Ο απολογισμός του Αλαφούζου

Σε μία ομάδα, το τέλος κάθε σεζόν συνοδεύεται από τον απολογισμό. Ποιους στόχους εκπλήρωσε και σε ποιους απέτυχε, αν σημειώθηκε πρόοδος ή όχι, την αξιολόγηση των εργαζομένων και των παικτών. Συνήθως, αυτή η διαδικασία καταλήγει στον ιδιοκτήτη, ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις για το μέλλον, ανάλογα με το αν είναι ικανοποιημένος.

Μόνο που στον Παναθηναϊκό επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 ο μεγαλομέτοχος έχει αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα του Τριφυλλιού και τον ενδιαφέρει μόνο το οικονομικό. Η μοναδική έννοια του Γιάννη Αλαφούζου είναι να περιορίσει στο μίνιμουμ τα έξοδα, ώστε να καταφέρει να απαλλαγεί από τις μετοχές του στην ΠΑΕ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ποδοσφαιρικό κομμάτι να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Όλα εξαρτώνται από το οικονομικό και προσανατολίζονται γύρω από την πρόθεση του Γιάννη Αλαφούζου να μειώσει τα χρέη. Ακόμα και η αξιολόγηση του Νίκου Νταμπίζα και οι όποιες αλλαγές αποφασίσει για το τμήμα ποδοσφαίρου, έχουν μικρή σημασία για τον Αλαφούζο.

Παράλληλα με τις κρίσεις στην ομάδα, ο Αλαφούζος συσκέφτηκε με τους συνεργάτες του για τον οικονομικό-διοικητικό απολογισμό της σεζόν. Το πρόσημο κρίνεται θετικό, πάντα σε ότι σχετίζεται με την... ανακούφιση της τσέπης του Αλαφούζου. Μπορεί ποδοσφαιρικά ο Παναθηναϊκός να μην είχε την πορεία που αρμόζει στην ιστορία του, αλλά εταιρικά κατάφερε να πετύχει τους στόχους που έθεσε...

ΤΑ ΣΥΝ
* Ο φάκελος της ΠΑΕ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, με μόνο αστερίσκο το πλάνο βιωσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι τα χρέη έχουν διακανονιστεί και εξυπηρετούνται με μία ορθολογική διαχείριση.

* Το μπάτζετ για την ομάδα μειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο της σύγχρονης ιστορίας του Παναθηναϊκού. Μαζί με τους φόρους, η ΠΑΕ ξόδεψε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για αμοιβές παικτών.

* Το κόστος της εταιρικής λειτουργίας έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Από τις αμοιβές των στελεχών, μέχρι τα ενοίκια και τα υπόλοιπα έξοδα για τη διοίκηση, οι συνεργάτες του Αλαφούζου έχει περιστείλει τις δαπάνες.

* Επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο ο Αλαφούζος είναι σίγουρος ότι θα τηρήσει τον προϋπολογισμό και δεν θα παρεκλίνει από την πολιτική λιτότητας.

* Η ΠΑΕ αύξησε τα έσοδα της με υψηλότερο συμβόλαιο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, την κεντρική χορηγία στη φανέλα και από άλλες μικρότερες συμφωνίες. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων για τον Αλαφούζο.

* Παρά τη μετακόμιση από το “Απόστολος Νικολαΐδης” στο “Σπύρος Λούης”, το ενοίκιο που καταβάλλει η ΠΑΕ για το γήπεδο που χρησιμοποιεί, δεν αυξήθηκε.

* Η ΠΑΕ ομαλοποίησε τις σχέσεις της με τον Ερασιτέχνη και υπάρχει συνεργασία σε όλους τους τομείς, ενώ σε προσωπικό επίπεδο ο Αλαφούζος και ο Γιαννακόπουλος τα έχουν καλά.

ΤΑ ΠΛΗΝ
* Η παταγώδης αποτυχία της σεζόν για τον Αλαφούζο είναι ότι δεν ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. Ο Ταϊλανδός ήταν η διέξοδος του εφοπλιστή από το ποδόσφαιρο, αλλά δεν ευοδώθηκε.

* Η ΠΑΕ δεν εντάχθηκε στον “Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων” που έληξε στις 31/12/2018, ενώ δεν είναι σίγουρη η υπαγωγή της στη νομοθετική διάταξη των 120 δόσεων. Εάν είχε συμβεί κάτι από τα δύο, οι οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία θα διακανονίζονταν με πιο ευνοϊκούς όρους και θα “κουρεύονταν”.

* Οι προσπάθειες τω συνεργατών του Αλαφούζου για να πετύχουν την αναστολή του αποκλεισμού από την UEFA, έπεσαν στο κενό. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει κατατάξει τον Αλαφούζο ως στρατηγικό κακοπληρωτή.

* Για ακόμα μία χρονιά η ΠΑΕ πλήρωσε πρόστιμα για τη συμπεριφορά των οπαδών της, ένα ντέρμπι δεν τελείωσε και ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες κατά της βίας, ενώ αφαιρέθηκαν βαθμοί από την ομάδα.

* Τίθεται υπό έντονη αμφισβήτηση το αν ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να πουλήσει έναν από τους ποδοσφαιριστές του, αποκομίζοντας υψηλό αντίτιμο. Αγωνιστικά, αυτό θα είναι απώλεια, αλλά για το λογιστήριο κρίνεται αναγκαίο για τα έσοδα.

powered by Rubicon Project