Το παιχνίδι που χάλασε, το +6.5 και το "αν" με τον Ηλία

Αν και ήθελε την νίκη για να παραμείνει στην κορυφή, εντούτοις παίζοντας με δέκα παίκτες από το μισάωρο, η «λευκή» ισοπαλία για την ΕΝΠ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άρη κρίνεται επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Οι επιλογές του Καραγεωργίου

Κάτω απ’ τα γκολπόστ ήταν ο Αμπάρης, δεξί μπακ ο Πάρπας, αριστερό μπακ ο Βαλλιάνος και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Παπαζαχαρίας και Πιερέττηες. Αμυντικά χαφ οι Μπάουμαν και Τσιακλής, δεξί χαφ ο Φαν Ράνσμπεκ, αριστερό χαφ ο Κουμής, στην κορυφή της επίθεσης ο Μπούντιμιρ με τον Μπασόφ σε πιο ελεύθερο ρόλο.

Με τρεις αλλαγές

Σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στον Διγενή Ορόκλινης, ο Νίκος Καραγεωργίου επανέφερε στο αρχικό σχήμα τους Μπάουμαν, Τσιακλή και Μπασόφ αφήνοντας εκτός τους Κολάνη, Βαττή (λόγω ίωσης) και Κυπριανού. Παράλληλα διατήρησε τον Κουμή στο αριστερό άκρο, εκεί όπου πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στο β’ μέρος του τελευταίου αγώνα.

Καλό μισάωρο

Το πρώτο μισάωρο του αγώνα ήταν καλό και για τις δύο ομάδες, με αρκετές ομοιότητες. Αμφότερες έδειχναν διάθεση για να επιτεθούν και να σκοράρουν, χωρίς να παίζουν συντηρητικά όμως έδειχναν αν έχουν αδυναμίες ανασταλτικά, αφού κάθε επίσκεψη του αντιπάλου στην περιοχή… μύριζε φάση.

Χάλασε το ματς

Το παιχνίδι είχε προοπτικές για να παρουσιάσει καλό θέαμα και πολλά γκολ, όμως ο διαιτητής της αναμέτρησης Σάββας Ζαφείρης προτίμησε να του βάλει… μπουρλότο, αποβάλλοντας στα μέσα του πρώτου μέρους τον Φαν Ράνσμπεκ με δεύτερη κίτρινη, σε δύο απλά φάουλ τα οποία ήταν στον μεσοεπιθετικό χώρο της Ένωσης και τα οποία αυστηρά, ακόμα και ως υπόδειξη φάουλ. Και τότε το παιχνίδι διαμορφώθηκε διαφορετικά…

Θετικός ο Πάρπας

Η ΕΝΠ παίζοντας με παίκτη λιγότερο, όπως ήταν λογικό έδωσε χώρο στον αντίπαλο, μαζεύτηκε στο μισό της γήπεδο και προσπάθησε να διαφυλάξει περισσότερο το μηδέν παθητικό. Από δεξιά ο Πάρπας ήταν ίσως ο κορυφαίος στο πρώτο μέρος, δεν δέχθηκε φάσεις από την πλευρά του ενώ 1-2 φορές προς το τέλος του ημιχρόνου πρόλαβε και έβαλε πίεση σε αντίπαλο, δυσκολεύοντας την τελική του προσπάθεια.

Προβλήματα το κέντρο

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρχε στο κέντρο, εκεί όπου ο Μπάουμαν δεν είχε τα απαιτούμενα τρεξίματα και ο Τσιακλής κιτρινίστηκε νωρίς, γι’ αυτό και φοβόταν να μπει δυνατά στις φάσεις, με βάση και την ευκολία με την οποία αποβλήθηκε ο Φαν Ράνσμπεκ. Οι αντίπαλοι έφτιαχναν με ευκολία τις προϋποθέσεις με κάθετες πάσες από τον άξονα και προς την πλάτη της άμυνας, όμως οι τελικές τους προσπάθειες ήταν αρκετά άτσαλες και ουσιαστικά ο Αμπάρης δεν απειλήθηκε στο πρώτο ημίχρονο.

Άντεξε στο τέλος

Από την έναρξη του β’ μέρους, η Ένωση άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης και αυτό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, αφού παίζοντας με δέκα παίκτες έτρεχε περισσότερο. Ο Νίκος Καραγεωργίου κάπως καθυστερημένα άρχισε να παρεμβαίνει στην ομάδα, προχωρώντας στις αλλαγές του. Η πρώτη αλλαγή ήταν αναγκαστική και έγινε στο 70’ με τον Γούμενο να παίρνει την θέση του τραυματία Πάρπα, ενώ η δεύτερη που ήταν και η πρώτη αλλαγή τακτικής, έγινε στο 77’ με τον Κολάνη να παίρνει την θέση του Μπασόφ, τον Κουμή να γίνεται αριστερό χαφ και τον Τσιακλή δεξί χαφ. Η τρίτη αλλαγή ήρθε στο 85’ με τον Κοσμά να παίρνει την θέση του Τσιακλή, να αγωνίζεται ως δεξί μπακ και τον Γούμενο να προωθείται ως δεξί χαφ.

Μπορούσε και την νίκη

Στο τελευταίο τέταρτο ο Άρης έγινε πιο πιεστικός, χωρίς να ρισκάρει υπερβολικά, ο Αμπάρης στην μία φορά που χρειάστηκε πραγματοποίησε σπουδαία επέμβαση και στα τελευταία λεπτά αν ο Μπάουμαν σημάδευε πιο σωστά ή αν ο Κουμής έδινε καλύτερη πάσα στον Ολλανδό, τότε οι «βυσσινί» θα μπορούσαν να αποδράσουν από την Λεμεσό με τους τρεις βαθμούς.

Κέρδος το 6,5

Η Ένωση ήθελε την νίκη, ξεκίνησε με στόχο την νίκη, όμως και η ισοπαλία ήταν θετικό αποτέλεσμα. Ιδίως όπως εξελίχθηκε, παίζοντας για μία ώρα με παίκτη λιγότερο, το «Χ» είναι θετικό αποτέλεσμα. Θετικό διότι ναι μεν την… έριξε από την κορυφή, όμως διατήρησε το +6 από τον Άρη, που γίνεται +6.5 αφού η ΕΝΠ υπερτερεί και στην ισοβαθμία της Λεμεσιανής ομάδας. Πλέον για να χαθεί η άνοδος πρέπει να χαθούν εφτά βαθμοί. Απομένουν πέντε παιχνίδια, τα τρία εντός έδρας με Ν&Σ Ερήμης, Παρεκκλησιά και ΑΕΖ και δύο εκτός με Καρμιώτισσα και Ελπίδα.

Το θέμα με τις αλλαγές

Παίζοντας με δέκα παίκτες από το μισάωρο και έχοντας την αναγκαστική αλλαγή του Πάρπα, τα χέρια του Καραγεωργίου ήταν σε μεγάλο βαθμό… δεμένα. Παρ’ όλα αυτά, όπως εξελισσόταν το παιχνίδι φάνταζε χρησιμότερη η τρίτη αλλαγή να ήταν με ένα φρέσκο επιθετικό αντί του Μπούντιμιρ ο οποίος από το 70’ και μετά είχε μείνει από δυνάμεις, κάτι αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς αφενός την μεγάλη του αποχή και αφετέρου το ότι ήταν μόνος και αβοήθητος μπροστά. Αν ο Ελλαδίτης τεχνικός περνούσε στο παιχνίδι είτε τον Μαρτίνο είτε τον Κυπριανού, τότε θα είχε περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει το γκολ της νίκης. Με τον Μαρτίνο θα είχε το κράτημα για να βοηθήσει τους συμπαίκτες του και να μοιράσει κάποιες ασίστ ενώ με τον Κυπριανού θα είχε την ταχύτητα για να εκμεταλλευτεί τις μακρινές πάσες και να φύγει στην πλάτη της άμυνας. Παράλληλα με οποιοδήποτε από τους δύο, θα είχε περισσότερη πίεση στους αντίπαλους αμυντικούς, καθυστερώντας την ανάπτυξη και δίνοντας την δυνατότητα για μερικών δευτερολέπτων ανάσες στην μεσοαμυντική γραμμή.

Αν ήταν και ο Ηλίας...

Εκτός αγώνα έμεινε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στα τελευταία παιχνίδια της Ένωσης, Ηλίας Βαττής. Με την φόρμα που είχε τα τελευταία παιχνίδια και με το αγωνιστικό του προφίλ, το Κυριακάτικο παιχνίδι θα ήταν στα μέτρα του, αφού θα είχε μπόλικο γήπεδο μπροστά του να τρέξει και να πραγματοποιήσει τις κούρσες του. Με τον Βαττή στην εντεκάδα η ΕΝΠ θα κέρδιζε, πιθανότατα και με δέκα παίκτες. Ίσως και με εννέα…