«Μακάρι να παίξει ο Ήφαιστος στην Ευρώπη»!

Ο Ήφαιστος είναι η ομάδα που στη γενική εικόνα της κάνει τον κόσμο να συμφωνεί ότι κάτι πραγματικά σπουδαίο γίνεται στη Λήμνο και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος μιλάει στο gazzetta.gr για το μεγαλείο των λεπτομερειών και το όραμα που φτάνει μέχρι την Ευρώπη  

Η αθλητική ιστορία συνήθως γράφεται με τα ρεκόρ και τις κατακτήσεις, όμως κάποιες φορές υπάρχουν κι άλλες στιγμές που αξίζει να φυλάξεις. Είτε οδήγησαν σε θρίαμβο, είτε σε πανωλεθρία, είτε σε τίποτα απολύτως. Επειδή, ακριβώς το μπάσκετ παραείναι όμορφο για να μένει μόνο μια γραμμή στατιστικών ή ένα τελικό σκορ... Ό,τι συμβαίνει, για παράδειγμα τους τελευταίους μήνες με τον Ήφαιστο Λήμνου, την πορεία του στην Basket League, τα 10 sold outs σε ισάριθμους αγώνες και τη σπουδαία προσπάθεια που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο βόρειο Αιγαίο.

Ο προπονητής του Ήφαιστου, Σωτήρης Μανωλόπουλος, εξηγεί τον τρόπο που μια ομάδα μπορεί να... επιβιώσει και να σταθεί ψηλά στη βαθμολογία δίχως να κάνει την παραμικρή αλλαγή στο ρόστερ της κι αναφέρεται στην ευρωπαϊκή προοπτική των Λημνιών. 

Πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί στην εντέλεια ένα σύστημα ενώ απομένουν 0.8" για το φινάλε, γνωρίζοντας ότι ίσως διακυβεύεται η σπουδαιότερη εκτός έδρας νίκη της σεζόν;
«Δεν νομίζω ότι η δυσκολία είχε να κάνει με το να βγει σωστά το σύστημα. Εξάλλου ήταν κάτι που είχαμε δουλέψει στην προπόνηση για καταστάσεις με ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας... Το πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι... ό,τι προηγήθηκε της τελευταίας φάσης. Ήμασταν μπροστά στο σκορ σε όλο τον αγώνα, παίξαμε καλά, ήμασταν προετοιμασμένοι σωστά κι ακολουθήσαμε το πλάνο μας απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Basket League».

Τι έγινε, λοιπόν, στην τελευταία φάση του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία;
«Νωρίτερα είχα δώσει εντολή να γίνει αυτό ακριβώς που έγινε! Το είχαμε δουλέψει κατά τη διάρκεια της προπόνησης, δεν ήταν κάτι καινούργιο για τους παίκτες. Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι έχει να κάνει με την επιλογή των παικτών που βρέθηκαν στο παρκέ σε εκείνο το χρονικό σημείο. Ο Φρεϊμάνις που έβαλε το νικητήριο καλάθι είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει και μέσα κι έξω, πράγμα πολύ σημαντικό στο συγκεκριμένο play. Ο Μπρέιζελτον είναι ένας καταπληκτικός πασέρ, ο οποίος αν δεν είχε τραυματιστεί κι έχανε κάποια παιχνίδια, θα μπορούσε να είναι μέσα στους πρώτους στις ασίστ. Υπήρχε, επίσης Ουίγκινς ενώ στα "φτερά"  είχαμε δυο ικανότατους σουτέρ, τον Σμιθ και τον Γκότσερ. Ήταν ένα δουλεμένο σύστημα που εφαρμόστηκε με τους κατάλληλους παίκτες».

Στο μεταξύ έχετε βγάλει προ καιρού από πάνω σας την ταμπέλα ότι ο Ήφαιστος είναι μόνο ομάδα έδρας...
«Δεν νομίζω ότι ίσχυε κάτι τέτοιο… Ήταν κάτι που συνήθιζε να λέει η μπασκετική πιάτσα όμως σας θυμίζω ότι μέχρι να πετύχουμε τις πρώτες εκτός έδρας νίκες μας, είχαμε χάσει μόνο από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, το Περιστέρι και τον Χολαργό, στον πόντο. Στη συνέχεια αρχίσαμε να ρολάρουμε, αρχής γενομένης από το ματς στο Ρέθυμνο».

Η regular season μπαίνει στην τελική ευθεία και ο Ήφαιστος Λήμνου έχει εδραιωθεί στις θέσεις που οδηγούν στα playoffs δίχως να έχει κάνει αλλαγές στο ρόστερ του.
«Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να "χτίσεις" μια ομάδα, δεν υπογράφεις παίκτες με τη λογική ότι θα τους αλλάξεις. Οι προπονητές καλούνται να επιλέξουν αθλητές για να στελεχώσουν τα ρόστερ και σίγουρα θέλουν να τους κρατήσουν όλη τη χρονιά, κάτι που σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο αφού μιλάμε για ανθρώπους και όχι για μηχανές. Σε ό,τι αφορά τον Ήφαιστο Λήμνου, μπορώ να πω ότι κάναμε σωστές επιλογές. Όταν, λοιπόν, συμφώνησα με την οικογένεια Μπούμπουρα, μού έδωσαν ένα συγκεκριμένο μπάτζετ για το αγωνιστικό κομμάτι, περίπου στα επίπεδα που κινούνται οι ομάδες από τις θέσεις οκτώ και κάτω… Εγώ έχω ένα καλό κι ένα κακό… Αν συμφωνήσω για κάτι, δεν πρόκειται να αλλάξω στην πορεία. 

Συμφώνησα, λοιπόν, με αυτό το μπάτζετ και προσπάθησα να "χτίσω" μια ομάδα με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα. Προς τιμήν τους, λοιπόν, έφτασαν στο σημείο να με… πιέσουν να αυξήσουμε το μπάτζετ, κάτι το οποίο δεν ήθελα και υπήρχε λόγος. Όταν έρχονται κάποιοι άνθρωποι στον χώρο του μπάσκετ κι έχουν όλη την καλή διάθεση να κάνουν κάτι καλό, δεν πρέπει να τους ξεζουμίζεις ή να εκμεταλλεύεσαι την καλοσύνη τους! Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν με δυσάρεστα αποτελέσματα. Έγινε λοιπόν, μια μικρή αύξηση στο μπάτζετ, δίχως υπερβολές. Κάναμε καλές επιλογές, έχοντας παράλληλα τα προβληματάκια μας. Έγινε πολύ δουλειά εκτός προπόνησης, σαν ομάδα αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Όταν όλοι αισθάνθηκαν ότι έχουν την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να αποδώσουν καλύτερα, η ζωή μας έγινε πιο εύκολη».

Τι πρέπει να κάνει ο Ήφαιστος για να μην εξελιχθεί σε... Μακεδονικό και Ιωνικό Ν.Φ.; Ομάδες, δηλαδή που άλλαξαν έδρα και στη συνέχεια έφτασαν στο σημείο να παίζουν στις χαμηλότερες κατηγορίες;
«Θα αναφερθώ στο κομμάτι που με αφορά 100%. Όταν έγινε η επιλογή των παικτών, εξέτασα εξονυχιστικά όλες τις επιλογές και προσπάθησα να μαζέψω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον χαρακτήρα τους. Ήμουν σίγουρος ότι είχαν να κάνω με παιδιά που μπορούσαν προσαρμοστούν γρήγορα και θα τους αγαπούσε η κοινωνία της Λήμνου. Το συγκεκριμένο κομμάτι, η αλληλεπίδραση με το νησί και τον κόσμο, είναι πολύ σημαντικό για εμάς! Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε ζεστασιά και αγάπη! Βοήθησαν, βέβαια, τα αποτελέσματα κι αυτή τη στιγμή έχουμε γίνει ένα με το νησί! Πρόσφατα, μάλιστα, έμαθα ότι ο Σμιθ είχε πάει σε ένα αποκριάτικο πανηγύρι και χόρευε μαζί με τους ντόπιους».

Ποια στιγμή ξεχωρίζεις σε αυτή τη διαδρομή;
«Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποια... Σίγουρα η νίκη επί του ΠΑΟΚ στη Λήμνο ήταν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, ειδικά με τον τρόπο που ήλθε. Δείξαμε ότι είμαστε εδώ, ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι πραγματικά σπουδαίο. Ο ενθουσιασμός και η όρεξη του κόσμου μεγαλώνουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, φαίνεται άλλωστε από τα συνεχόμενα sold outs. Τα αποτελέσματα με τον ΠΑΟΚ και τον Προμηθέα στην έδρα μας έκαναν και το μπασκετικό κοινό εκτός Λήμνου να αρχίσει να μας πιστεύει».

Θα κοουτσάρεις τον Ήφαιστο στην Ευρώπη;
«Μακάρι να γίνει! Μακάρι να παίξει ο Ήφαιστος στην Ευρώπη, είτε είμαι εγώ, είτε κάποιος άλλος. Η οικογένεια έχει όραμα και διάθεση, θα το ήθελε πολύ. Δεν μπορώ να σου πω αν είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, με δεδομένο ότι η ομάδα πρέπει να προχωράει βήμα-βήμα. Σταδιακά όμως μπορεί να μπει στην εξίσωση».

Πήρες ρίσκα όσο βρίσκεσαι στη Λήμνο;
«Κατ' αρχάς, η ίδια η απόφασή μου να κοουτσάρω τον Ήφαιστο ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο ρίσκο, καθώς είχα προτάσεις να δουλέψω στο εξωτερικό. Είχα, δηλαδή, στα χέρια μου πιο safe επιλογές. Όταν συμφώνησα να αναλάβω την ομάδα, δεν υπήρχε τίποτα. Ούτε όνομα, ούτε χρώμα, ούτε σήμα ενώ δεν ξέραμε καν αν θα παίξουμε στη Λήμνο! Δυο πράγματα με έκαναν να συμφωνήσω... Το ένστικτό μου σε συνδυασμό με τον τρόπο που με προσέγγισε η οικογένεια Μπούμπουρα, παρουσιάζοντάς μου το όραμά τους για την ομάδα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι ήταν πολύ ιντριγκαδόρικο να φτιάξω κάτι από το μηδέν. Μέχρι πρότινος ακούγαμε για Λήμνο και σκεφτόμασταν μόνο τον... στρατό! Είναι ένα πανέμορφο νησί με καταπληκτικούς ανθρώπους που μου έδειξαν τρομερή εμπιστοσύνη.

Πως έχει εξελιχθεί η συνεργασία σου με την οικογένεια Μπούμπουρα;
«Τα χνώτα μας ταίριαξαν από την πρώτη στιγμή! Οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν έναν προπονητή που θα τους "έχτιζε" την ομάδα από το μηδέν. Μάλιστα ο πρόεδρος μού έλεγε χαριτολογώντας: "Εσύ αποφασίζεις, για να έχεις εσύ την ευθύνη"! Είναι απόλυτα σωστό και αποδεκτό. Εγώ θέλω να έχω την ευθύνη και κανένας άλλος. Μετά τους πρώτους μήνες αυτής της συνεργασίας αυτό το οποίο πρέπει να τονίσω είναι πώς τέτοιους ανθρώπους είναι ευλογία να τους έχουμε στον χώρο του μπάσκετ και αξίζει να δίνεις τα πάντα, ώστε να δικαιώνεται η επένδυση που κάνουν».