Όταν Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί τα έσπασαν στη Λεωφόρο: "Είναι στημένο"! (Βίντεο)

Σαν σήμερα, πριν από 55 χρόνια, οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού τα έκαναν... Γης Μαδιάμ στη Λεωφόρο, θεωρώντας ότι ο ημιτελικός Κυπέλλου των «αιωνίων» ήταν στημένος.

Μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου γράφτηκε σαν σήμερα, στις 17 Ιουνίου 1964, στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, προερχόμενος από την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος, με την ΑΕΚ να περιμένει ήδη τον αντίπαλό της στον τελικό. 

Το γήπεδο κατάμεστο από 25.000 φίλους και των δύο ομάδων, χωρίς τίποτα να προμηνύει τα όσα θα επακολουθούσαν. Το ματς στην κανονική διάρκειά του έληξε ισόπαλο (1-1), με τον Νεοφώτιστο να ανοίγει το σκορ για τους Πειραιώτες από το 16' και τον Δομάζο να φέρνει το παιχνίδι στα ίδια 20 λεπτά αργότερα. 

Το 1-1 έμελλε να είναι και το σκορ του 90λεπτου, με τους "αιώνιους" να οδηγούνται στην παράταση. Εκεί οι παίκτες των δύο ομάδων, επηρεασμένοι προφανώς και από την αποπνικτική ζέστη, έχασαν ορισμένες κραυγαλέες ευκαιρίες. Το γεγονός αυτό ωστόσο οδήγησε αρκετούς φιλάθλους τόσο του Παναθηναϊκού όσο και του Ολυμπιακού να πιστέψουν ότι το παιχνίδι ήταν στημένο, για να επαναληφθεί και να έχουν επιπλέον έσοδα τόσο οι ομάδες, όσο και η ΕΠΟ.

Πέντε λεπτά πριν το φινάλε μάλιστα κι ενώ το ματς παρέμενε ισόπαλο, άρχισαν να ακούγονται  συνθήματα όπως «Πουλημένοι», «Θα μπούμε μέσα», «Θα γίνει Περού». Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του αγώνα Περού - Αργεντινής (24/5/64) ξέσπασαν τρομερά επεισόδια όταν ο διαιτητής ακύρωσε γκολ των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 328 φίλαθλοι!

Και τελικά οι απειλές δεν άργησαν να γίνουν πράξη, καθώς πλήθος κόσμου μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και κατέστρεφε ό,τι έβρισκε μπροστά του, βάζοντας φωτιές σε διαφημιστικές πινακίδες, μικροφωνικές εγκαταστάσεις, θέσεις των επισήμων, στα δίχτυα και στο ιατρείο του γηπέδου. Όπως ήταν λογικό, οι παίκτες, οι διαιτητές και οι παράγοντες, εξαφανίστηκαν από το γήπεδο και το παιχνίδι διακόπηκε.

Στα αξιοσημείωτα ότι η Αστυνομία μπροστά στην οργή του λαού, τήρησε ψύχραιμη έως και παθητική στάση, κάτι που συνέβαλλε στο να μην θρηνήσουμε θύματα. Να προσθέσουμε ότι οι οπαδοί των δύο ομάδων ενδιαφέρθηκαν μόνο για τον βανδαλισμό του γηπέδου, χωρίς να υπάρξει κάποια συμπλοκή μεταξύ τους.

Ο αστυνομικός διευθυντής Γεώργιος Κανελλάκης, μάλιστα, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, διέταξε τους 1.500 αστυφύλακες να χειροκροτήσουν το οργισμένο πλήθος!

Τα επεισόδια, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Περίπου 2.000 εξαγριωμένοι φίλοι των δύο ομάδων έφτασαν μέχρι τη Βουλή όπου φώναζαν «τα λεφτά μας πίσω», ενώ αρκετοί από αυτούς πήγαν αργότερα στο μαγαζί του Τάκη Λουκανίδη, που εγκαινιαζόταν εκείνη την ημέρα, και προσπάθησαν να το καταστρέψουν, δίχως να τα καταφέρουν.

Οι ζημιές από τους βανδαλισμούς στο γήπεδο της Λεωφόρου, ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο δραχμές, ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο κι ο Ολυμπιακός ωστόσο αρνήθηκαν το στήσιμο με επίσημη τοποθέτησή τους. «Ο Παναθηναϊκός αποκρούει με αγανάκτησιν τη µοµφή ότι το ματς ήτο προσυνεννοηµένο. Διαμαρτύρεται για τους βανδαλισµούς και ζητά την παραδειγµατικήν τιµωρίαν των ενόχων», ανέφερε η ανακοίνωση του Τριφυλλιού. 

Από την πλευρά τους οι "ερυθρόλευκοι" υποστήριξαν πως: «Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατασπιλώνει την ιστορία του Ολυμπιακού, τους αθλητάς του και τη διοίκησή του. Αποδοκιμάζουμε τους βανδαλισμούς και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον Παναθηναϊκόv».

Τέλος, η ΕΠΟ αποφάσισε να μην ορίσει επαναληπτικό, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό και κυπελλούχος ανακηρύχθηκε η ΑΕΚ, που είχε νικήσει 3-1 τον Πιερικό στον άλλο ημιτελικό.

Η αρχική απόφαση, πάντως της ΕΠΟ, ήταν η ΑΕΚ απλώς να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου, χωρίς να την ανακηρύξει Κυπελλούχο, κάτι που άλλαξε λίγο καιρό αργότερα, με την Ομοσπονδία να κατανοεί την αδικία και να αναγνωρίζει την Ένωση ως Κυπελλούχο εκείνης της χρονιάς.

Οι ενδεκάδες των δύο “αιωνίων”: 

Παναθηναϊκός: Boυτσαράς, Καµάρας, Παπουλίδης, Σούρπης, Ανδρέου, Πιτυχούτης, Δοµάζος, Λουκανίδης, Κοµιανίδης, Πανάκης, Παπαεµµανουήλ.

Ολυμπιακός: Αυγητίδης, Πλέσσας, Στεφανάκος, Παυλίδης, Σηµαντήρης, Πολυχρονίου, Γκαϊτατζής, Βασιλείου, Σιδέρης, Παπάζογλου, Νεοφώτιστος.