"Από την Τετάρτη θα αρχίσουμε καταγγελίες σε όσους δεν εφαρμόζουν τον κατώτατο μισθό"

"Από την Τετάρτη θα αρχίσουμε καταγγελίες σε όσους δεν εφαρμόζουν τον κατώτατο μισθό"

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή SUPER MONDAY, στη Digital TV, ήταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.

  • Η αναστολή του ποδοσφαιρικού τμήματος της Αλκής, οι ευθύνες και οι επιπτώσεις
  • Η εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού που δεν μπορεί να εφαρμοστεί από αρκετές ομάδες Β΄ Κατηγορίας και Γ΄ Κατηγορίας
  • Η απόφαση της ΚΟΠ για καθορισμό κατώτατου μισθού στα 150 ευρώ

Για την Αλκή... “Δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα και πρέπει να τα επιλύσουμε. Είναι λυπηρό αυτό που έγινε με την Αλκή. Έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι έλεγχοι και περισσότερη στήριξη από την ομοσπονδία για τέτοια ιστορικά σωματεία. Ακούσαμε με μεγάλη έκπληξη ότι μέσα από τον έλεγχο των κριτηρίων του Σεπτεμβρίου αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από την Αλκή γιατί δεν είχε περάσει τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου. Αυτό τελικά ανακοινώθηκε τέλος Ιανουαρίου. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί καθυστέρησε να βγει ανακοίνωση και βγήκε τέλη Ιανουαρίου και έμεινε εκτεθειμένος τόσος κόσμος. Και γιατί η ΚΟΠ έδωσε άδεια να αγωνιστεί η Αλκή από τη στιγμή που γνώριζαν από το Σεπτέμβρη δεν μπορούσαν να περάσουν τα κριτήρια. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί έδωσαν άδεια εγώ. Να ρωτήσετε τον κ. Νικ Νικολάου”.  

Για τους ποδοσφαιριστές της Αλκής… “Είχαμε κάποιες επαφές σήμερα όπου μετά την επιστολή μας τους κάναμε έκκληση (στην ΚΟΠ) να δουν αυτά τα 15-20 άτομα που μείναν στην Αλκή και να ζητήσουν από την UEFA μία εξαίρεση για να επεκταθεί η μεταγραφική περίοδος για αυτούς και να μπορέσουν να εξαιρεθούν από τον περιορισμό της Ομοσπονδίας για τις 4 μεταγραφές ούτως ώστε να βρουν ομάδα είτε τρίτη είτε τέταρτη κατηγορία. Αναμέναμε να συνεδριάζαν σήμερα όμως δεν έγινε αυτό. Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει ενδιαφέρον και ευαισθησία για αυτούς τους παίκτες”.

Πάμε να αντιγράψουμε την Ελλάδα; Γιατί θυμάσαι πόσες ομάδες όταν ξεκίνησε αυτή την κατάσταση και ακολούθησαν κι άλλες.. “Ετοιμάζονται ήδη ποινικές αγωγές και θα τους προλάβουμε”. 

Για τον Εθνικό κατώτατο μισθό που αρκετές ομάδες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε Γ΄και κάποιες σε Β΄Κατηγορία… “H νομοθεσία είναι νομοθεσία και πρέπει να μάθουμε σε αυτό τον τόπο επιτέλους ότι οι νόμοι τηρούνται από όλους και όχι επιλεκτικά. Η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από την 1η Σεπτεβρίου και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Για τους επαγγελματίες εργαζόμενους ο κατώτατος μισθός για τους πρώτους 6 μήνες είναι 885 ευρώ και για τον 7ο μήνα και μετά είναι  940 ακάθαρτά. Σε αυτούς τους επαγγελματίες συμπεριλαμβάνονται και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές γιατί πληρούν όλες τις προϋποθέσεις". 

"Κατανοούμε ότι πολλά σωματεία Γ και αρκετά της Β δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Όμως αυτό το γνώριζε εδώ και ένα χρόνο η Ομοσπονδία. Μέσα από επιστολές μας τους καλούσαμε σε συζητήσεις να βρεθεί η λύση μέσω συλλογικών συμβάσεων και τώρα η ΚΟΠ ρίχνει το μπαλάκι στα σωματεία. Είναι αρκετοί οι ξένοι στη Γ΄Κατηγορία και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί δικαιούνται 6 με 9 ξένους”.

Για τον κατώτατο μισθό με 150 ευρώ της ΚΟΠ.. “Έγινε μονομερώς από την Ομοσπονδία χωρίς να ρωτήσουν τον οποιονδήποτε. Ήδη τροχοδρομείται συνάντηση με την UEFA μετά τις προεδρικές εκλογές ελπίζω μεταξύ 15-20 Φλεβάρη θα γίνουν πρώτες επαφές διαδικτυακά για να οριστεί ημερομηνία τον Μάρτιο που θα κατεβεί κάτω η UEFA για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους” 

Για το πως θα προχωρήσει με τη νέα κυβέρνηση και για τις συναντήσεις τους με τους υποψηφίους... “Ήδη αύριο θα έχω την τελευταία συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη. Πρέπει να γίνει εφαρμογή της νομοθεσίας που παραβιάζεται και δεν εφαρμόζεται. Σίγουρα θα βγει κάτι καλό. Γιατί και με την υπάρχουσα κυβέρνηση τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Ήδη για την θερμική καταπόνηση υπήρξε ήδη συμφωνία με το Υπ. Εργασίας από φέτος. Εφαρμόζεται για τους επαγγελματίες, δυστυχώς ο ΚΟΑ δεν το εφάρμοσε για τους ερασιτέχνες. Τον Μάρτιο θα συζητηθεί η  αλλαγή της νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων  και τις ίσες παροχές όπου προχωρήσαμε την τροποποίηση της νομοθεσίας άρα έχει κατατεθεί η τροποποίηση και θα μπει τον Μάρτιο για να ψηφιστεί και να περάσει.  Έχει περάσει ήδη από αυτή την κυβέρνηση ο κατώτατος μισθός. Αυτό που μένει είναι η εφαρμογή άρα εμείς από την Τετάρτη θα αρχίσουμε τις καταγγελίες σε όσους δεν το εφαρμόζουν. Γιατί είναι ποινικό αδίκημα. Δικαιούνται να παίξουν με την τύχη τους”.

Για τις συνθήκες στις μικρές κατηγορίες… “Ήδη για τη Β Γ και ΣΤΟΚ κάναμε επαφές με Υπουργείο Υγείας, ΚΟΠ και ΚΟΑ. Φαίνεται πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τεράστιο ποσοστό γηπέδων που είναι ακατάλληλα και θα πρέπει να ανακαινιστούν με τη νέα χρονιά. Ελπίζω με τη νέα Κυβέρνηση και με τη συνεργασία της ΚΟΠ, του ΚΟΑ (αν θα υπάρχει), είτε του Νέου Υφυπουργείου αν γίνει και μακάρι να γίνει. Κονδύλια υπάρχουν μπόλικα, εδώ 50 εκ. δώσαμε να κάνουμε γήπεδο 9 χιλιάδων θέσεων, δεν νομίζω να έχουμε πρόβλημα να βρούμε άλλα 50 εκ. για να φτιάξουμε 50 γήπεδα και τα αποδυτήρια τους. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για να αναπτυχθεί το άθλημα γιατί υπάρχει ταλέντο. Και είναι κρίμα να αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Μετά την Αλκή είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλα σωματεία της Β΄Κατηγορίας. Κι αυτή είναι και η πρώτη αιτία χειραγωγημένων αγώνων όταν έχουν οικονομικά προβλήματα. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή είτε με τηλεοπτικά δικαιώματα είτε  με ένα τύπο φορολογίας που θα πηγαίνει στην ανάπτυξη για τις πιο μικρές κατηγορίες για να ενισχυθούν οικονομικά οι μικρές ομάδες. Ίσως να δούμε και επανασχεδιασμό πρωταθλημάτων. Δεν σηκώνει να έχει 9 επαγγελματίες η τρίτη κατηγορία.  ”

ΕΔΩ Η ΕΚΠΟΜΠΗ

Την εκπομπή οδηγεί με ασφάλεια η BMW, μέλος του Ομίλου Πηλακούτα

Pilakoutas Super Monday DIGITAL

Αντρέας Ροκόπος