Ο Παναθηναϊκός κινείται σε ρυθμούς... χελώνας!

Την ώρα που οι περισσότερες -αν όχι όλες- οι ομάδες της Super League χτίζουν το ρόστερ τους, ο Παναθηναϊκός δεν έχει να επιδείξει την παραμικρή εξέλιξη σε κάποια μεταγραφή, ανανέωση ή αποδέσμευση.

Στις 5 Μαΐου, ο Παναθηναϊκός έριξε αυλαία σε μία μάλλον μέτρια σεζόν, στο αδιάφορο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, το οποίο διεξήχθη μεταξύ συγγενών και φίλων. Για την ακρίβεια, η σεζόν του τριφυλλιού από άποψη στόχων είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα. Γι’ αυτό και οι τελευταίες αγωνιστικές χρησιμοποιήθηκαν (σύμφωνα με τα λόγια του Γιώργου Δώνη), ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ολόκληρου του έμψυχου δυναμικού της ομάδας. Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν (θα έπρεπε να) είχε αρχίσει από πολύ νωρίτερα.

Από την τελευταία αγωνιστική της Super League έχουν περάσει περίπου 40 ημέρες και όλες οι ομάδες λίγο έως πολύ έχουν αρχίσει τις πρώτες τους κινήσεις. Έτσι όπως τα κατάφερε το τριφύλλι, οι κινήσεις των ομάδων της πρώτης τριάδας έχουν πάψει να τον απασχολούν, καλώς ή κακώς ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ είναι εκτός του αγωνιστικού βεληνεκούς του Παναθηναϊκού.

Αυτό όμως που δεν περνάει απαρατήρητο είναι οι κινήσεις των ομάδων που τερμάτισαν πάνω από τον Παναθηναϊκό. Ο Άρης -για παράδειγμα- πήρε τον πολύ καλό Σουηδό μπακ Σούντγκρεν, τον εξαιρετικό Ολλανδό μέσο Λέριν Ντουάρτε και πάει για το μεγάλο μπαμ με τον Ιντέγε Μπράουν.

Ο Ατρόμητος βρήκε νέο προπονητή, έχασε κάποια βασικά στελέχη όπως ο Μπουσούλαζιτς, όμως ανακοίνωσε ένα ηχηρό πρώτο απόκτημα με τον Χάρη Χαρίση να επαναπατρίζεται και να κατηφορίζει στο Περιστέρι.

Στο μέτρο του δυνατού, όλοι κινούνται. Άλλοι λίγο, άλλοι πολλοί. Η μοναδική ομάδα που δεν έχει να επιδείξει μέχρι στιγμής την παραμικρή κίνηση στην καλοκαιρινή off season είναι ο Παναθηναϊκός.

Από την αρχή ήταν γνωστό, πως για μία ακόμα φορά το μεταγραφικό μπάτζετ θα ήταν περιορισμένο, μπάτζετ λιτότητας. Ωστόσο, οι πληροφορίες έλεγαν πως θα ήταν κατά τι αυξημένο από πέρσι, κάτι που θα επέτρεπε πιθανώς περισσότερους ελιγμούς.

Μέχρι στιγμής, οι μόνοι παίκτες που ο Παναθηναϊκός έδειξε να κυνηγάει ζεστά, χάθηκαν για διαφορετικούς λόγους. Η επίσημη πρόταση για τον Φάνο Κατελάρη κρίθηκε προσβλητική από την Ομόνοα, ενώ ο Μπλατί Τουρέ έκλεισε στην Γκιμαράες. Για όλα τα υπόλοιπα ονόματα που έχουν γραφτεί ως πιθανοί στόχοι, το ενδιαφέρον παραμένει φιλολογικό, σίγουρα πάντως όχι χειροπιαστό ή προχωρημένο.

Σε ότι αφορά τον τομέα των ανανεώσεων, ο Παναθηναϊκός έχει 11 συμβόλαια που λήγουν το επόμενο καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει πολλές και μαζεμένες καυτές πατάτες. Οι συζητήσεις με τα δύο σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του «τριφυλλιού» (Μπουζούκης, Χατζηγιοβάννης) δείχνουν σε πρώτη φάση, ένα χάσμα. Όχι από αυτά που χαρακτηρίζονται αγεφύρωτα, αλλά σίγουρα οι ανανεώσεις δεν θα είναι και τόσο απλή υπόθεση, όσο πιθανώς να είχε θεωρηθεί από κάποιους.

Ακόμα και στο θέμα των αποδεσμεύσεων, επισήμως δεν έχει αποχωρήσει κάποιος, ο Παναθηναϊκός σε θεωρητικό επίπεδο είναι ίδιος, όπως πέρσι, με εξαίρεση το τεχνικό τιμ στις ακαδημίες, στο οποίο γίνονται προσθοαφαιρέσεις και ζυμώσεις, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν πρακτικά την πρώτη ομάδα.

Στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται να αναζητηθούν υπαίτιοι. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει προετοιμασία στις 4 Ιουλίου και ελλείψει αγωνιστικών υποχρεώσεων στην Ευρώπη, έχει μπροστά του δύο μήνες για το πρώτο επίσημο ματς.

Ωστόσο, η κωλυσιεργία σε όλα τα ζητήματα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Αν το τριφύλλι θέλει να γεφυρώσει το αγωνιστικό χάσμα που έχει δημιουργηθεί με τους… από πάνω του, οφείλει να είναι γρήγορος, εύστοχος, λειτουργικός και προνοητικός.

Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί και όσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερο θα εντείνεται η ανησυχία των οπαδών του, που περιμένουν καρτερικά ένα καλό νέο από κάπου, από οπουδήποτε, που να αφορά το πολύπαθο ποδοσφαιρικό τμήμα.