Η απόφαση εφαρμογής ελέγχων για τη μεταφορά πετρελαιοειδών και καυσίμων από τις κατεχόμενες περιοχές γίνεται με συγκεκριμένη πολιτική. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων Δημήτρη Χατζηκωστή ο οποίος μίλησε στην OffsiteCy οι έλεγχοι θα αφορούν μόνο οχήματα που εμπορεύονται τα καύσιμα.
Το βάρος των ερευνών θα αφορά επαγγελματικά οχήματα χωρίς όμως οι τελωνειακοί να κλείνουν τα μάτια σε άλλες περιπτώσεις. Ο κ. Χατζηκωστής ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε το κοινό».Ο διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων δεν θέλησε να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι».
Εξάλλου, η Κυβέρνηση μέσω γραπτής δήλωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου ανέφερε ότι Η Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει ούτε και πρόκειται να παρεμποδίσει τη διακίνηση των απλών πολιτών. Όπως είπε, τυχόν έλεγχοι που γίνονται από κρατικές υπηρεσίες, σχετικά με τη διακίνηση καυσίμων -όπως και άλλων προϊόντων- θα αφορούν μόνο στην αποτροπή της παράνομης εμπορίας.
Οι έλεγχοι γίνονται όταν: Σύμφωνα με την Τελωνειακή νομοθεσία, η περιεκτικότητα σε θείο στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται προς πώληση στις κατεχόμενες περιοχές είναι μεγαλύτερη του καθορισμένου ορίου προδιαγραφών που τηρείται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Mε την εμπορία ή και χρήση πετρελαιοειδών και καυσίμων των οποίων οι προδιαγραφές δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές που τηρούνται στις ελεύθερες περιοχές και καθορίζονται με Διατάγματα που εκδίδει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, παραβιάζονται οι διατάξεις του περί Προδιαγραφών Πετρελαιοειδών και Καυσίμων Νόμου αρ. 148(Ι) του 2003.