Ολημερίς χτιζόταν, το βράδυ γκρεμιζόταν

Οι 40 ημέρες του Φερνάντο Βαρέλα για να «χτιστεί» το... πατρικό του, τράβηξαν περίπου εννέα μήνες και όταν πια ήταν έτοιμο, δεν άρεσε σε κανέναν...

Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως σήριαλ, ωστόσο, ο Φερνάντο Βαρέλα επέλεξε να το ορίσει ως ένα σπίτι που «χτίζεται» και θα πρέπει άμεσα να παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του, με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά. Τα μπετά έπεσαν κάπου στα μέσα Νοεμβρίου με τον έμπειρο κεντρικό αμυντικό να ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση, σε μια δημοσίευση που σύμφωνα -πάντα- με εκείνον παρεξηγήθηκε...

«Απομένουν 40 ημέρες», έγραψε χαρακτηριστικά ο Βαρέλα, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Για την ιστορία, τόσες περίπου απέμεναν μέχρι την 1η του Γενάρη, όταν άνοιγε και επίσημα η χειμερινή μεταγραφική περίοδος. Γράψτε λάθος όμως... Ο «ντόρος» που προκλήθηκε γύρω από την συγκεκριμένη ανάρτηση, οδήγησε τον 31χρονο στόπερ στο να «κατεβάσει» εσπευσμένα την σχετική ανάρτηση και στην συνέχεια να ξεκαθαρίσει πως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ τα social media ως μοχλό πίεσης προς τον ΠΑΟΚ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στις τάξεις του Δικεφάλου δεν είδαν με... καλό μάτι το ντόρο που προκλήθηκε, αναγνωρίζοντας από την πλευρά τους πως υπήρχε καθυστέρηση στο εν λόγω ζήτημα αλλά υπήρχε μια δομημένη σχέση που δεν θα μπορούσε να κλονιστεί τόσο εύκολα, άλλωστε, προς το πρόσωπο του Βαρέλα υπήρχε και σεβασμός και αναγνώριση ως προς την προσωπικότητά του και ως προς την προσφορά του μέσα στο γήπεδο. 

«Focus» μέχρι το τέλος
Και όσο το σπίτι που «χτιζόταν» παρέμενε στα «μπετά» και η σεζόν ήταν ακόμη σε εξέλιξη, ανθρώπινα δημιουργήθηκε μια έξτρα πίεση από το περιβάλλον προς τον Βαρέλα που φάνηκε ότι επικοινωνιακά αδυνατούσε να την διαχειριστεί. Γι΄αυτό στα μέσα Ιανουαρίου, αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram καθώς οι ανακρίβειες σχετικά με το νέο συμβόλαιο τον «τρέλαιναν» και εκείνος είχε αποφασίσει μέχρι το τέλος να παραμείνει πιστός στρατιώτης της ομάδας. Και τα κατάφερε, μέχρι και τον τελικό του ΟΑΚΑ, αγωνιστικά δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα, όντας μόνιμα στους διακριθέντες του Δικεφάλου και ένας από τους πρωτεργάτες τη επιτυχίας.

Τους χρωστά, του χρωστούν
Και μόνο χρηματιστηριακά να το δει κανείς, από τις 200.000 χιλιάδες της Στεάουα, ο Βαρέλα έφτασε τις 550.000 στον ΠΑΟΚ και έφτασε με την αξία του να διεκδικεί ένα νέο συμβόλαιο τριετίας με μυθικά νούμερα για ελληνική ομάδα. Το πάλεψε, το κέρδισε. Στα «ασπρόμαυρα» είδε την καριέρα του να απογειώνεται, πραγματοποιώντας ενδεχομένως -μέχρι πρότινος- τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια.

Έγινε το αγαπημένο παιδί του Λουτσέσκου, συνέθεσε το πιο πετυχημένο δίδυμο με τον Κρέσπο, αναγκάζοντας τον Πασχαλάκη να υποκλιθεί σε ένα από τα καλύτερα στόπερ της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά έγραψε, θέλοντας να αποθεώσει τον άνθρωπο που ενέπνεε... ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Και ο ΠΑΟΚ όμως έχει αποδείξει πολλάκις πως ξέρει να αναγνωρίζει και να ανταμείβει πλουσιοπάροχα όσους τιμούν την φανέλα, πόσο μάλλον εκείνους που ανήκουν στο πάνθεον της ιστορίας. Έχοντας μπροστά τους έναν στόπερ που βαδίζει στα 32 και με την προοπτική της εισόδου στους ομίλους του Champions League, ο Δικέφαλος έδειξε πως τιμάει τον ποδοσφαιριστή με συμβόλαιο άνω του ενός εκατ. ευρώ, φθάνοντας... ταβάνι στην περίπτωσή του. 

Αν χάσαμε και οι δυο... θα φανεί στο χειροκρότημα
Με τα τωρινά δεδομένα, είναι εύκολο να ισχυριστεί κάποιος το πόσο χαμένος βγαίνει ο ΠΑΟΚ από την απώλεια του Βαρέλα, μιας σταθεράς στο κέντρο της άμυνας που κούμπωνε απόλυτα στα «θέλω» του Λουτσέσκου και δεν παρέκκλινε της φιλοσοφίας του Ρουμάνου που «μισεί» τις αλλαγές, ποντάροντας στην έννοια του γκρουπ. Η αυτοπεποίθηση όμως που προήλθε από τους χειρισμούς της υπόθεσης του Πρίγιοβιτς είναι ξεκάθαρο πως δίνουν στον ΠΑΟΚ άλλον αέρα προκειμένου να βρει λύση για την επόμενη ημέρα.

Και σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του Πρίγιοβιτς έγινε μεσούσης της σεζόν, με το... χρυσάφι που στρώθηκε στα πόδια του Σέρβου, να στήνουν τον ΠΑΟΚ στον τοίχο. Τουλάχιστον θεωρητικά, γιατί πρακτικά μόνο χαμένοι δεν βγήκαν οι Θεσσαλονικείς. 

Και όλα αυτά με την υποσημείωση πως στην υπόθεση Βαρέλα, τίποτα δεν μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένο και «κλειδωμένο». Ακόμη και τις φορές που οι δύο πλευρές έμοιαζαν να βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ, παρά το γεγονός πως ο ατζέντης του παραδέχθηκε πως όσο περνούσε ο καιρός, δεν υπήρχαν κοινά σημεία επαφής... Συνεπώς, θα μοιάζει με «αυτογκόλ» αν ο ΠΑΟΚ δεν διαμόρφωσε ήδη τις συνθήκες για την διάδοχη κατάσταση. Το σίγουρο όμως είναι πως ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ, αναγνωρίζοντας πλέον πως ο πήχης έχει ανέβει, μπορεί να ζυγίσει από θέση ισχύος τις απαιτήσεις του κάθε επαγγελματία και να προχωρήσει παρακάτω...

Όσο για τον Φερνάντο Βαρέλα; Τα πάντα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων, ρίσκου και επιλογών. Η επιλογή του ΠΑΟΚ πριν από τρία χρόνια αποδείχθηκε «χρυσάφι» τόσο για εκείνον όσο και για την οικογένειά του. Στη Ρουμανία, έμαθε να ζει μακριά από την οικογένειά του, να βιώνει μια καθημερινότητα μέσω skype με απευθείας σύνδεση την Πορτογαλία. Στον ΠΑΟΚ τα έζησε όλα αλλά όχι μόνος του. Συνοδευόταν στο γήπεδο από τους γιους του, πανηγύριζε στην αγκαλιά τους τα γκολ του και τους είδε να απολαμβάνουν δια ζώσης τον «μύθο» της Θύρας 4. Όλα... πολύ!

Ας μην μιλάμε για το χαρακτήρα του
Εκεί που κάποιοι θα έβαζαν το πόδι του, εκείνος έβαλε το κεφάλι του. Και φρόντισε να το θυμίσει σε όλους με ένα μήνυμα που έβγαζε οργή και πικρία. «Μην μιλάτε για το χαρακτήρα μου» έγραψε χθες ο Βαρέλα, απαιτώντας «σεβασμό» στην προσφορά του στον ΠΑΟΚ. Και γυρνώντας το χρόνο πίσω, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς πως τον σεβασμό τον κέρδισε χωρίς να τον απαιτήσει ποτέ. Και θα τον έχει για πάντα...

Το δύσκολο κομμάτι έγκειται στο σεβασμό των αποφάσεων που παίρνει ο καθένας, κρίνοντας ποιο είναι το καλύτερο για εκείνον. Και ΠΑΟΚ και Βαρέλα έκαναν τις επιλογές τους...