Τα πιτσιρίκια έχουν ψυχή!

Κάλιο αργά, παρά ποτέ! Η Εθνική Ελλάδας μας χόρτασε μπάλα μετά από καιρό και με μία εκπληκτική ανατροπή (4-3 την Ουγγαρία) που σφραγίστηκε από την νέα γενιά πέτυχε την πρώτη νίκη στην προκριματική φάση του Euro 2016 και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.

Αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ που βρίσκεται η Εθνικής μας φάνηκε απόψε στο Φάληρο. Οι Ελληνες διεθνείς κατέκτησαν την πρώτη τους νίκη στην προκριματική φάση του Euro με το 4-3 επί της Ουγγαρίας έστω και στο φινάλε της διαδικασίας, σ' ένα χορταστικό ματς, δείχνοντας ότι υπάρχει λόγος για αισιοδοξία στο άμεσο μέλλον. Ειδικά η τριπλέτα των Πέλκα (21), Μάνταλου (24) και Φορτούνη (23) έδειξε το δρόμο και σκόρπισε επιτέλους χαμόγελα σε όλους τους Ελληνες.

Η Εθνική μας μπήκε πολύ δυνατά στο ματς και με τον ενθουσιασμό του νέου "αίματος" να πρωταγωνιστεί κατάφερε να σημειώσει το παρθενικό της γκολ στα προκριματικά του Euro, με τον Σταφυλλίδη (5') και ύστερα από εξαιρετική συνεργασία των Πέλκα-Κίτσιου και γύρισμα του τελευταίου από δεξιά και ενώ είχε διεισδύσει στην περιοχή. 

Το πρέσινγκ στα 3/4 του γηπέδου από τους Ελληνες παίκτες ήταν ικανοποιητικό και ακόμα καλύτερη ήταν η μετάβαση προς την επίθεση μετά από κλέψιμο της μπάλας (επιθετικό τρανζίσιον) εξαιτίας της ταχύτητας και της γρήγορης σκέψης των Μάνταλου, Φορτούνη και Πέλκα. Οσο περνούσε η ώρα εντούτοις οι Ούγγροι κέρδιζαν μέτρα στο γήπεδο, κυκλοφορούσαν με μεγαλύτερη άνεση τη μπάλα στη μεσαία γραμμή και έβρισκαν διαδρόμους από τα πλάγια και δη από την αριστερή (τους) πλευρά.

Οι συνεργασίες των Λεάντρο και Τζούτζακ άφηναν εκτεθειμένο τον Κίτσιου που δεν είχε τα ντουμπλαρίσματα που θα έπρεπε και από εκείνη την πλευρά προήλθε μοιραία το γκολ της ισοφάρισης στο 26', με τη σέντρα του Λεάντρο και την κεφαλιά του δεξιού εξτρέμ, Λάβρενσιτς. Τα προβλήματα στην ανασταλτική λειτουργία συνεχίστηκαν μέχρι το 35' όταν η Εθνική άρχισε να ξαναβρίσκει τα πατήματά της και να κρατάει περισσότερο τη μπάλα, δίχως πάντως να φτιάξει κάποια αξιόλογη φάση.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ούγγροι κατάφεραν στην πρώτη τους στημένη μπάλα, με το κόρνερ του Τζούτζακ στο 54', την προβολή του Ελεκ και το πλασέ σε κενή εστία στο δεύτερο δοκάρι του Νέμεθ, να περάσουν μπροστά στο σκορ (1-2).  Τρία λεπτά αργότερα ωστόσο οι διεθνείς μας έκρυψαν το τόπι. Ο συνδυασμός Μήτρογλου, Μάνταλου και το εξαιρετικό τελείωμα με το αριστερό του Ταχτσίδη, έφεραν το παιχνίδι εκ νέου στα ίσια (2-2) και έκαναν το ματς ροκ! 

Μία εξαιρετική ενέργεια του Κάλμαρ, στο 75', που πέρασε έξοχα Σάμαρη και Ταχτσίδη και σέρβιρε στο πιάτο το δεύτερο προσωπικό γκολ στον Νέμεθ, έβαλε ξανά μπροστά την Ουγγαρία στο σκορ (2-3), αλλά ο Μήτρογλου -από την κάθετη πάσα του Ταχτσίδη- ισοφάρισε σε 3-3 στο 79'!

Στα τελευταία λεπτά του ματς η Εθνική μας έψαξε το νικητήριο γκολ και το βρήκε με την κεφαλιά του Κονέ στο 85', από τη συστημένη σέντρα του Χολέμπας.

Ελλάδα (Κώστας Τσάνας): Καρνέζης, Κίτσιου, Μόρας, Παπασταθόπουλος (63' Τζανετόπουλος), Σταφυλίδης (35' λ.τ. Χολέμπας), Ταχτσίδης, Σάμαρης, Μάνταλος (73' Κονέ), Φορτούνης, Πέλκας, Μήτρογλου.

Ουγγαρία (Μπερντ Στορκ): Κίραλι, Φιόλα, Γιούχαζ, Καντάρ, Λεάντρο, Λόβρενσιτς (62' Νίκολιτς), Έλεκ, Γκέρα (71' Νάγκι), Τζούτζακ (71' Κάλμαρ), Νέμεθ, Μπόντε.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Η Εθνική μας ομάδα έδωσε επιτέλους ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ολοκληρώνοντας τη μαρτυρική της πορεία στα προκριματικά με ψηλά το κεφάλι και παίζοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο. Το νέο “αίμα” άφησε υποσχέσεις για το μέλλον και αυτό είναι το σημαντικότερο όφελος, ειδικά μετά την καταρρακωμένη ψυχολογία της ομάδας από τα απανωτά “χαστούκια”.

GREXIT: Οι παίκτες του άξονα στο πρώτο ημίχρονο αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα, όπως και η δεξιά πλευρά στο ίδιο διάστημα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Εθνική μας είχε να κάνει με τις (αργές) επιστροφές της στην άμυνα αλλά και τις στημένες φάσεις των αντιπάλων.

CAPITAL CONTROL: Ο διαιτητής Μπέμπεκ από την Κροατία ήταν κοντά στις φάσεις και δεν έκανε το μεγάλο λάθος. Παρά ταύτα ήταν ιδιαίτερα σχολαστικός, δεν εφάρμοζε σωστά το πλεονέκτημα και έβγαζε με χαρακτηριστική άνεση την κίτρινη κάρτα απ’ το τσεπάκι του.

ATM: Παρά τη “μαυρίλα” και τα “εγκλήματα” που έχουν συντελεστεί στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, η ποιότητα υπάρχει στη νέα γενιά όπως επίσης και παιδιά που έδειξαν ότι διαθέτουν προσωπικότητα για να πάρουν τη σκυτάλη απ’ τους “παλιούς”. Ο Πέλκας, ο Μάνταλος και ο Φορτούνης είναι μία τριάδα στη μεσοεπιθετική γραμμή που μπορεί να αντεπελέξθει στις απαιτήσεις, αρκεί να γίνει σωστά η διαχείριση και η πλαισίωσή τους.

PLAN B: Ο Κώστας Τσάνας παρέταξε την Εθνική μας με αρκετούς νεαρούς παίκτες και σχηματισμό το 4-2-3-1, με τους Πέλκα και Φορτούνη που θεωρητικά ήταν τα “φτερά”, να συγκλίνουν ωστόσο προς τον άξονα, υποστηρίζοντας μαζί με τον Μάνταλο τον Μήτρογλου. Η έμπνευσή του αυτή του βγήκε, ενώ οι αλλαγές δεν τροποποίησαν τακτικά την ομάδα. Από την πλευρά της Ουγγαρίας, ο Μπερντ Στορκ επέλεξε το 4-4-2 με τους Νέμεθ και Μπόντε στη γραμμή κρούσης και τους Λάβρενσιτς και Τζούτζακ στα δύο άκρα. Στη διάρκεια του αγώνα δεν τροποποίησε το σχηματισμό του.

ΕURO GROUP: Οταν η ομάδα λειτουργεί σωστά, τουλάχιστον στο δημιουργικό σκέλος, έχει σωστές αποστάσεις και παίκτες που διαθέτουν άρτια τεχνική κατάρτιση και μπορούν να παίξουν με ταχύτητα στο χώρο, τότε όλα γίνονται ευκολότερα. Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσουμε κάποιον παίκτη μεμονωμένα έναντι του συνόλου, αν και η τριπλέτα των Πέλκα, Μάνταλου Φορτούνη, συν την καθοριστική συμβολή των Ταχτσίδη, Κονέ αξίζουν ιδιαίτερη μνεία.