«Ναυάγιο» στο Κάουνας και εκπέμπει SOS ο Παναθηναϊκός

Στα… σχοινιά ο Παναθηναϊκός, που ηττήθηκε 82-69 από τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας και πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά την είσοδο στην πρώτη οκτάδα. 

Στα σκουπίδια πέταξε την καλή του απόδοση στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός, που κατέρρευσε μετά την ανάπαυλα, με συνέπεια να ηττηθεί 82-69 από τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας. Κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα ακόμα εκτός έδρας παιχνίδι τους στην Ευρωλίγκα οι «πράσινοι», που πλέον υποχώρησαν στο 8-11 και η υπόθεση-πρόκριση δυσκολεύει αρκετά. 

Έκτη συνεχόμενη εκτός έδρας ήττα για το «τριφύλλι», που πάλεψε στο πρώτο μέρος παίζοντας πολύ καλή άμυνα, ωστόσο απώλεσε τη συγκέντρωσή του στο δεύτερο και παραδόθηκε στο ρυθμό των Λιθουανών, που επέστρεψαν στις νίκες μετά από 4 διαδοχικές ήττες και έχουν το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους πρωταθλητές Ελλάδας. 
Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Πιτίνο ο Τόμας, με 14 πόντους, στους 11 σταμάτησε (αλλά με 5/14 εντός παιδιάς) ο Κιλπάτρικ στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του. «Δήμιος» του Παναθηναϊκού ο Γουάιτ, που σημείωσε 15 πόντους και δημιούργησε πολλά προβλήματα στην άμυνα των φιλοξενούμενων. 

Το ματς 

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε… φουριόζος το παιχνίδι και με πολύ σωστές επιλογές στην επίθεση προηγήθηκε 7-0 (3’), με την άμυνά του να «πνίγει» τη Ζαλγκίρις. Οι παίκτες του Πιτίνο έδειχναν απόλυτα διαβασμένοι και συγκεντρωμένοι, ενόσω ξέφυγαν ακόμα και με 9 πόντους διαφορά (6-15 στο 7’). 

Από την άλλη, η ομάδα του Γιασικεβίτσιους αδυνατούσε να βρει λύσεις, με τον Αντετοκούνμπο να κάνει εξαιρετική δουλειά στην άμυνα και να σκοράρει με κάρφωμα για το 8-17 (8’). Η πολύ καλή -για το «τριφύλλι» πρώτη περίοδο έκλεισε, με την ομάδα του Πιτίνο να προηγείται 19-13. 

Οι «πράσινοι» μπήκαν δυναμικά και στο δεύτερο δεκάλεπτο και με επιμέρους σκορ 7-3, έφτασαν για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (16-26 στο 12’). Κάπου εκεί όμως οι Λιθουανοί αντέδρασαν και εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη των παικτών του Πιτίνο στην επίθεση: με σερί 11-0, η Ζαλγκίρις πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (27-26 στο 15’). 

Ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε όμως και απάντησε με τον ίδιο τρόπο για να μετατρέψει το εις βάρος του 29-28 σε υπέρ του 29-35 (18’) με σερί 7-0. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το «τριφύλλι» να έχει διαφορά 4 πόντων (33-37), ωστόσο η εικόνα του ήταν πολύ καλή για 15 περίπου λεπτά. 

Παρ’ όλα αυτά, στις αρχές της τρίτης περιόδου οι «πράσινοι» έχασαν τελείως το… μυαλό τους και δεν μπορούσαν να βρουν το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι. Έτσι, επέτρεψε στη Ζαλγκίρις να «τρέξει» σερί 13-0 και να ανατρέψει πλήρως το μομέντουμ του αγώνα για να ξεφύγει για πρώτη φορά με 9 πόντους (46-37 στο 25’). 

Με τη μαχητικότητα του Μήτογλου και τον Κιλπάτρικ να «ξεμπλοκάρει» επιθετικά, ο Παναθηναϊκός πλησίασε στο -2 (48-46 στο 27’). Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους να έχουν βραχεία κεφαλή (52-51), ωστόσο η ομάδα του Πιτίνο είχε επιστρέψει βελτιώνοντας την άμυνά της.

Η τέταρτη περίοδος αναμενόταν συγκλονιστική, αλλά το «τριφύλλι» εμφάνισε στο χειρότερο δυνατό σημείο τα εκτός έδρας συμπλέγματά του. Από την άλλη, η ομάδα του Γιασικεβίτσιους βρήκε δύο μεγάλα τρίποντα από τον Γουόλτερς για να ξεφύγει με 8 πόντους διαφορά (59-51 στο 32’). Οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στο σκορ (67-61 στο 36’), με τη Ζαλγκίρις να «τρέχει» 9-0 σερί και να καθαρίζει την υπόθεση-νίκη (76-61 στο 38’). 

Το τελευταίο δίλεπτο ήταν διαδικαστικό αφού οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν είχαν τα ψυχικά αποθέματα για να πλησιάσουν στο σκορ. Κατά συνέπεια, οι Λιθουανοί έφτασαν στο τελικό 82-69 και έβαλαν σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες το «τριφύλλι». 

Τα δεκάλεπτα: 13-19, 33-37, 52-51, 82-69.