Το project «χειροπέδες στον Πόνσε» και τα βήματα παραμονής του «El Tangue»

Ποιες κινήσεις καλείται να κάνει η ΑΕΚ, προκειμένου να «κλειδώσει» στα Σπάτα τον (on fire) Εζεκιέλ Πόνσε και ποιο είναι το ιταλικό…μονοπάτι που θα μπορούσε να «φτιάξει» την Ένωση;

Ο Εζεκιέλ Πόνσε έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην εμφατική νίκη (4-0) της ΑΕΚ στα Γιάννενα και κατ΄επέκταση, είναι λογικό εσχάτως να σηκώνεται μπόλικη…σκόνη και να γίνεται μεγάλη κουβέντα γύρω από το μέλλον του Αργεντινού στην ΑΕΚ.

Ο 21χρονος επιθετικός διανύει μια εξαιρετική χρονιά και με διαφορά την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του με τη φανέλα της ΑΕΚ, γράφοντας στο κοντέρ 10 γκολ σε 24 συνολικά παιχνίδια.

Νούμερα που ανεβάζουν θεαματικά την μετοχή του στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο και βάζουν τους «κιτρινόμαυρους» σε πρόωρες σκέψεις και σχέδια αναφορικά με τον τρόπο που θα καταφέρουν το προσεχές καλοκαίρι να τον «δέσουν» στα Σπάτα.

Κι αυτός είναι ένας στόχος που δεν εμπεριέχει μικρό συντελεστή δυσκολίας, ούτε όμως και χαμηλό οικονομικό κόστος.

Να θυμίσουμε πως η συμφωνία της ΑΕΚ με την Ρόμα για την αγορά του ποδοσφαιριστή περιλαμβάνει την καταβολή 6 εκατομμυρίων € σε πέντε δόσεις για το 70% των δικαιωμάτων του παίκτη, ή 7 εκατομμυρίων € για το 85%. 

To «αγκάθι» για την παραμονή
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για να συνεχίσει ο Πόνσε και την επόμενη σεζόν να σκοράρει με τη φανέλα της ΑΕΚ είναι τι θα αποφασίσει να κάνει ο ίδιος από την στιγμή που δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο για την περίπτωση που η Ένωση τον κάνει…δικό της, όπως συνέβη παλαιότερα με τον Μάρκο Λιβάγια όπου προϋπήρχε συμφωνία.

Η αλήθεια είναι πως ο Πόνσε δεν έβλεπε με ιδιαίτερα θετικό μάτι το περασμένο καλοκαίρι την μετακόμισή του στο ελληνικό…χωριό.

Είχε κάποιους μικρούς η μεγάλους ενδοιασμούς τους οποίους ξεπέρασε, όταν πλέον έκανε μεταγραφικό…ρεπορτάζ και διαπίστωσε πως δεν υπάρχει κάποιο πιο ποιοτικό πρωτάθλημα για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Το (ελληνικό) restart της καριέρας του
Στην ΑΕΚ ο Αργεντινός βρήκε αυτό που λέμε την…υγειά του κι έχει αρχίσει ασφαλώς να αντιλαμβάνεται πως η Ένωση μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως σκαλοπάτι για την (μελλοντική) προαγωγή του σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα.

Κι εδώ που τα λέμε, δεν τον έχουν πάρει και τα χρόνια για να «τρελαίνεται» και να υπάρχει σοβαρός λόγος βιασύνης για το επόμενο – μεγάλο – βήμα.

Επειδή όμως τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα σε αυτόν τον ποδοσφαιρικό ντουνιά καθορίζονται από το χρήμα, εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι του project της παραμονής του Πόνσε στα Σπάτα και μετά το καλοκαίρι του 2019.

Το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή με τη Ρόμα για τον επόμενο χρόνο, προβλέπει καθαρές ετήσιες αποδοχές ύψους 1,3 εκατ. €.

Χρήματα που ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό «ταβάνι» της ΑΕΚ για τα συμβόλαια παικτών, αν θυμηθούμε πως το υψηλότερο συμβόλαιο εντός των τειχών ανήκει στον Λιβάγια και κυμαίνεται κοντά στις 800.000 €.

Κάτι που εν ολίγοις σημαίνει πως αν ο Πόνσε δεν δεχτεί να ρίξει «ψαλίδι» στις προβλεπόμενες αποδοχές του, η υπόθεση θα γίνει…σκούρα σε μεγάλο βαθμό για την ΑΕΚ και θα αποδυναμωθεί η προοπτική παραμονής του στα Σπάτα. Κι εδώ ακριβώς είναι που αρχίζουν τα δύσκολα για την Ένωση.

Το δεύτερο μονοπάτι
Ωστόσο επειδή το καλό το παλικάρι, ξέρει κι άλλο μονοπάτι, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται (ενδεχομένως να το δουλεύουν κιόλας) ένα plan B.

Τι περιλαμβάνει αυτό;

Την επέκταση του δανεισμού του από την Ρόμα για έναν ακόμα χρόνο.

Κάτι που θα προσφέρει την δυνατότητα στην ΑΕΚ να μην στάξει 2 εκατομμύρια ( ως προκαταβολή κι όπως προβλέπει η συμφωνία) στους «τζιαλορόσι» το επόμενο καλοκαίρι για την αγορά των δικαιωμάτων του και ταυτόχρονα θα της επιτρέψει να ανεβάσει την προσφορά της προς τον Πόνσε.

Παρεμπιπτόντως, στη Ρόμα ασφαλώς κι έχουν ολοκληρωμένο ρεπορτάζ για τις επιδόσεις του Πόνσε στην Ελλάδα και την θεαματική επανεκκίνηση της καριέρας του (έπειτα από τα φτωχά περάσματά του από Ισπανία και Γαλλία) και κάθε άλλο παρά έχουν μετανιώσει για την επιλογή τους να στείλουν τον παίκτη στην ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι.

Κι η παραμονή του παίκτη στα Σπάτα, εκτός από την Ένωση, ίσως να βολεύει και την Ρόμα, που ουδέποτε έπαψε να ποντάρει σε μελλοντικά κέρδη από το μεταγραφικό project του Πόνσε.

Εν ολίγοις, στην περίπτωση που η ιταλική ομάδα δείξει θετική διάθεση για την ανανέωση του δανεισμού του ποδοσφαιριστή, τότε ενδεχομένως η ΑΕΚ να έχει τον Πόνσε στο…τσεπάκι της.