Τώρα δεν έχει περιθώρια για απώλειες στο ΟΑΚΑ

Ο Παναθηναϊκός καλείται πλέον να μην έχει απώλειες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας έτσι ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος στην «μάχη» για κατάληψη μίας θέσης στις πρώτες πέντε του βαθμολογικού πίνακα.

Έχοντας ολοκληρώσει τα δύο τρίτα του φετινού πρωταθλήματος και ενώ πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία του μαραθωνίου ο Παναθηναϊκός συνεχίζει τη μάχη του για κατάληψη μίας θέσης στην πρώτη πεντάδα έτσι ώστε να «σβήσει» την ποινή του ευρωπαϊκού αποκλεισμού που του έχει επιβληθεί. Οι πράσινοι στα Γιάννενα το προηγούμενο Σάββατο ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους εκτός Λεκανοπεδίου και πλέον στα εναπομείναντα δέκα ματς έχουν να δώσουν έξι στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ως γηπεδούχοι και τέσσερα εκτός έδρας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού με την ΑΕΚ τυπικά γηπεδούχο.

Αρχής γενομένης από το ματς του Σαββάτου κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης οι πράσινοι θα υποδεχθούν κατά σειρά ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Άρη, ΟΦΗ και Παναιτωλικό. Άρα, λοιπόν, βλέπουμε πως οι πράσινοι θα δώσουν στο «σπίτι» τους έξι πολύ απαιτητικά παιχνίδια. Πέραν των δύο ντέρμπι με τις ομάδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, το τριφύλλι θα παίξει με δύο άμεσους ανταγωνιστές του στη μάχη της πεντάδας, τον Άρη και τον Παναιτωλικό, τον ΟΦΗ που θα παίζει με «το μαχαίρι στα δόντια» από τη στιγμή που θα έχει τεράστια ανάγκη τους βαθμούς για να αποφύγει τον υποβιβασμό ενώ και ο Αστέρας μετά το σερί ανεπιτυχών αποτελεσμάτων ψάχνει «ανάσα» για να μην μπλέξει περισσότερο.

Αν αυτή εδώ η ανάλυση γινόταν μερικές εβδομάδες νωρίτερα, τότε ο Παναθηναϊκός θα θεωρούνταν δεδομένα το φαβορί για την κατάληψη μίας θέσης στις πρώτες πέντε. Πλέον, όμως και μετά την απογοητευτική συγκομιδή των τριών βαθμών στα πρώτα πέντε παιχνίδια του δευτέρου γύρου μέσα στο 2019, με αντιπάλους θεωρητικά όχι τόσο δύσκολους, οι πράσινοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Άλλωστε, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στα αντίστοιχα ματς στον πρώτο γύρο το τριφύλλι είχε πάρει το απόλυτο των 15 βαθμών. Ο Άρης έχει ξεφύγει πλέον τέσσερις πόντους από τον Παναθηναϊκό και βρίσκεται στην πέμπτη θέση, ενώ ο Ατρόμητος που επίσης δεν έχει μεν ακόμα εξασφαλίσει θέση στα ευρωπαϊκά εισιτήρια, έχει πλεονέκτημα οκτώ πόντων έναντι της ομάδας του Δώνη.

Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό στην πράξη; Ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει περιθώρια να απωλέσει βαθμούς στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Οι παίκτες του Γιώργου Δώνη πρέπει να μετατρέψουν και πάλι την έδρα τους σε «κάστρο» όπως είχαν κάνει ως τον Δεκέμβρη όταν και μετρούσαν μόνο νίκες με εξαίρεση τη λευκή ισοπαλία με την ΑΕΚ. Έκτοτε, στα δύο ματς που έχουν δώσει στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος μετρούν ισάριθμες ισοπαλίες με Ξάνθη και ΑΕΛ που έχουν κοστίσει πολύ στην ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός φάνηκε και φέτος πως δυσκολεύεται πολύ να πάρει βαθμούς μακριά από την έδρα του και ο μόνος τρόπος να αντισταθμίσει αυτό είναι να μην έχει απώλειες σε αυτήν. Βέβαια, ο βαθμός δυσκολίας πλέον των παιχνιδιών στο «σπίτι» του αυξάνεται, αλλά αυτό δεν αναιρεί πως για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος χρειάζεται μία μίνι – υπέρβαση. Άλλωστε, τα εκτός έδρας παιχνίδια είναι, με εξαίρεση ίσως αυτό με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, θεωρητικά δύσκολα. Το αναφέρουμε αυτό διότι ο Παναθηναϊκός έχει ακόμα να παίξει στην Νέα Σμύρνη που παραδοσιακά δυσκολεύεται, κόντρα στην ΑΕΚ αλλά και στο Περιστέρι απέναντι στον Ατρόμητο.