Fan Engagement: Πως να φέρεις τους οπαδούς κοντά στην ομάδα (βίντεο)

Fan Engagement: Πως να φέρεις τους οπαδούς κοντά στην ομάδα (βίντεο)

Πρόσφατα σε σχετικό συνέδριο που είχε να κάνει με το ποδόσφαιρο ως κάτι περισσότερο από ένα απλό άθλημα, συζητήθηκε το θέμα του Fan Engagement και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί μια ποδοσφαιρική ομάδα να δημιουργήσει ακόμα καλύτερες σχέσεις με τους οπαδούς της.

Ενδιαφέρον παρατηρείται αρχικά σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το ΙΜΗ, με θέμα την συμπεριφορά των οπαδών κυπριακών ομάδων και των δύο φύλων, με ηλικίες πάνω των 18 ετών.

Μερικά από τα στατιστικά που υπογραμμίσαμε, αφορούσαν το γεγονός ότι σε δείγμα 1000 ατόμων, αποδείχτηκε ότι μόλις το 20% δεν πηγαίνει στο γήπεδο κάθε χρόνο, έστω και σε 1 παιχνίδι. Το υπόλοιπο 80%  δίνει το παρών του είτε σε 1 ή και περισσότερα παιχνίδια.

Πάνω από 15% πάνε σε περισσότερα από 16 παιχνίδια, την ίδια στιγμή που το 38% έχει παρευρεθεί από ένα ως 5 παιχνίδια.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται για τους λόγους που ένας Κύπριος οπαδός επιλέγει να πάει στο γήπεδο, αφού στην κορυφή των απαντήσεων βρίσκεται η ατμόσφαιρα που νιώθει κανείς με την παρουσία του σε κάποιο γήπεδο, το γεγονός ότι δείχνει με αυτό τον τρόπο την αφοσίωση στην ομάδα του ενώ τρίτο στη λίστα βρίσκεται η όλη εμπειρία πριν από ένα αγώνα. 

Για το τρίτο προσωπικά διατηρώ τις αμφιβολίες μου καθώς θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη μπόλικη δουλειά να γίνει από την ομοσπονδία και τις ίδιες τις ομάδες μέχρι να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία αγώνα στους οπαδούς τους, ιδιαίτερα πριν από την έναρξη του παιχνιδιού.

 

Από εκεί και πέρα μαζεύοντας στοιχεία είτε από έρευνα είτε από ανάλυση στατιστικών έχουν εξαχθεί κι’ άλλα σημαντικά συμπεράσματα γύρω από την συμπεριφορά γενικότερα των οπαδών, ειδικά των νεαρότερων, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάποια από τα στοιχεία τους εάν και εφόσον η ομάδα τους παρέχει μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία.  

Για δεύτερη παράγραφο βλέπουμε την λέξη εμπειρία όσο αφορά την απόλαυση του αγώνα πέραν από τα 90 λεπτά και δεν είναι τυχαίο. Η συγκεκριμένη λέξη είναι αρκετά βασανισμένη όσο αφορά τις κυπριακές ομάδες, οι οποίες θεωρώ ότι είναι αρκετά πίσω σε αυτό το κομμάτι και το τι προσφέρουν στους οπαδούς τους με σκοπό να τους δείξουν την απαραίτητη εκτίμηση για την αφοσίωση τους.

Ένας οπαδός δεν διαφέρει από ένα πελάτη που αγαπάει και στηρίζει ένα συγκεκριμένο brand. Η μόνη διαφορά είναι ίσως το γεγονός ότι ο οπαδός όπως κι’ αν του συμπεριφερθεί η ομάδα σε θέμα customer experience, θα παραμείνει υποστηρικτής της, καθώς δύσκολα κάποιος αλλάζει ομάδα γι’ αυτό τον λόγο, την ίδια στιγμή που ένας πελάτης θα βρει πολύ πιο εύκολα ένα άλλο προϊόν αν εκείνο που αγόραζε για χρόνια δεν τον καλύπτει πια. 

Οι ομάδες αναγνωρίζουν αυτή την «αδυναμία» των οπαδών τους προς τις ίδιες και γι’ αυτό κάποιες από τις ομάδες μας συμβιβάζονται μόνο με ένα απλό sms σε κατόχους εισιτηρίων διαρκείας όταν ανακοινώνεται μια μεταγραφή ή σε έκπτωση στην επίσημη εμφάνιση. 

Υπάρχουν ωστόσο πολλά περισσότερα που οφείλει να κάνει μια ομάδα για να δείξει την εκτίμηση και το σεβασμό της προς τον οπαδό/πελάτη της. Μην παρεξηγείτε την λέξη πελάτης. Το ότι ο οπαδός είναι και πελάτης της ομάδας αυτό δεν σημαίνει ότι ο πελάτης δεν χρίζει της απαραίτητης προσοχής και επιβράβευσης για την στήριξη του σε ένα προϊόν/brand/ομάδα.

Παρακάτω μπορούμε να προτείνουμε μερικές επιλογές, τις οποίες μπορούν εύκολα να αξιοποιήσουν οι ομάδες, με σκοπό να δείξουν ότι ακούνε τον κόσμο, τον σέβονται και δεν τον χρειάζονται μόνο για να αγοράσει το εισιτήριο διαρκείας του ή την επίσημη εμφάνιση και στην συνέχεια να χαθεί κάθε επαφή μεταξύ ομάδας και κόσμου.

-    Δικαίωμα ψήφου στους οπαδούς για την επιλογή της 2ης ή 3ης επίσημης εμφάνισης μέσα από μερικές επιλογές
-    Αποστολή ερωτήσεων σε ποδοσφαιριστές κατά την διάρκεια live συνέντευξης 
-    Επιβράβευση με πόντους έκπτωσης ή NFT στους νικητές κάποιων κουίζ που αφορούν την ομάδα
-    Χρήση του tik-tok μέσα από το οποίο θα γίνονται challenges με τους οπαδούς της ομάδας
-    Ζητήστε από τους οπαδούς να μοιραστούν στα social media την εμπειρία τους από το πρώτο παιχνίδι της σεζόν της ομάδας
-    Μοιραστείτε διάφορα tips από τους ποδοσφαιριστές από τον τρόπου που γυμνάζονται, από τον διατροφολόγο της ομάδας ή ακόμα και από τους γυμναστές

Αυτές είναι μερικές από τις επιλογές, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα που μπορούν να γίνουν από τους υπεύθυνους αυτού του κομματιού στις ομάδες. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και κατανόηση ότι ο οπαδός είναι και πελάτης και το customer experience δεν μπορεί να αρκείται μόνο στα βασικά.

Ιδιαίτερα οι νέες γενιές που ακολουθούν, αναμένουν από το κάθε brand να δείξει την δική του προσπάθεια προς την κατεύθυνση τους, ειδάλλως μην αποκλείσετε μεγάλες ομάδες να χάσουν οπαδούς στο μέλλον, οι οποίοι θα προτιμούν ομάδες όπως ο Άρης ή η Πάφος FC που επενδύουν πέρα από τους ποδοσφαιριστές και στην εμπειρία προς τον οπαδό τους.

Σάββας Πηλακούτας