(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μ. Σεργίου) Ο προπονητής της Ομόνοιας 1948 μιλάει για ΟΛΑ στο kerkida.net

Η Ομόνοια 1948 ήταν ο κύριος λόγος που τα ΜΜΕ και οι ποδοσφαιρόφιλοι γενικότερα είχαν φέτος την προσοχή τους και στο Αγροτικό. Η νεοσύστατη ομάδα δεν απογοήτευσε κανέναν, πραγματοποίησε μια χρονιά γεμάτη ρεκόρ και με νούμερα που... ζαλίζουν και βασικός υπαίτιος της απόλυτα επιτυχημένης χρονιάς που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του τίτλου και της ανόδου, ήταν αναμφίβολα ο προπονητής Μιχάλης Σεργίου.

Μετά από χρόνια στο ποδόσφαιρο ως συνεργάτης (αναλυτής, σκάουτερ και βοηθός προπονητής) σε ομάδες Α' Κατηγορίας, ο Μιχάλης αποφάσισε να ξεκινήσει την... σόλο καριέρα ως πρώτος προπονητής, αποδεχόμενος την πρόταση που του έγινε από την Ομόνοια 1948. Στο τέλος της χρονιάς, η επιλογή της διοίκησης για να προσεγγίσει τον Μιχάλη αλλά και η καταφατική απάντηση του ιδίου στην πρόταση που του έγινε, αποδείχθηκαν 100% σωστές!

Η ιστοσελίδα μας www.kerkida.net επικοινώνησε με τον Κύπριο τεχνικό, ο οποίος μας παραχώρησε μια... γεμάτη συνέντευξη μιλώντας για όλα όσα αφορούν την ομάδα από την πρώτη ημέρα που προσεγγίστηκε απ' τους ιθύνοντες της ομάδας, μέχρι και την κατάκτηση του τίτλου.

Αναλυτικά όσα μας ανέφερε:

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Ομόνοια 1948. Πως έγινε η προσέγγιση;

«Πρώτη φορά μίλησε μαζί μου ο Αδάμος. Είχα πάντα καλή σχέση με τα παιδιά. Μου μίλησε για τις σκέψεις της δοιήκησης και με ρώτησε αν με ενδιαφέρει η προοπτική για να συμμετέχω. Με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω την διοίκηση για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν για ακόμα μια φορά και για την άψογη συνεργασία που είχαμε».

Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν άκουσες την πρόταση;

«Δεν χρειάστηκε πάνω από 2-3 λεπτά, δεν έκανα δεύτερες σκέψεις. Είπα αμέσως το ναι, αφού κατάλαβα ότι πρόκειται να γίνει κάτι σωστό, ένα πρότζεκτ με προοπτική και θέλησα να συμμετέχω».

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένα άνθρωπο με παραστάσεις από το ανώτατο επίπεδο να αποδεχθεί την πρόταση ομάδας από το Αγροτικό;

«Είναι κάτι για το οποίο ρωτήθηκα πολλές φορές από συγγενείς και φίλους. Τα άτομα που ξεκίνησαν να φτιάχνουν το Σωματείο το έκαναν με όρεξη και αγάπη και στις συζητήσεις που είχα μαζί τους κατάλαβα ότι μπορεί να γίνει κάτι ωραίο. Είμαι άνθρωπος αυθόρμητος, λειτουργώ από ένστικτο, γι αυτό και ίσως πολλές φορές να παρεξηγούμε από κάποιους (σ.σ γελάει)».

Από την αρχή ξέρατε ότι θα έχετε πολλές δυσκολίες, το αντιμετωπίσατε και στο θέμα εγγραφής σε Ομοσπονδία. Ήταν τελικά όσο μεγάλες περιμένατε ή και περισσότερες;

«Από την πρώτη μέρα, τα παιδιά της διοίκησης ήξεραν πόσο δύσκολο θα είναι. Το ίδιο και ο κόσμος μας. Αλλά θεωρώ ότι στην πορεία η δυσκολία ήταν μεγαλύτερη. Φάνηκε από τις πρώτες αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία της ομάδας ότι θα είχαμε αρκετά εμπόδια, εσκεμμένα ή όχι, αλλά η διοίκηση φρόντισε να τα αντιμετωπίσει όλα και να μην αφήσει τίποτα να μπει στα αποδυτήρια και να μας επηρεάσει. Αγωνιστήκαμε τελικά στην Πανσόλειο και για ακόμα μια φορά πρέπει να τους ευχαριστήσουμε».

Πόσο εύκολο ήταν να πάρεις στην ομάδα ποδοσφαιριστές που έκαναν καριέρα στις πιο πάνω κατηγορίες;

«Σίγουρα υπήρχαν δυσκολίες, διότι το αγροτικό είναι πάντα αγροτικό. Ειδικά για τους παίκτες που προσεγγίσαμε και άκουγαν ότι η ομάδα δεν θα εγγραφεί σε πρωτάθλημα ήταν δύσκολο.  Ωστόσο με το όνομα της Ομόνοιας και την προοπτική που ανοίχτηκε μπροστά μας αρκετοί ήταν αυτοί που πείστηκαν και ήρθαν μαζί μας αφήνοντας τις ομάδες των πιο πάνω κατηγοριών και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν».

Στα πρώτα σου χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου, ασχολήθηκες και διακρίθηκες στο κομμάτι του σκάουτινγκ και της ανάλυσης σε ομάδες Α' Κατηγορίας. Πόσο εύκολο ήταν να κάνεις κάτι τέτοιο στο αγροτικό;

«Πάλι υπήρχε το κομμάτι του σκάουτινγκ, αν και ήταν πολύ πιο δύσκολο. Όσο πιο χαμηλά είσαι, τόσο πιο λίγα είναι τα εργαλεία που έχεις στην διάθεσή σου για να δουλέψεις. Αλλά ευτυχώς για μένα είχα καλούς συνεργάτες, ο Χρίστος που είχα μαζί μου στο κομμάτι της ανάλυσης με βοήθησε αρκετά. Είναι νέος, πρώτη του φορά στο συγκεκριμένο κομμάτι και ήταν σημαντικό γιατί μπορούσε να ακολουθήσει την δική μου φιλοσοφία πιο εύκολα. 

Με αφορμή το πιο πάνω, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου. Τους γυμναστές, τον βοηθό, την φυσιοθεραπεύτρια, τον φροντιστή, για την άψογη συνεργασία που είχαμε, ήταν απίστευτη η βοήθειά τους και είναι όλοι τους μέρος αυτής της επιτυχίας. Όπως επίσης τον αρχηγό του ποδοσφαιρικού τμήματος που ήταν πάντα δίπλα μας σε ότι χρειαζόμασταν. Είναι πολύ σημαντικό να είναι τέτοιοι άνθρωποι δίπλα στην ομάδα και να λύνουν όλα τα προβλήματα, για να μπορεί ο κάθε προπονητής να ασχολείται μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι».

Ήταν διαφορετική η διαχείριση των αγώνων πλέι οφ, μιας και ήταν νοκ άουτ και μια κακή μέρα μπορούσε να χαλάσει ολόκληρη την χρονιά;

«Φροντίσαμε να έχουμε παίκτες με καλές παραστάσεις, κίνητρα και δίψα για ποδόσφαιρο. Παίκτες με ποδοσφαιρική παιδεία, που ήταν εύκολο να αντιληφθούν σε ποια ομάδα βρίσκονται και να προσαρμοστούν στα δεδομένα. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε από την προετοιμασία, είναι να ετοιμάσουμε μια ομάδα που να παίζει κάθε παιχνίδι σαν να είναι νοκ άουτ. Γι' αυτό και κάναμε φιλικά με ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών και είδαμε ότι η ομάδα ανταποκρίθηκε. Στόχος μου ήταν οι ποδοσφαιριστές να συμπεριφέρονται το ίδιο σε κάθε 90λεπτο. Παρ' όλο που ακούσαμε διάφορα στην αρχή, ότι είναι εύκολο το πρωτάθλημα μας (Πανσόλειο) και στη ΣΤΟΚ θα είναι όλα διαφορετικά και πιο δύσκολα, η ομάδα μας ήταν έτοιμη συνέχισε με την ίδια σοβαρότητα και πειθαρχία σε όλη την χρονιά και ολοκλήρωσε με τον τίτλο και την άνοδο».

Αήττητη σεζόν, σε 25 αγώνες μόλις 2 ισοπαλίες και ο απολογισμός τερμάτων στο… αστρονομικό 109 υπέρ 3 κατά. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

«Πολλές φορές τα στατιστικά είναι για τους προπονητές. Βλέποντας τα δικά μας στατιστικά, σημαίνει ότι κάναμε σωστά. Το αήττητο δείχνει τηυν σοβαρότητα που είχαμε όλη την σεζόν. Δεν περιμέναμε δηλαδή τα νοκ άουτ για να είμαστε σοβαροί, το κάναμε από την αρχή μέχρι τέλους. Η πολύ καλή δουλειά των ποδοσφαιριστών φάνηκε και στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια στα νοκ άουτ, όταν αντιμετωπίσαμε καλές ομάδες που φτιάχτηκαν για άνοδο. Κερδίσαμε και τους τέσσερις, Τρούλλους, Σπάρτακο, ΑΕΠ Πολεμιδιών και FC Γεροσκήπου και κατακτήσαμε το τρόπαιο». 

Ανεβαίνοντας στην Επίλεκτη της ΣΤΟΚ, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα μιας και θα είναι… μαραθώνιος και δεν θα υπάρχουν νοκ άουτ;

 «Είμαστε η Ομόνοια, θεωρητικά η πίεση πάντα θα υπάρχει και πάντα θα πρέπει να παίζουμε για τη νίκη.  Με βάση τα δεδομένα της Επίλεκτης, είναι πιο εύκολο μιας και μιλάμε για μαραθώνιο και όχι νοκ άουτ που μπορεί μια κακή μέρα να διαγράψει όλη την καλή χρονιά. Έχεις τα περιθώρια να διορθώσεις κάποιο λάθος ενώ στο Αγροτικό δεν έχεις τέτοια πολυτέλεια».

Στόχος την επόμενη χρονιά είναι απλά η άνοδος ή άνοδος και τίτλος;

«Σίγουρα στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Γ' και Επίλεκτης. Είναι δύσκολο το Κύπελλο αλλά εμείς θα το διεκδικήσουμε. Θα δείξουμε την ίδια σοβαρότητα και στις δύο διοργανώσεις και θα διεκδικήσουμε κάθε τίτλο. Ανεβαίνουν τέσσερις ομάδες, η τετράδα είναι ο μίνιμουμ στόχος αλλά εμείς θέλουμε το πρωτάθλημα».

Ρωτάω διότι βλέπουμε πολλούς προπονητές/παράγοντες να θέτουν σαν στόχο τον μίνιμουμ, για να αποφορτίσουν από πίεση τους ποδοσφαιριστές...

«Συμφωνώ, ακούμε συχνά ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα, να θέτουν ως στόχο κάτι μίνιμουμ. Και αυτό γίνεται καθαρά με στόχο να διώξουν την πίεση από τους ποδοσφαιριστές αλλά εγώ δεν λειτουργώ έτσι. Όταν είσαι στην Ομόνοια στόχος είναι μόνο οι νίκες και οι τίτλοι. Έμαθα τους ποδοσφαιριστές μου να ζουν με την πίεση και να ανταποκρίνονται, γι' αυτό και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Είναι εύκολο για παράδειγμα να πεις των παικτών σου ότι στόχος είναι η τετράδα, ωστόσο έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να επαναπαυτούν και μετά από μία ήττα να μην υπάρχει ενόχληση». 

Συνεργάστηκες με πρωτοκλασάτους προπονητές Α' Κατηγορίας (Πάμπος, Καϊάφας, Ζ. Κόστα). Ποιος νομίζεις σε επηρέασε περισσότερο ως προς την φιλοσοφία σου;

«Είχα την τύχη να δουλέψω με πολύ καλούς προπονητές και προσπάθησα να πάρω από όλους κάτι. Όταν είσαι με ανθρώπους που έχουν εμπειρίες και γνώσεις και εσύ είσαι νέος, είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλή συνεργασία μαζί τους και να μαζεύεις πολύτιμες εμπειρίες. Πήρα πάρα πολλά από όλους και τους ευχαριστώ πάρα πολύ που με εμπιστεύτηκαν».

Με τον Κώστα Καϊάφα συνεργάστηκες σε Ομόνοια, Άρη, ΕΝΠ και Ερμή. Πάει να πει ότι έχετε μια σχέση όχι μόνο επαγγελματική αλλά και φιλική...

«Ο Κώστας είναι ένας πάρα πολύ καλός προπονητής, είναι κρίμα που δεν βρίσκεται στην Α' Κατηγορία. Θεωρώ ότι ήταν αρκετά άτυχος. Του εύχομαι ολόψυχα ότι καλύτερο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Με εμπιστεύτηκε αρκετά χρόνια και ίσως να ήταν ο μόνος που μου έδωσε την δυνατότητα να λειτουργώ πιο αυτόνομα, μου έδωσε χώρο να δουλέψω, δεν μου έβαζε όρια και ήταν πιο εύκολο για μένα δίπλα στον Κώστα να εξελιχθώ. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και έχουμε πολύ καλή φιλική σχέση». 

Ποιο είναι το βασικό στοιχείο που χρειάζεται μια ομάδα για να έχει επιτυχημένη πορεία;

«Η πειθαρχία και ο σεβασμός μέσα στην ομάδα μου είναι άνω απ' όλα, πάνω από συστήματα και τακτικές. Συστήματα και τακτικές αλλάζουν από παιχνίδι σε παιχνίδι αλλά η πειθαρχία και ο σεβασμός πρέπει να πάραμείνουν από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα. Η ομάδα είναι πάνω απ' όλους, κανένας δεν είναι πάνω από την ομάδα είτε παίκτης, είτε προπονητής, είτε παράγοντας. Ανάμεσα σε όσους απαρτίζουν την λέξη "ΟΜΑΔΑ" πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός».

Είσαι προπονητής που του αρέσει μια τακτική και μια φιλοσοφία και την ακολουθείς μέχρι τέλους ή προσπαθείς να είσαι πιο ευέλικτος με εναλλακτικά πλάνα;

«Όχι δεν είμαι μονοδιάστατος προπονητής, δεν παίζω με ένα πλάνο είτε βγαίνει είτε όχι. Μου αρέσει να αλλάζω πράγματα κατά την διάρκεια των αγώνων. Σίγουρα με σωστή προετοιαμσία για να μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να αντιληφθεί άμεσα την αλλαγή είτε στο σχήμα είτε στην τακτική. Δεν θα είμαι ποτέ προπονητής ενός πλάνου, προσπαθώ γενικά να είμαι ευέλικτος, δεν θέλω να εφησυχάζομαι και θέτω προβληματισμούς στον εαυτό μου».

Αν είχες την δυνατότητα να πας 10 μέρες στο εξωτερικό για να παρακολουθήσεις από κοντά προπονήσεις ενός προπονητή, ποιον θα επέλεγες;

«Το ποδόσφαιρο συνέχεια αναπτύσσεται. Αυτή την στιγμή θεωρώ ότι αν είχα αυτή την δυνατότητα θα επέλεγα είτε τον Κλοπ είτε τον Γκουαρδιόλα, αν και μου αρέσει πολύ και ο Σάρι. Αλλά το σημαντικό είναι να μπορείς βλέποντας τέτοιους προπονητές πώς δουλεύουν, να είσαι σε θέση να το τροποποιήσεις με βάση το επίπεδο της ομάδας σου για να μπορούν να ανταποκριθούν σωστά οι ποδοσφαιριστές σου».

Πώς σε αντιμετωπίζει ο κόσμος όταν σε συναντά εκτός γηπέδου και ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να τους στείλεις;

«'Οσες φορές έτυχε να συναντηθώ με κόσμο, μόνο αγάπη εισπράττω από τον κόσμο. Από την αρχή μέχρι το τέλος της σεζόν, το ίδιο συναίσθημα. Γι’ αυτό και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για την αγάπη και την στήριξη που έδωσαν σε μένα και την ομάδα και υπόσχομαι ότι θα παλέψουμε για να τους χαρίσουμε όσο περισσότερες επιτυχίες».