Το νομοσχέδιο των εκποιήσεων (περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως τροποποιητικός νόμος) συγκεντρώνει τις περισσότερες αντιδράσεις από το πακέτο των πέντε κυβερνητικών νομοσχεδίων (συν οι τιτλοποιήσεις) για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο κ. Νεοφύτου προέβαλε τη θέση ότι έχουν επιλυθεί κατά απόλυτο τρόπο.
Ο κ. Σιζόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απέστειλε επιστολή διαβεβαιώνοντας πως θα συσταθεί ειδικό τμήμα στα Επαρχιακά Δικαστήρια για να εξετάζουν σε διάστημα δύο με τρεις μήνες προσφυγές δανειοληπτών κατά των διαδικασιών εκποίησης, έτσι ώστε να μην καθυστερεί η διαδικασία. Πάντως ο κ. Σιζόπουλος άφησε να νοηθεί πως δεν είναι ικανοποιημένος με τις αλλαγές.
Το τροποποιητικό νομοσχέδιο προνοεί την επιτάχυνση της διαδικασίας εκποίησης, αφού θα αποστέλλεται μόνο μια φορά η ειδοποίηση τύπου «Θ».
Έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον όντως ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα προσφυγής, εξέφρασε Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών, με τον Πρόεδρο του Κώστα Μελά να μιλά για «ρεζιλίκι».
Απαντώντας, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε πως «δεν θεωρούμε ότι…παραβιάζεται οποιοδήποτε ΄συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη».
Υπό τις επιφυλάξεις των κομμάτων, ο κ. Νεοφύτου είπε πως με το "νέρωμα" των προνοιών του νομοσχεδίου «σε ένα χρόνο θα είμαστε εδώ».
Εξάλλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η προστασία του δικαιώματος προσφυγής επιτυγχάνεται με τη συμπερίληψη της πρόνοιας για έκδοση προστατευτικού διατάγματος υπέρ του ενυπόθηκου οφειλέτη, ενώ προστέθηκε και πρόνοια για προστασία του ενυπόθηκου δανειολήπτη αν αυτός συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που προνοεί την επιδότηση δόσης.
Αναφορικά με τις επιφυλάξεις για τις εκτιμήσεις των ακινήτων για σκοπούς της εκποίησης, προστέθηκε η τροπολογία πως οι δύο εκτιμητές κατά τη διενέργεια των εκτιμήσεών τους θα λαμβάνουν υπόψη την εκάστοτε εκτίμηση του αρμόδιου επαρχιακού κτηματολογικού γραφείου.
Τα υπόλοιπα νομοσχέδια του πακέτου αφορούν τις τροποποιήσεις στον περί αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων νόμο (πωλήσεις δανείων), τις τροποποιήσεις στους νόμους για τη αφερεγγυότητα και τους συμβούλους αφερεγγυότητας και στον περί εταιρειών νόμο, καθώς και το νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση δανείων. Επί των υπολοίπων δεν σημειώθηκαν αντιδράσεις.