Η Λουτ έχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα-Ο...

 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ στο Προεδρικό. Το τετ α τετ κράτησε γύρω  στις δυο ώρες και τριάντα λεπτά και όπως μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί,   συζήτησαν εις βάθος αρκετά ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού και των επόμενων βημάτων επ' αυτού.

Αυτή την ώρα Αναστασιάδης, Μαυρογιάννης, Προδρόμου και Χριστοδουλίδης, παρακάθονται σε σύσκεψ η, έτσι ώστε να καθορίσουν το πως θα κινηθεί η ε/κ πλευρά μετά και τα όσα άκουσε από την Τζέιν Χολ Λούτ.

Το Προεδρικό μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες. 

Η κα Λουτ θα έχει συνάντηση στις 15:30 με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Νωρίτερα το πρωί: 

Τις πόρτες του Προεδρικού πέρασε η Τζέιν Λουτ, η προσωρινή απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία έφτασε στην Κύπρο με στόχο να καταγράψει τις απόψεις και τις θέσεις της ε/κ και τ/κ πλευράς σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. 

Η κα Λουτ αποφάσισε να δει μόνη της τον Πρόεδρο Αναστασιάδη χωρίς τη συνοδεία οποιουδήποτε άλλου από μέρους ΟΗΕ. Στην αίθουσα βρίσκεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και η κα Λουτ.

Στο προεδρικό βρέθηκε γύρω στις 11:20 και ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ωστόσο πηγές επιβεβαιώνουν πως δεν βρίσκεται εντός της αίθουσας στην οποία πραγματοποιείται η συνάντηση. 

Σε συνομιλία που είχαμε με αρμόδιες πηγές, μας επεσήμαναν πως η κα Λουτ δεν εξέφρασε την πρόθεση να προβεί σε δηλώσεις μετά το πέρας των συναντήσεων τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και το απόγευμα στη συνάντηση που θα έχει με τον Μουσταφά Ακιντζί, στοιχείο φυσικά που μένει να το δούμε στην πράξη αν θα γίνουν έτσι τα πράγματα. 

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η κίνηση Λουτ να μην προβεί σε δηλώσεις είναι απόλυτα λογική, καθώς θα ήθελε σε κάθε περίπτωση να αποφύγει παρερμηνείες που ενδεχομένως να δίνονταν στα λεγόμενά της, καθώς στόχος είναι να επιτευχθεί αποτέλεσμα μέσα από τις διεργασίες με τις πλευρές και όχι μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες θα δώσουν τροφή στον καθένα να σχολιάσει με τον τρόπο που θέλει τα όσα συμβαίνουν. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να αναμένεται τίποτα περισσότερο από το να ξεκαθαρίσουν σε πολύ γενικές γραμμάες οι γραμμές τις κάθε πλευράς σε σχέση με το τι θα πρέπει να συμβεί για μια ενδεχόμενη επανέρξη των συνομιλιών. Η κα Λουτ άλλωστε θα μεταβεί σε Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες, έτσι ώστε να συνομιλήσει με όλα τα εμπλεκόμενα στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά μέλη, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα πως υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να μπορέσουν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα. 

Τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πηγές κοντά στο Προεδρικό αναφέρουν πως στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι άλλος από το να επαναλάβει για μια ακόμα φορά την ετοιμότητα να εμπλακεί σε μια διαδικασία διαλόγου, μια διαδικασία όμως που να έχει ως στόχο την τελική λύση του Κυπριακού και όχι οτιδήποτε άλλο. 

Πέραν τούτου θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα εκφράσει την θέση πως χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως η όποια διαδικασία θα πρέπει να βασίζεται στις προϋποθέσεις και τα δεδομένα που ο ίδιος ο Γ.Γ. ΟΗΕ έθεσε στο Κραν Μοντανά. 

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για το μέλλον του Κυπριακού, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη ουσιαστικών διαβουλεύσεων μετά από αρκετούς μήνες.