Οι ανανεώσεις και οι θέσεις που χρειάζεται ενίσχυση

O Παναθηναϊκός βρίσκεται όπως και οι άλλες ομάδες σε διαδικασία κατάρτισης του ρόστερ της επόμενης σεζόν και ουσιαστικά οι όποιες ενέργειες του Νίκου Νταμπίζα κινούνται σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Το πρώτο είναι αυτό των ανανεώσεων και το άλλο αυτό της απόκτησης κάποιων ποδοσφαιριστών που θα αποτελέσουν ενέσεις ποιότητας. Να σημειώσουμε πως ο τεχνικός διευθυντής των πράσινων δεν επιθυμεί να γίνουν μεταγραφές απλά και μόνο για να γίνουν αλλά για να προσδώσουν στην ομάδα στοιχεία του παιχνιδιού που της έλειψαν τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Βεβαίως, μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις στα προκριματικά των Κυπέλλων Ευρώπης και αυτό σημαίνει πως έχει ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο από τους άλλους "μεγάλους" του ελληνικού πρωταθλήματος, ωστόσο, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση καθώς για την ώρα ούτε ανανέωση έχει επισημοποιηθεί αλλά ούτε φυσικά και απόκτηση κάποιου ποδοσφαιριστή. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική στενότητα που επικρατεί στον σύλλογο κρατάει σε αρκετές περιπτώσεις τα χέρια του Νίκου Νταμπίζα δεμένα στις όποιες υποθέσεις επιθυμεί να ολοκληρώσει.

Τα μέτωπα των ανανεώσεων
Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσεις ήδη είναι ξεκάθαρο πως έχουν γίνει προτάσεις σε έξι ποδοσφαιριστές. Ο λόγος για τους Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη, Ινσούα, Θεοχάρη, Μαυρομμάτη και Εμμανουηλίδη. Οι υποθέσεις των τριών πρώτων είναι σαφώς πιο σύνθετες από τους τρεις δεύτερους και αναμένεται χρονικά να τραβήξουν περισσότερο. Δεν φαίνεται, δηλαδή, πως θα ξεκαθαρίσουν άμεσα. Αντίθετα, οι άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές όλα δείχνουν ότι θα υπογράψουν άμεσα και θα ανακοινωθεί και επίσημα η επέκταση της συνεργασίας τους με το τριφύλλι. Και οι έξι προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές έχουν συμβόλαιο που εκπνέει το επόμενο καλοκαίρι.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί εκείνη του Δημήτρη Κουρμπέλη. Το συμβόλαιο του αρχηγού των πράσινων ολοκληρώνεται τον Δεκέμβρη του 2020 και όχι το επόμενο καλοκαίρι. Η επιθυμία του Νίκου Νταμπίζα και του Γιώργου Δώνη να παραμείνει ο Αρκάς χαφ στην ομάδα είναι δεδομένη. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έρθει κάποια συμφέρουσα πρόταση τόσο για τον ίδιο όσο και την ομάδα και να παραχωρηθεί. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία υπόθεση που έχει ακόμα δρόμο και δεν φαίνεται να ξεκαθαρίσει πριν τον Αύγουστο.

Οι ανάγκες του πράσινου ρόστερ
Περνώντας τώρα στις ανάγκες που υπάρχουν στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, ο Γιώργος Δώνης έχει διακρίνει πως η ομάδα του χρειάζεται ενίσχυση σίγουρα σε τέσσερις θέσεις. Η πρώτη είναι αυτή του κεντρικού αμυντικού όπου αναζητείται ένας παίκτης με προσωπικότητα που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στα μετόπισθεν. Για την θέση αυτή, παράδειγμα του τι παίκτει ψάχνει ο Παναθηναϊκός αποτελεί ο Ρομπέρζ που όμως συνδέεται με συμβόλαιο με τον Απόλλωνα Λεμεσού και η υπόθεση του κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Από εκεί και πέρα, μετά την αποχώρηση του Έργκους Κάτσε και με την παραμονή του Τζανδάρη να αποτελεί ερωτηματικό, όπως και εκείνη του Κουρμπέλη, είναι βέβαιο πως οι πράσινοι θα χρειαστεί να αποκτήσουν έναν, ίσως και δύο, παίκτες για τα χαφ.

Ήδη για αυτή τη θέση απασχόλησαν οι περιπτώσεις των Μπλάτι Τουρέ και Φάνου Κατελάρη με τον πρώτο τελικώς να καταλήγει στην Γκιμαράες και τον δεύτερο να δεσμεύεται με συμβόλαιο με την Ομόνοια κάτι που κάνει δύσκολη την περίπτωσή του. Παρ’ όλα αυτά, αποτελούν παραδείγματα ως προς το τι είδους παίκτη αναζητά ο Νίκος Νταμπίζας. Για τα χαφ ο προπονητής του τριφυλλιού επιθυμεί και την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή με πιο δημιουργικά χαρακτηριστικά που θα πλαισιώσει τον παίκτη που αναφέραμε προηγουμένως.

Μία άλλη θέση στην οποία ο έμπειρος τεχνικός έχει διακρίνει ανάγκη ενίσχυσης είναι αυτή στα «φτερά» της επίθεσης. Ο Δώνης θέλει να αποκτηθεί για τη θέση αυτήν ένας παίκτης με ταχύτητα και ικανότητα στο «ένας εναντίον ενός». Για τα δύο φτερά της επίθεσης υπάρχουν δύο σημαντικά ερωτηματικά. Αφενός η κατάληξη που θα έχει η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να λύσει το συμβόλαιο του Άντονι Μουνιέ και αφετέρου το αν τελικώς θα παραμείνει στην ομάδα ο Τάσος Χατζηγιοβάνης. Η πλευρά του νεαρού χαφ έχει διαμηνύσει πως θα φέρει πρόταση από ομάδα του εξωτερικού και σε περίπτωση που αυτό τελικώς συμβεί και είναι συμφέρουσα για την ομάδα, είναι πολύ πιθανό ο παίκτης να παραχωρηθεί.

Τέλος, ανάγκη ενίσχυσης υπάρχει και στην επίθεση με έναν παίκτη που θα αγωνίζεται στο πλευρό του Κίκο Μακέντα. Άλλωστε, έχει εκφραστεί αρκετές φορές η σκέψη ο Ιταλός να αγωνίζεται ως δεύτερος επιθετικός και όχι στην κορυφή της γραμμής κρούσης. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία ενός δεύτερου σέντερ φορ θα βοηθήσει και τον Μακέντα να αποδώσει ακόμα καλύτερα την επόμενη σεζόν.