Νέα παρέμβαση σε περίπου 150 λογαριασμούς πελατών της προέβη το τελευταίο διάστημα η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) για να διορθώσει την αρχική διόρθωση που έκανε εντός του 2017 σε λογαριασμούς δανειοληπτών όταν ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου εντόπισε, ύστερα από καταγγελίες, λανθασμένες επιβαρύνσεις σε δανειακές συμβάσεις της περιόδου 2008 – 20113.

Τέτοιου είδους πρακτική που επιφέρει τέτοιου είδους ξαφνική μεταβολή σε ένα λογαριασμό δημιουργεί ένα κλονισμό της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε.
«Δεν γίνεται να προσπαθούμε να εμπεδώσουμε την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και κάποιοι να έρχονται να κάνουν αυτούς του είδους της ενέργειες», τόνισε ο Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι ένα τεράστιο ηθικό και επιχειρησιακό πρόβλημα».
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος χαρακτήρισε «φοβερά μεγάλη επιπολαιότητα να κάνουν αυτή την ενέργεια χωρίς να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους».
Το άλλο θέμα που εγείρεται με την συγκεκριμένη ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, είναι πως πιθανό να υπάρχουν και κάποια νομικά θέματα.
Διερωτήθηκε ποιος καλύπτει και διασφαλίζει πρόσωπο για τις νέες υποχρεώσεις που ανέλαβε, αν ήταν ξοφλημένος ο λογαριασμός του και τα λεφτά που του έδωσαν αρχικά τοποθετήθηκαν σε ένα λογαριασμό καταθετικό ή άλλο και η ΣΚΤ προχώρησε στη συνέχεια σε μείωση του ποσού που υπήρχε σε αυτό τον λογαριασμό, ενώ ήδη το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα του.
Ως παράδειγμα, ο Επίτροπος έφερε περίπτωση δανειολήπτη που είχε υπόλοιπο δανείου 40 χιλιάδες ευρώ και του έγινε απομείωση δανείου τέλος 2017 ή αρχές 2018 στις 25 χιλιάδες ευρώ έτσι ώστε να διορθωθεί το αρχικό λάθος της ΣΚΤ στο λογαριασμό του συγκεκριμένου πελάτη της.
Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο μπορεί να θεώρησε ότι είναι πολύ εύκολο πλέον να ξοφλήσει το δάνειο του ύψους 25 χιλιάδων ευρώ και ότι έχει πλέον τη δυνατότητα να σπουδάσει το παιδί του στο εξωτερικό αντί σε κυπριακό πανεπιστήμιο και ενώ κάνει αυτή την διευθέτηση βρίσκεται να χρωστά αν όχι το αρχικό ποσό άλλες 10 χιλιάδες περισσότερες.
Αυτό δημιουργεί μεγάλο κλονισμό στην διαχείριση των ιδιωτικών υποθέσεων των συγκεκριμένων δανειοληπτών, σημείωσε.

Σειρά ερωτημάτων από Επίτροπο
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως «γιατί να βρουν το συγκεκριμένο λάθος επτά ολόκληρους μήνες μετά την πρώτη παρέμβαση ‘διόρθωσης’ του λάθους» και κατά πόσον «υπάρχει τόσο μεγάλη επιπολαιότητα» καθώς το συγκεκριμένο θέμα αφορά «αριθμητικές πράξεις, υπολογιστικές διαδικασίες, ενώ διαθέτουν συστήματα μηχανογράφησης».
Αναφέροντας ότι «δεχθήκαμε το αρχικό λάθος, λέγοντας ότι ήταν η στρέβλωση του παρελθόντος», ο Επίτροπος διερωτήθηκε στη συνέχεια «πως γίνεται ξανά το ίδιο λάθος».
Έτσι κάνουν τους λογαριασμούς τους, διερωτήθηκε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι πολύ κόσμος θα αρχίσει να διερωτάται «πόσον ορθές είναι οι οικονομικές καταστάσεις που λαμβάνει», από τις τράπεζες.
«21ος αιώνας, συστήματα μηχανογράφησης, ακριβοπληρωμένοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές μέσα στην ΣΚΤ, επιτρέπονται να γίνονται αυτά τα λάθη. Ποιαν αξιοπιστία έχει ο κόσμος πλέον προς το τραπεζικό σύστημα», διερωτήθηκε, επίσης.