τα περιθώρια για να καταθέσουν τελικά μια κοινή πρόταση στο ζήτημα αυτό. 

Επεσήμανε ωστόσο ότι παρόμοια προσπάθεια και κοινό έδαφος είχε βρεθεί και πριν δυο χρόνια, ωστόσο δεν κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα με την πρόφαση από πλευράς των κομμάτων πως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί μια τέτοια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα.

Σε σχέση τώρα με την ουσία του ζητήματος θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως χωρίς την στήριξη της ΕΔΕΚ ή/και του ΔΗΚΟ ή/και του ΕΛΑΜ η πρόταση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, έστω κι αν συμφωνήσουν ΔΗΣΥ-Οικολόγοι-Συμμαχία Πολιτών. Το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρα εναντίον από θέση Αρχής, όπως υποστηρίζει.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ.Κυθρεώτη, ο οποίος ουσιαστικά προκάλεσε "τα κόμματα να επανεξετάσουν το θέμα για οριζόντια ψηφοφορία, καθώς με τον τρόπο που προωθείται αυτή η πρόταση "διασκεδάζει" όλες τις ανησυχίες περί καθοδηγούμενης ψήφου που είχαν στο παρελθόν". 

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα γίνει επίσης επεξηγηματική πρόταση με βάση το τι συζητήθηκε τη Δευτέρα, όπου θα προσκληθούν τα κόμματα σε κοινή συνάντηση έτσι ώστε να τους γίνει αναλυτική παρουσίαση όσων έχουν συζητηθεί.