Από την αρχή μέχρι το τέλος με υπογραφή Λουτσέσκου

Ίσως ακόμη να βγάζει άσους από το μανίκι του. Ίσως απλά να διατηρεί άπαντες σε εγρήγορση. Το σίγουρο είναι πως όποιο χαρτί τραβά ο Ραζβάν Λουτσέσκου, τον δικαιώνει στο μέγιστο βαθμό.

Τελευταίο παράδειγμα, το ματς απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο 50χρονος τεχνικός αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα και να προσθέσει διαφορετικές πινελιές στην ενδεκάδα του. Από τον Πέλκα και τον Ολιβέιρα στον Μπίσεσβαρ και από τον προσγειωμένο Ζαμπά στις αποτελεσματικές αλλαγές. Άριστα δέκα πήρε ο Ρουμάνος, ο οποίος δίνει διαστάσεις πραγματικότητας στο ποδοσφαιρικό κλισέ: «ευχάριστος πονοκέφαλος». 

Πέλκας in, Μπίσεσβαρ αριστερά
Στα κρίσιμα ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ο Δημήτρης Πέλκας παρακολούθησε την προσπάθεια της ομάδας του από τον πάγκο. Μέτρησε μόλις δώδεκα λεπτά συμμετοχών και στα δύο παιχνίδια, ωστόσο, δεν ένιωσε στιγμή πως βγήκε από την εξίσωση του γκρουπ. Χαρακτηριστική ήταν η φωτογραφία που «ανέβασε» η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, μετά το τέλος του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό, εκεί όπου ο... παγκίτης Πέλκας πανηγύρισε σαν «τρελός» το γκολ του Μπίσεσβαρ, τρέχοντας στην αγκαλιά του Ολλανδού μεσοεπιθετικού. «Δεν έχει σημασία ποιος παίζει και ποιος όχι. Πάντα ενωμένοι ως οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο σχόλιο της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης, ο Λουτσέσκου επανέφερε τον Πέλκα στον άξονα και εκείνος μόλις στο 4ο λεπτό της αναμέτρησης, άνοιξε το σκορ και έδειξε το δρόμο της νίκης στους συμπαίκτες του. Αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό του Δικεφάλου, κάνοντας εξαιρετική δουλειά μεσοεπιθετικά. 

Η είσοδος του Πέλκα στη βασική ενδεκάδα, ανάγκασε τον Ρουμάνο τεχνικό στην απόφαση να μετατοπίσει τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στα αριστερά. Μπορεί ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός να πραγματοποίησε μια σειρά μεγάλων παιχνιδιών, έχοντας το ρόλο του οργανωτή και ανοίγοντας μεγάλη συζήτηση για το ποια είναι η θέση που αποδίδει καλύτερα, ωστόσο, επιστρέφοντας και πάλι στα παλιά του... λημέρια, έδειξε να μην πτοείται αγωνιστικά, βρίσκοντας με τη σειρά του το δρόμο προς τα δίχτυα.

Φανέλα βασικού στο πρωτάθλημα και... γκολάρα για Ολιβέιρα
Μια ακόμη πινελιά του Ραζβάν Λουτσέσκου στο γήπεδο της Ριζούπολης σημειώθηκε στα χαφ, με τον Σέρτζιο Ολιβέιρα να παίρνει φανέλα βασικού για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα, όντας ο παρτενέρ του Μαουρίσιο. Στον ΠΑΟΚ βγάζουν με το... καλημέρα δικαιολογημένη «καψούρα» με τον Πορτογάλο, ο οποίος αποδεικνύει στην πράξη πως ήταν μια κίνηση από το πάνω ράφι στη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη. Το εξαιρετικό του γκολ μόλις στο 9ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Απόλλωνα Σμύρνης ήταν το κερασάκι στην τούρτα σε μια εμφάνιση με βοήθειες ανασταλτικά και πολλές εμπνεύσεις δημιουργικά.

Αλλαγές για... φίλημα
Έχοντας «κλειδώσει» το τρίποντο από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, ο Λουτσέσκου έριξε στον αγωνιστικό χώρο τους Σφιντέρσκι και Ενρίκε. Ο Πολωνός, στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, εκτέλεσε τον αντίπαλο τερματοφύλακα και πλέον σε τέσσερα παιχνίδια, δηλαδή σε 137 λεπτά, μετράει τρία τέρματα. Κοινώς ένα γκολ ανά 45 λεπτά. Όχι και άσχημα για αρχή...

Η πιο μεγάλη αγκαλιά του Λουτσέσκου -ωστόσο- είχε αποδέκτη τον Πέδρο Ενρίκε, γνωρίζοντας πως ο Βραζιλιάνος ανυπομονούσε για το πρώτο του τέρμα με την «ασπρόμαυρη» φανέλα μετά την επιστροφή του στον Δικέφαλο. Με την βοήθεια και της τύχης, ο Ενρίκε μιμήθηκε τον Σφιντέρσκι και μετά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο, πρόσθεσε και εκείνος το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ.

Οικογένεια σημαίνει...
Πέντε διαφορετικές πινελιές, πέντε διαφορετικοί σκόρερ και μια εμφάνιση χορταστική με γκολ και θέαμα. Το καλύτερο όμως ο Λουτσέσκου το κράτησε για το τέλος. Προ ημερών ο Ρουμάνος δήλωνε πως το κλίμα στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ είναι φανταστικό. Το βράδυ της επικράτησης του Απόλλωνα Σμύρνης φρόντισε να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε όταν και αποκάλυψε την ατάκα ενός... παγκίτη ποδοσφαιριστή που μπήκε ως αλλαγή στο ματς: «Θα σας αναφέρω κάτι που είναι σημαντικό για εμένα. Ένας ποδοσφαιριστής που ήταν εξαιρετικός απέναντι στον Ολυμπιακό, σήμερα ήταν στον πάγκο και όταν τον πέρασα αλλαγή, μου είπε ότι καταλαβαίνει γιατί ήταν στον πάγκο σήμερα. Αυτό είναι εξαιρετικό για εμένα».

Χωρίς να τον κατονομάσει, ο Λουτσέσκου «φωτογράφησε» τον Ζαμπά, ο οποίος πέρασε αλλαγή στη θέση του βασικού Λημνιού στο 85΄αλλά με απίστευτη ωριμότητα για την ηλικία του, αντιλήφθηκε και παραδέχθηκε ενώπιον του προπονητή του πως το έργο του είναι δύσκολο.

Κι αν κρίνει κανείς βάσει απόδοσης, γίνεται ακόμη δυσκολότερο...