ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ: "Το ποδόσφαιρο τραυματίστηκε.  Δεν πέθανε"

ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ: "Το ποδόσφαιρο τραυματίστηκε.  Δεν πέθανε"

Ο Ανδρέας Μουσκάλλης αρθρογραφεί για την κατάσταση που βιώνει το ποδόσφαιρο και στέλνει αισιόδοξο μήνυμα.

Το άρθρο που απέστειλε στην ιστοσελίδα μας...

Το ποδόσφαιρο στην εποχή και μετά τον κορωνοϊό

Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή και ταυτόχρονα αγωνία, την παγκόσμια μάχη που γίνεται εναντίον ενός αόρατου εχθρού της ανθρωπότητας, του κορωνοϊού.  Μια πανδημία η οποία σκοτώνει χιλιάδες, αρρωσταίνει εκατομμύρια και βασανίζει και θέτει εκτός παραγωγικής διαδικασίας δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Αναφέρεται ότι περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο, ενεργούν και κινούνται βάση αυστηρών ιατρικών και κυβερνητικών διαταγών, με αρκετούς περιορισμούς και μετακινήσεις.

Το ποδόσφαιρο, μια παγκόσμια αθλητική ενασχόληση και ένα κοινωνικό αγαθό μεγάλης σπουδαιότητας των ανθρώπινων κοινωνιών, τραυματίστηκε και αυτό από τον αναπάντεχο αυτό εχθρό.  Ποτέ ίσως να μην διανοούνταν οι ηγήτορες του ποδοσφαίρου  παγκόσμια, ότι ένας πανδημικός αντίπαλος, θα δημιουργούσε τόσες μεγάλες δυσκολίες αναστάτωσης και παρενέργειες.  Δεν υποψιαζόταν κανένας, ότι ίσως ο πιο μεγάλος αντίπαλος του ποδοσφαίρου θα ήταν ένας ιός που ονομάζεται κορωνοϊός.  

Φυσικά το ποδόσφαιρο τραυματίστηκε.  Δεν πέθανε.  Το ποδόσφαιρο ασφαλώς και δεν έχει ανοσία στους ιούς.  Έχει όμως, και διαθέτει ισχυρά αντισώματα για να αποκρούσει τους κατά καιρούς παρουσιαζόμενους αντιπάλους, ιούς και αντιξοότητες.  Η ασθένεια είναι προσωρινή και χρειάζεται υπομονή, επιμονή, πειθαρχία, αλληλεγγύη και ανθρωπιά, για να ξεπεραστεί.

Το ποδόσφαιρο πέρασε από πολλές καταιγίδες και φουρτούνες μέχρι να φθάσει στο πολύ υψηλό σημείο που βρίσκεται σήμερα.  Να είναι το ελκυστικότερο και πιο διαδεδομένο άθλημα στον κόσμο.  Με δισεκατομμύρια θαυμαστές και ακόλουθους.  Το ποδόσφαιρο, βγήκε πιο δυνατό από πολέμους, περιφερειακούς και παγκόσμιους, μέσα από μικρές και μεγάλες τοπικές συρράξεις.  Ο λόγος προφανής.  Το ποδόσφαιρο είναι βάλσαμο στις πληγές των ανθρώπων.  Είναι φάρμακο αναντικατάστατο, που θεραπεύει την ανάγκη και τη δίψα των ανθρώπων να ξεφύγουν από τα πολλαπλά τους προβλήματα, προσωπικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, πνευματικά.  Κυρίως ψυχολογικά ζητήματα τα οποία οι σύγχρονες κοινωνίες παράγουν σε μεγάλη έκταση.  Οι σύγχρονες δυστυχώς κοινωνίες, παρ’ όλη την πρόοδο που επετεύχθη στις επιστήμες, στην τεχνολογία, στην οικολογία, τον πολιτισμό και άλλους τομείς, καθίστανται όλο και περισσότερο και σε βιομηχανίες παραγωγής πολλαπλών ψυχολογικών και πνευματικών προβλημάτων.

Το ποδόσφαιρο είναι η πιο διαδεδομένη και εφαρμοσμένη ανθρώπινη λειτουργία, η οποία ανώδυνα καταπολεμά την ψυχολογική πίεση, τη μιζέρια, την κατάθλιψη, τον μοναχισμό, την παραίτηση και προσφέρει στους ανθρώπους χαρά, ικανοποίηση, κοινωνικότητα, αυτοπεποίθηση, όραμα.  Το ποδόσφαιρο λειτουργεί ως ένα καμίνι μέσα στο οποίο καίγονται όλες οι αρνητικές προδιαθέσεις και ψυχολογικά προβλήματα των ανθρώπων.   

Η ελεύθερη οικονομία, οι επιχειρηματίες, αναγνωρίζοντας την μεγάλη επιρροή του ποδοσφαίρου στις κοινωνίες, έθεσαν αυτό στις προτεραιότητες της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.  Οι εμπορικοί συνεργάτες του ποδοσφαίρου, όποιοι και να είναι αυτοί, κέρδισαν πάρα πολλά χρήματα από αυτό διαχρονικά.  Γι αυτό το λόγο και για άλλους, είναι απαραίτητο όπως οι οργανισμοί αυτοί, βοηθήσουν το ποδόσφαιρο σ’ αυτές τις δύσκολες προσωρινές οικονομικές στιγμές του.  Όλες οι επιχειρήσεις παγκόσμια και τοπικά, οφείλουν να στηρίξουν ένα οργανισμό όπως είναι το ποδόσφαιρο, το οποίο διαχρονικά θα προσφέρει καρπούς σ’ όλους, και στις κοινωνίες και στους επιχειρηματίες.

Επίσης, αμέτοχοι δεν μπορούν να παραμένουν η UEFA και η FIFA, οι δύο αυτοί ποδοσφαιρικοί κολοσσοί, οι οποίοι διαθέτουν οικονομικά μέσα και επιρροή.  Η ΚΟΠ οπωσδήποτε πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά της, τα μέλη της.  Οι ομάδες της Κύπρου, απώλεσαν πάρα πολλά έσοδα, και είναι αναγκασμένες να πληρώνουν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών τους και του άλλου προσωπικού τους και την διατήρηση των γηπεδικών τους εγκαταστάσεων.  Η ανασφάλεια, αβεβαιότητα και απαισιοδοξία πρέπει να εξαφανισθούν από τα ποδοσφαιρικά σωματεία.

Πρώτιστη προτεραιότητα όλων είναι η υγεία των ποδοσφαιριστών, προπονητών, συνεργατών και γενικά όλων των αθλουμένων.  Την υγεία των αθλητών μας πρέπει να προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού, ακολουθώντας τις συμβουλές και οδηγίες των επιστημόνων μας και του Υπουργείου Υγείας.  Όλοι πρέπει να παραμένουμε σπίτι για να διατηρήσουμε την υγεία μας.  Οι ποδοσφαιριστές οπωσδήποτε χρειάζονται μια υποφερτή συντήρηση, μέσα από προσωπικό πρόγραμμα.  Το ψυχολογικό πρόγραμμα των ποδοσφαιριστών μας, πρέπει να είναι στην εμπροσθοφυλακή του προγραμματισμού. Χωρίς αυτήν την προετοιμασία δεν μπορεί να πετύχει οποιαδήποτε άλλη σωματική συνισταμένη. Την ίδια προετοιμασία χρειάζονται και οι παράγοντες μας.  Οι υπεύθυνοι και τα Δ.Σ. των ομάδων μας.  

Παράλληλα με την προσπάθεια όλων για προστασία της υγείας όλων, οφείλουμε να σκεφθούμε και την επόμενη μέρα του ποδοσφαίρου μας, ιδιαίτερα τα πολλαπλά οικονομικά προβλήματα  που θα συσσωρευτούν παγκόσμια αλλά και στο κυπριακό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.  Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των ποδοσφαιρικών μας σωματείων και ομάδων είναι το μισθολογικό.  Αυτή η κρίσιμη περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω της ανατροπής όλων των παραμέτρων των πρωταθλημάτων, χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη εσόδων και εισοδημάτων.

Το ποδόσφαιρο αποτελείται από πολλούς ιδιαίτερους παράγοντες.  Σωματεία, φίλαθλοι, ποδοσφαιριστές, προπονητές και προσωπικό, τηλεοπτικά κανάλια, σπόνσορες.   Όλοι αυτοί είναι συνέταιροι και συνεργάτες στην επιβίωση, πρόοδο και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.  Οφείλουν όλοι να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.  Έστω και προσωρινά.  Όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να βοηθήσου για να μην πτωχεύσουν τα σωματεία μας, ιδιαίτερα τα πιο οικονομικά ασθενέστερα, και στην Κύπρο γνωρίζουμε πολύ καλά το οικονομικό εκτόπισμα του κάθε ποδοσφαιρικού σωματείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε αποφάσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας των χωρών της.  Πρέπει άμεσα, σε συνεννόηση με την UEFA να δημιουργήσουν κα επεξεργαστούν προγράμματα για την οικονομία του ποδοσφαίρου και ειδικά των ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίες αποτελούν το βασικό και πρωτογενές κύτταρο του ποδοσφαίρου.  Χωρίς ποδοσφαιρικές ομάδες, υγιείς και εύρωστες, δεν υπάρχει υγιές και ποιοτικό ποδόσφαιρο.  Αυτό το πρωτογενές κύτταρο, τις ποδοσφαιρικές ομάδες, όλοι οι φορείς, παγκόσμιοι, ευρωπαϊκοί και τοπικοί, οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν και χρηματοδοτήσουν για να επανέλθουν άμεσα στις δραστηριότητες τους μετά τη λήξη αυτού του παγκόσμιου συναγερμού.  Καλούνται επίσης όλοι οι φίλαθλοι, και αυτοί που αγαπούν και λατρεύουν το ποδόσφαιρο, να ακολουθούν τις οδηγίες των επιστημόνων μας και του Υπουργείου Υγείας, για παραμονή στο σπίτι και για μη άσκοπες μετακινήσεις.  Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε τον ύπουλο και αόρατο αυτό αντίπαλο.

Εμείς οι αθλητές βιώνουμε την πειθαρχεία και αυτοπειθαρχία, την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη.  Με όλες αυτές τις αρετές οι νίκες είναι δεδομένες.  Μόνο έτσι μπορούμε όλοι μαζί να νικήσουμε και αυτόν τον σκληρό και επικίνδυνο αντίπαλο.  Μένουμε στο σπίτι μας.  Αυτή είναι η τακτική και στρατηγική μας για να νικήσουμε και το παιχνίδι.  Το σύστημα μας είναι … μένουμε στο σπίτι μας.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου".