Το ιστορικό γήπεδο του «φονέα των γιγάντων»

Η νεοσύστατη ομάδα «Κοινότητα Νέων Λύσης» διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή (20/9) εκδρομή στη κατεχόμενη Λύση υπό τον τίτλο «Λύση, η γη των προγόνων μας».

Την εκδρομή ακολούθησαν πάνω από 400 Λυσιώτες που είδαν ξανά τα σπίτια τους, περπάτησαν στα στενά δρομάκια του χωριού, επισκέφθηκαν τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια καθώς και το Δημοτικό Σχολείο στο οποίο υπάρχουν ακόμα τα ίδια θρανία που ήταν πριν την εισβολή του 1974. Διαβάστε σχετικά για την εκδρομή στο onlycy.com

Φυσικά από το πρόγραμμα δεν μπορούσε να λείψει η επίσκεψη στο ιστορικό γήπεδο του ΑΣΙΛ, που ονομαζόταν «Γρηγόρης Αυξεντίου» προς τιμή του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος καταγόταν από τη Λύση.

Για τους μεγαλύτερους φυσικά ξύπνησαν μεταξύ άλλων και ποδοσφαιρικές μνήμες. Το γήπεδο του ΑΣΙΛ ήταν το πρώτο στην Κύπρο με χορτάρι και προβολείς.

Ο ΑΣΙΛ έπαιξε για πρώτη φορά στην Α' κατηγορία τη σεζόν 1967/68. Ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία. Τότε ο αθλητικός τύπος της εποχής αλλά και οι φίλαθλοι του κόλλησαν το παρατσούκλι «φονέας των γιγάντων» γιατί νίκησε όλα τα  μεγάλα ονόματα του κυπριακού ποδοσφαίρου. 

Το τελευταίο παιχνίδι του ΑΣΙΛ στο γήπεδο του στη Λύση έγινε στις 2 Ιουνίου 1974 στα πλαίσια του Κύπελλου Κύπρου 1973-74 με αντίπαλο την Ένωση Νέων Παραλιμνίου, για την προημιτελική φάση του θεσμού. Νικήτρια η ομάδα της Λύσης με 2-1, αποκλείστηκε όμως αφού στον πρώτο αγώνα έχασε με 5-0.

Τα ξακουστά τουρνουά ποδοσφαίρου.

Για αρκετά χρόνια, κάθε καλοκαίρι ο ΑΣΙΛ διοργάνωνε τα ξακουστά ποδοσφαιρικά τουρνουά, στα οποία συμμετείχαν μεγάλες ομάδες και πλήθος κόσμου. Ενδεικτικά, το τουρνουά του 1973 παρακολούθησαν 183.000 φίλαθλοι. 

Υπήρχαν τρία τουρνουά:
1) πρωτάθλημα εφτά καθ΄ ομάδα (7 a side) με συμμετοχή περίπου 300 ομάδων από όλα τα χωριά της Κύπρου. Διαρκούσε δύο μήνες και οι αγώνες ξεκινούσαν στις 8 το βράδυ και τελείωναν τα μεσάνυχτα.
 
2) το Ασλανίδειο τουρνουά, στο οποίο συμμετείχαν ομάδες Α΄ κατηγορίας. Ονομάστηκε Ασλανίδειο προς τιμήν του τότε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Ασλανίδη. 

3) το Αλεξάνδρειο τουρνουά, στο οποίο συμμετείχαν ομάδες από Ελλάδα (ΠΑΟ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ), Αγγλία (Στόουκ Σίτι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Βουλγαρία (ΤΣΣΚΑ,Τσέρνομόρετς), Ρουμανία (Κραϊόβα) και Σκωτία (Ρέιντζερς). Το τουρνουά ονομάστηκε Αλεξάνδρειο στη μνήμη του γιου του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου.

Ο ΑΣΙΛ, που παίζει φέτος στη Β' κατηγορία, φιλοξενείται πλέον στη Λάρνακα και αγωνίζεται στο γήπεδο «Γρηγόρης Αυξεντίου» στην περιοχή Καμάρες. 

Δείτε από φωτογραφίες από το γήπεδο του ΑΣΙΛ στη Λύση όπως είναι σήμερα: