Τα ντέρμπι πλήγωσαν την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχει δέκα βαθμούς λιγότερους στα ντέρμπι συγκριτικά με την πρωταθληματική περσινή σεζόν, κάτι που αποδεικνύει ότι εκεί έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια της σε βαθμολογικό επίπεδο.

Η κατάρρευση στο δεύτερο ημίχρονο στο Καραϊσκάκη και η ήττα με 4-1 από τον Ολυμπιακό ήρθε να προσθέσει ακόμα μια αποτυχία σε ντέρμπι τη φετινή σεζόν για την ΑΕΚ. Η Ένωση σε πέντε αναμετρήσεις μέχρι στιγμής με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μετράει τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες, κάτι που καταδεικνύει το γεγονός ότι στα μεγάλα ματς δεν πήγαινε προετοιμασμένη όπως πέρυσι, με συνέπεια αυτό να κάνει τη διαφορά που αντικατοπτρίζεται στον βαθμολογικό πίνακα.

Δέκα βαθμούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι

Η περσινή ΑΕΚ σε τέσσερα ματς κόντρα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, αλλά και στο εκτός έδρας με τον Παναθηναϊκό, είχε καταφέρει να πάρει συνολικά 13 βαθμούς, τη στιγμή που φέτος μετράει μόλις τρεις! Δηλαδή δέκα βαθμοί χαμένοι από το σακούλι της ΑΕΚ, το οποίο φυσικά και της κόστισε, μην επιτρέποντας της να διεκδικήσει και φέτος τον τίτλο που κατέκτησε την περσινή σεζόν. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες βαθμολογικές απώλειες της φετινής σεζόν είναι πάνω-κάτω ίδιες με τις περσινές. Κι αυτό γιατί η ισοπαλία με την ΑΕΛ και η ήττα από τον Ατρόμητο ήταν αποτελέσματα που και πέρυσι υπήρχαν στο πρόγραμμα, ενώ η μόνη διαφορά είναι η ήττα από τον Παναιτωλικό που ουσιαστικά μπορεί να την εξισορροπήσει κάποιος με την ήττα στην Τρίπολη από τον Αστέρα.

Τι έφταιξε σε σχέση με πέρυσι στα ντέρμπι;

Προφανώς η έλλειψη μεταγραφικών κινήσεων στην τελική ευθεία της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου ήταν κάτι που επηρέασε την ΑΕΚ πέρα από το Champions League και στο πρωτάθλημα, καθώς θα μπορούσαν να είχαν δώσει το κάτι παραπάνω στην ΑΕΚ στα ντέρμπι συνολικά. Ωστόσο, οι κιτρινόμαυροι τόσο από πλευράς φυσικής κατάστασης, όσο και ψυχολογικά, φάνηκαν ότι δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα περσινά υψηλά τους στάνταρ στα μεγάλα παιχνίδια. Η αποχώρηση του Μανόλο Χιμένεθ εξαφάνισε από την ΑΕΚ το «μέταλλο» του νικητή και τη διάρκεια στην ενέργεια των παικτών της Ένωσης, κάτι που δεν ξαναβρήκαν. Και η επιστροφή του Σεβιγιάνου κόουτς μέσα στη σεζόν δεν θα μπορούσε να επαναφέρει με τη μία τα περσινά κλειδιά του τίτλου...

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ΑΕΚ στα ντέρμπι πέρυσι και φέτος:

Σεζόν 2017-2018

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-2
Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-2

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-3 δ.α.

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 1-1
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0

Σεζόν 2018-2019

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-1
Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-1

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-1
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 0-0
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός (στις 09/03)