Μόνο αυτοί το κατάφεραν - Το επίτευγμα Σπιλέφσκι, Όλτρα, Σατσιά!

Μόνο αυτοί το κατάφεραν - Το επίτευγμα Σπιλέφσκι, Όλτρα, Σατσιά!

Το 2022/23 ανήκει στα βιβλία της ιστορίας του Κυπριακού ποδοσφαίρου και ήταν (φυσικά) μια ακόμα χρονιά με αμέτρητες αλλαγές προπονητών.

Αυτό δεν είναι βέβαια "είδηση" αφού μας έγινε συνήθεια και δεν το βλέπουμε να αλλάζει.

Μέσα σε αυτό το ποδοσφαιρικό περιβάλλον, είναι ασφαλώς επίτευγμα αυτό που κατάφεραν ο Αλεξέι Σπιλέφσκι, ο Χοσέ Λουίς Όλτρα και ο Μαρίνος Σατσιάς. Πρόκειται για τους μοναδικούς προπονητές από τις 14 ομάδες πρώτης κατηγορίας, που άρχισαν και ολοκλήρωσαν την σεζόν. Μόνο αυτοί οι τρείς ήταν... στην θέση τους από το καλοκαίρι του 2022 (ή πιο πριν) μέχρι και την τελευταία αγωνιστική.

Ο Μαρίνος Σατσιάς είναι ο πιο παλιός αφού ανέλαβε την ΕΝΠ τον Ιούλιο του 2021. Το γεγονός ότι με ένα πολύ μικρό μπάτζετ κατάφερε να παλέψει για την παραμονή κυριολεκτικά μέχρι το τελευταίο λεπτό, δικαιωματικά τον κράτησε στην θέση του σε όλο το πρωτάθλημα αφού δικαίως είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη της βυσσινί διοίκησης. Η νέα σεζόν θα τον βρει κάπου αλλού αφού η πετυχημένη του πορεία στην Ένωση, έφτασε στο τέλος της.

Ο Αλεξέι Σπιλέφσκι ανέλαβε τον Άρη τον Φεβρουάριο του 2022. Έφτιαξε μια ομάδα που έπαιζε εξαιρετικό και ουσιαστικό ποδόσφαιρο, κάπου πήγε να τα χαλάσει αφού δεν μπορούσε να πάρει αποτελέσματα σε κάποια φάση, αλλά στηρίχθηκε από την διοίκηση. Η απόφαση αποδείχθηκε πέρα για πέρα σωστή αφού ο νεαρός Λευκορώσος έκλεισε την σεζόν με το πρώτο, ιστορικό πρωτάθλημα, κάτι που έφερε και την άμεση ανανέωση της συμφωνίας του με την ομάδα.

Ιστορική σεζόν - σε Ευρωπαϊκό επίπεδο - έκανε και ο τελευταίος (χρονικά) της μικρής λίστας. Ο Χοσέ Λουίς Όλτρα πήρε τα "κλειδιά" της ΑΕΚ τον Ιούνιο του 2022, την έβαλε ομίλους (EL), την οδήγησε μέχρι τους "16" του Conference League και σε κάποια στιγμή ήταν και μέσα στα δυνατά φαβορί για το πρωτάθλημα. Δεν μπόρεσε τελικά να το πάρει μέχρι τέλους αλλά κέρδισε ξανά Ευρωπαϊκό εισιτήριο και σε συνδυασμό με την εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη, ο Ισπανός στηρίχθηκε από την διοίκηση και είναι έτοιμος για την 2η σεζόν στην Κύπρο.

* Ο Σάββας Πουρσαϊτίδης ανέλαβε τη Σαλαμίνα τον Ιανουάριο του 2022 και αν δεν ολοκληρωνόταν η συνεργασία (όχι για αγωνιστικούς λόγους ως γνωστό) πριν την λήξη του πρωταθλήματος, θα ήταν και αυτός στην λίστα.