Τι γίνεται με τις αποχωρήσεις και τους... υπεράριθμους ξένους

Οι μεταγραφές σιγά σιγά ολοκληρώνονται στον Ολυμπιακό και πλέον σειρά παίρνουν οι πολλές αποχωρήσεις που μοιραία θα ακολουθήσουν όσες έχουν ήδη προηγηθεί. Τι γίνεται με τις θέσεις των ξένων.

Η ολική... ανακατασκευή του ρόστερ του Ολυμπιακού που ξεκίνησε πριν καν ολοκληρωθεί η περσινή σεζόν βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της, τουλάχιστον ως προς τα πρόσωπα που θα έχουν προστεθεί συνολικά.

Ήδη, στου Ρέντη έχουν φτάσει φέτος μέχρι στιγμής 17 νέα πρόσωπα, ενώ έχουν επιστρέψει και άλλοι 2 που ήταν δανεικοί.

Αυτοί που ήρθαν / επέστρεψαν είναι οι εξής: Ανδρέας Γιαννιώτης, Γιάννης Μασούρας, Στέφανος Ευαγγέλου, Μαντί Καμαρά, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Γιάννης Φετφατζίδης, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, Δημήτρης Μάνος, Γιώργος Μαρίνος, Ρόντερικ Μιράντα, Ντανιέλ Ποντένσε, Γιασίν Μεριά, Βασίλης Τοροσίδης, Μπίμπρας Νάτχο, Γκιγκιέρμε ντος Σάντος Τόρες, Αχμέντ Χασάν, συν τους Γιάγκος Βούκοβιτς και Κώστα Τσιμίκα.

Αντίστοιχα, μαντήλι από το Λιμάνι έχουν κουνήσει έως τώρα 10 παίκτες που ήταν στο περσινό ρόστερ, ενώ οριστικά αποχώρησαν και πέντε που άνηκαν στον Ολυμπιακό αλλά αγωνίζονταν σαν δανεικοί.

Αυτοί που έφυγαν είναι οι εξής: Σεμπά, Ίβιτσα Ίβουσιτς, Σίλβιο Προτό, Αλμπέρτο Μποτία, Κέβιν Μιραλάς, Γκιγιόμ Ζιλέ, Εμάνουελ Εμενίκε, Ιγκόρ Σίλβα, Βάντις Οτζίτζα Οφόε, Αλεξί Ρομαό συν τους Μπρούνο Βιάνα, Σάσα Ζντιέλαρ, Σπύρο Ρισβάνη, Κωνσταντίνο Λαΐφη και Γιάγια Μπανανά.

Μετά από όλες αυτές τις προσθαφαιρέσεις, αυτή τη στιγμή το ρόστερ του Ολυμπιακού μετράει 27 παίκτες που -τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας- υπολογίζονται κανονικά για τη νέα σεζόν. Χωρίς σε αυτούς φυσικά να υπολογίζονται όσοι είναι «φευγάτοι», «κομμένοι», υπό παραχώρηση ή... υπ' ατμόν.

Το ρόστερ σήμερα έχει ως εξής:

Τερματοφύλακες: Γιαννιώτης, Χουτεσιώτης, Σκαφίδας
Αμυντικοί: Κούτρης, Τσιμίκας, Μασούρας, Ομάρ, Τοροσίδης, Μιράντα, Βούκοβιτς, Μεριά, Σισέ, Ευαγγέλου.
Μέσοι: Ανδρούτσος, Μπουχαλάκης. Καμαρά, Νάτχο, Γκιγιέρμε.
Μεσοεπιθετικοί / εξτρέμ: Φορτούνης, Ποντένσε, Χριστοδουλόπουλος, Φετφατζίδης, Βρουσάι.
Επιθετικοί: Μάνος, Ανσαριφάρντ, Γκερέρο, Χασάν.

Αν στους 27 παραπάνω προστεθούν και οι 14 ακόμη που επίσης ανήκουν στους «ερυθρόλευκους» και είναι υποχρεωμένοι να δίνουν το παρών στου Ρέντη αλλά δύσκολα (καθένας για διαφορετικούς λόγους) θα παραμείνουν στο Λιμάνι, φτάνουμε στον αριθμό 41!

Οι πιθανές αποχωρήσεις: Ένγκελς, Μάριν, Τζούρτζεβιτς, Ταχτσίδης, Μαρτίνς, Χατζισαφί, Πάρντο, Νικολάου, Βέργος, Σιώπης, Γιαννιώτας, Γούτας, Καραμάνος, Μανθάτης.

Το 1+3 μεγάλα συμβόλαια

Από τους παραπάνω, φυσικά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αρχικά, υπάρχει ο Μάριν του 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο ο οποίος δεν δείχνει διατεθειμένος να... σηκωθεί από το συμβόλαιό του αν δεν βρει κάπου χρήματα που έστω θα πλησιάζουν σε αυτά τα ποσά.

Αντίστοιχες περιπτώσεις είναι και αυτές των Ένγκελς (700 χιλ. / χρόνο), Τζούρτζεβιτς (600 χιλ. / χρόνο) και Ταχτσίδη (700 χιλ. / χρόνο), οι οποίοι αν και δεν φτάνουν το συμβόλαιο του Γερμανού, προφανώς έχουν να λαμβάνουν καλά χρήματα για την επόμενη σεζόν από τους «ερυθρόλευκους». Για τον Σέρβο φορ και τον Έλληνα χαφ... κανείς προς ώρας δεν ξέρει τι γίνεται παρά τα κατά καιρούς μεταγραφικά σενάρια. Ο Ένγκελς πάλι φαίνεται πως καταλήγει είτε προς τη γαλλική Ρεμς (την ομάδα που πήγε φέτος και ο Ρομαό) είτε προς την Άντερλεχτ. Από κει και πέρα επικρατεί ένα μικρό χάος.

Οι... μία φεύγουν-μία μένουν και οι δανεικοί

Για τον Μαρτίνς κάτι γράφεται κάθε μέρα στην Πορτογαλία όμως επί της ουσίας τίποτα δεν προκύπτει, ο Νικολάου τη μία φέρεται να είναι «κλεισμένος» από την Ουντινέζε, την άλλη το αντίθετο, ενώ δύσκολα θα μείνουν στο ρόστερ και οι Χατζισαφί και Πάρντο, ειδικά μετά τις μεταγραφές που έχουν γίνει. Μια υποσημείωση δίπλα στο όνομα του Κολομβιανού «λέει» ότι αν όντως αποχωρήσει, τότε πιθανώς να γίνει και μια ακόμη κίνηση για μεταγραφή στα εξτρέμ, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.

Τέλος, από τους.. περιφερόμενους δανεικούς, δηλαδή τους Βέργο, Σιώπη, Γιαννιώτα, Γούτα, Καραμάνο και Μανθάτη, μάλλον μόνο με θαύμα θα «επιβιώσει» κάποιος στο φετινό ρόστερ, ενώ φυσικά ο Σιώπης είναι στους οριστικά «κομμένους».

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, η διοίκηση του Ολυμπιακού έχει καθαρίσει μεν με το σημαντικό κομμάτι της δουλειάς για φέτος, τις προσθήκες, όμως έχει ακόμη... κουπί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Αυτό το κομμάτι θα είναι μάλλον και το πιο δύσκολο, αφού φυσικά δεν μπορεί η ομάδα να μείνει με ρόστερ 40+ παικτών. Ιδανικά, οι περισσότεροι από τη λίστα των 14 θα πρέπει να πουληθούν ή να παραχωρηθούν έστω δανεικοί, αφού σε διαφορετική περίπτωση στο ήδη επιβαρυμένο για φέτος μπάτζετ θα πρέπει να προστεθούν και ουκ ολίγες αποζημιώσεις για να μείνει ελεύθερος... κόσμος και κοσμάκης.

Τελική μορφή με +3 κινήσεις και... έξτρα αποχωρήσεις

Ακόμη και στο ενδεχόμενο πάντως που αποχωρήσουν και οι 14 αυτοί, δεν σημαίνει ότι η τελική μορφή του ρόστερ θα σχηματιστεί από τους 27 παραπάνω. Ήδη άλλωστε, είναι ακόμη πιθανό το ενδεχόμενο για περισσότερες κινήσεις, ίσως και τρεις ακόμη. Όπως προαναφέρθηκε, ειδικά στην περίπτωση που φύγει ο Πάρντο, ενδέχεται να αποκτηθεί ένας ακόμη εξτρέμ, ενώ σταθερά υπάρχει η σκέψη στους ανθρώπους της ομάδας να προστεθεί ακόμη ένας στόπερ, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για όσους ήδη βρίσκονται στην ομάδα. Τέλος, ο Μαρτίνς θέλει ακόμη και έναν έμπειρο τερματοφύλακα, ώστε να προστεθεί στη νεανική τριάδα.

Μοιραία, οι 27 δύσκολα θα γίνουν 30 αφού και αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος για κάθε προπονητή. Το πιθανό σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι να υπάρξουν τουλάχιστον 1-2 ακόμη αποχωρήσεις, όπως π.χ. αν βρεθεί ομάδα να τα... σκάσει για τον Ανσαριφάρντ (σ.σ. ο Ολυμπιακός δύσκολα θα τον αποχωριστεί με λιγότερα από 7-8 εκατ. ευρώ), αν αποφασίσει η ομάδα να πουλήσει τον Σισέ, ή αν προκύψει κάποιος έξτρα δανεισμός όπως στις περιπτώσεις του Μάνου και του Ευαγγέλου.

Οι θέσεις των ξένων

Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να έχει στα υπ' όψιν του για φέτος ο Ολυμπιακός είναι και οι θέσεις των ξένων στο ρόστερ του. Μετά τον Αιγύπτιο, Αχμέντ Χασάν και τον Τυνήσιο, Γιασίν Μεριά, υπάρχουν επίσης οι Ιρανοί, Καρίμ Ανσαριφάρντ και Εχσάν Χατζισαφί, ο Κολομβιανός, Φελίπε Πάρντο, ο Σενεγαλέζος, Πάπε Σισέ και ο Μαντί Καμαρά από τη Γουϊνέα. Επτά το σύνολο.

Για τους δύο Αφρικανούς, ισχύει το ότι είναι κάτω των 23 ετών κι έτσι ουσιαστικά ο Ολυμπιακός γλιτώνει τις δύο από τις πέντε θέσεις ξένων που δεν πρέπει να υπερβεί, αφού μπορεί να έχει μέχρι και οκτώ αρκεί οι τρεις να μην ξεπερνούν αυτό το ηλικιακό όριο. Φυσικά, μπορεί να δηλώνει μέχρι πέντε στην 18άδα των αγώνων. Σε κάθε περίπτωση, πολύ δύσκολα θα υπάρξει ζήτημα, αφού άλλωστε οι Χατζισαφί και Πάρντο είναι για να φεύγουν, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον Ανσαριφάρντ.