Την επίτευξη ενός ακόμα ορόσημου στη νεότερη ιστορία των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο ανακοίνωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, παρουσία του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο Καθηγητής Βασίλης Χατζηαναστασίου. Πρόκειται για μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με πολύ σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο, επέμβαση που κατατάσσει την Κύπρο στον παγκόσμιo χάρτη των μεταμοσχεύσεων νεφρού για σπάνια μεταβολικά νοσήματα.
Ο Υπουργός Υγείας, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της μεταμοσχευτικής ομάδας και να ενισχύει το έργο τους.
Μιλώντας κατά τη διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο αξιόλογο έργο που επιτελείται από τη Μεταμοσχευτική Κλινική από την έναρξη της λειτουργίας της στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
«Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200 μεταμοσχεύσεις νεφρών, με το ποσοστό της βιωσιμότητας των μοσχευμάτων, αλλά και των ίδιων των ασθενών να είναι πολύ ψηλότερα από το μέσο όρο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα από τα καλύτερα παγκοσμίως και τιμούν την πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
Πρόσθεσε πως σήμερα λειτουργούν πέντε Μονάδες Αιμοκάθαρσης παγκύπρια, όπου εξυπηρετούνται περίπου 800 ασθενείς αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης. 800 ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού βρίσκονται υπό παρακολούθηση στα δημόσια νοσηλευτήρια και εκτελούνται κατά μέσο όρο 25 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ετησίως.
Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως το Υπουργικό Συμβούλιο, ως ελάχιστη αναγνώριση στους θανόντες δότες οργάνων και τις οικογένειές τους, αποφάσισε όπως οι άμεσες οικογένειες των θανόντων δοτών δικαιούνται πλέον δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Οι δε ζώντες δότες οργάνων παρακολουθούνται δια βίου δωρεάν στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, για θέματα που σχετίζονται με τη δωρεά του νεφρού τους.
Καταληκτικά, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως το Υπουργείο Υγείας, έχοντας ως γνώμονα τη σημαντικότητα της μεταμόσχευσης οργάνων, προχώρησε στην επαρκή στελέχωση της Μεταμοσχευτικής Κλινικής, και με την ολοκλήρωση πλέον της Νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης, προχωρεί στη δημιουργία ανεξάρτητου χώρου για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο, όπου θα περιθάλπονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς κατ’ αποκλειστικότητα. Η δαπάνη για τη δημιουργία Μεταμοσχευτικού Κέντρου έχει ήδη συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου, δήλωσε, και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.