Νικάμε τον Covid-19 όπως κερδίζουν οι παίκτες έναν αγώνα ποδοσφαίρου/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Close
Νικάμε τον Covid-19 όπως κερδίζουν οι παίκτες έναν αγώνα ποδοσφαίρου/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πολλές χιλιάδες νεκροί, βαρύγδουποι τίτλοι σε ιστοσελίδες και δελτία ειδήσεων, μουσικές - θρίλερ, φόβος, περιορισμός, μάσκες και γάντια στα σούπερμαρκετ… Ο Covid-19 έχει αλλάξει την ρουτίνα μας και βεβαίως την ψυχολογία μας. Ο αόρατος εχθρός - όπως συνηθίζουμε τις τελευταίες βδομάδες να αποκαλούμε - τον κορωνοϊό υφίσταται ακόμα... Και η λαϊκή φράση "όλα είναι στο μυαλό", οπισθοδρομεί. Γιατί είναι ξεκάθαρο πλέον πως δεν σηκώνει κανένα είδους υποτίμηση η κατάσταση που βιώνουμε. 

βββ

Το “όλα είναι στο μυαλό” λοιπόν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η ψυχολογία εμάς, εσάς, όλους είναι στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό. Για παράδειγμα δεν θα ταν σώφρον να πάρεις τους δρόμους και να συναναστραφείς με καμιά δεκαριά φίλους. Θα ταν όμως όμορφο να προσπαθήσεις να φτιάξεις ή να διατηρήσεις ένα καλό μομέντουμ μέσα στο κεφάλι σου. 

Η Αθλητική Ψυχολογία έχει ως κύριο μέλημα την καλλιέργεια της πνευματικής και ψυχολογικής διάστασης των αθλητών, την ενδυνάμωση της γνωστικής και πνευματικής τους ετοιμότητας, ώστε να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι ικανότητές τους. Πηγή: www.psychology.org.gr

Της Φυτούλας Μωυσέως και του Αντρέα Ψάλτη 

Ο Αδάμος Παπαντωνίου είναι Αθλητικός Ψυχολόγος (MSc) και Διδακτορικός Φοιτητής Κλινικής Ψυχολογίας. Η ιστοσελίδα μας, www.kerkida.net μίλησε με τον Αδάμο ο οποίος είπε αρκετά και ενδιαφέροντα. Δεν περιορίστηκε στον τομέα που αγγίζει τους ποδοσφαιριστές και βλέπει ηλιαχτίδες αισιοδοξίας μέσα σ΄αυτό όλο που ζούμε. Ηλιαχτίδες που πρέπει όλοι μας να δούμε. 

nn

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στο www.kerkida.net:

-Αδάμο η πρώτη μας ερώτηση είναι η εξής. Πόσο και πως επηρεάζει τους αθλητές η αποχή; 

"Τα όσα προέκυψαν λόγω της πανδημίας του COVID-19 φέρνουν σίγουρα ανατροπές στις ζωές όλων. Δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι καλούνται να εγκαταλείψουν την καθημερινή τους ρουτίνα σε γήπεδα και χώρους προπονήσεων και να περιοριστούν στο σπίτι. Η απότομη διακοπή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τους ποδοσφαιριστές ανάλογα με τα δεδομένα και το μομέντουμ που ήταν διαμορφωμένο για τον κάθε αθλητή ξεχωριστά. Για παράδειγμα, ποδοσφαιριστές που κουβαλούσαν μαζεμένα παιχνίδια και συσσωρευμένη κούραση, η στιγμή τώρα παρουσιάζεται σαν ευκαιρία ανασυγκρότησης και ψυχοσωματικής αποφόρτισης. Αντίθετα, ποδοσφαιριστές των οποίων για παράδειγμα τα συμβόλαια εκπνέουν και θα χρειάζονταν τους εναπομείναντες αγώνες για να εξασφαλίσουν κάτι θετικό για την επόμενη χρονιά, σίγουρα βιώνουν την τωρινή κατάσταση με μεγαλύτερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Γενικότερα πάντως, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και η εφαρμογή τους απαιτούν από όλους μας πειθαρχεία, καλή συνεργασία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ψυχραιμία, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως τα συστατικά αυτά που θα φέρουν τώρα τη ‘’νίκη’’ κατά του κορωνοϊού, είναι ακριβώς τα ίδια συστατικά που σε κάθε αγώνα καλούνται να επιδείξουν οι ποδοσφαιριστές για να κυριαρχήσουν και να επικρατήσουν κατά των αντιπάλων τους. Είναι επομένως καλά εξοικειωμένοι με όσα για εμάς μπορεί να μοιάζουν καινούρια, αλλιώτικά και πρωτόγνωρα…"

γ

-Υπάρχουν δραστηριότητες πέραν της εκγύμνασης που μπορούν να κάνουν οι παίκτες στο σπίτι τους;

"Το να εμπλακούμε σε διαφορετικές δραστηριότητες εντός του σπιτιού δεν αποτελεί επιλογή αλλά ανάγκη για όλους μας που χρειάζεται με κάθε τρόπο να ικανοποιήσουμε. Εξάλλου, το ότι οι συγκυρίες απαιτούν να παραμείνουμε στο σπίτι δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τη ζωή ή παραμελούμε τους σκοπούς και τα όνειρα μας. Απλά τα αναπροσαρμόζουμε. Ευελιξία, ψυχική ανθεκτικότητα και καλή προσαρμογή σημαίνει ακριβώς πως, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες βρίσκουμε τρόπους και μηχανισμούς να διατηρούμε επαφή με τους στόχους και τις επιδιώξεις μας. Οι ποδοσφαιριστές λοιπόν στη διάρκεια της ημέρας χρειάζεται να αθλούνται, να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και την οικογένεια τους, να αναπτύσσουν γνώσεις γύρω από θέματα καλής ψυχολογίας και διατροφής, να δοκιμάζουν να μαγειρέψουν και να ετοιμάζουν υγιεινά γεύματα για όλη την οικογένεια. Μπορούν επίσης να ανατρέξουν σε προηγούμενους αγώνες και απαλλαγμένοι από την πίεση διαδοχικών υποχρεώσεων να αναλύσουν τα όσα συνέβησαν με καθαρό μυαλό και σκέψη. Έχουν τώρα την ευχέρεια να επικοινωνήσουν με την οικογένεια και στενά άτομα του υποστηρικτικού τους δικτύου. Να μιλήσουν, να ακούσουν και να εκφράσουν την αγάπη τους στα αγαπημένα τους πρόσωπα που δυστυχώς είναι αρκετές οι φορές που αναγκάζονται να παραμελήσουν λόγω των συχνών και εντατικών υποχρεώσεων τους. Τέλος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή αρκετών ποδοσφαιριστών. Τη δεδομένη μάλιστα στιγμή έχουν αναδειχθεί ως το βασικότερο μέσο επικοινωνίας και σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων. Ας αξιοποιήσουν εποικοδομητικά την εμπλοκή τους με τα μέσα αυτά, ως μια ακόμα ευκαιρία να επιδράσουν θετικά και να δώσουν το καλό παράδειγμα σε παιδιά και εφήβους που τους ακολουθούν, παρακολουθούν και θαυμάζουν" 

- Σε ποιο βαθμό θα ήταν επηρεασμένοι ψυχολογικά οι ποδοσφαιριστές αν ξεκινούσε το πρωτάθλημα αύριο;

"Η ενέργεια και η προσοχή όλων είναι αποκλειστικά στραμμένη στη κοινή μάχη κατά του ‘’αόρατου εχθρού’’. Στη μάχη αυτή είναι φυσικά συντονισμένοι και συμμέτοχοι οι ποδοσφαιριστές. Παραμένοντας περιορισμένοι στο σπίτι, μακριά από γήπεδα, γυμναστήρια, συμπαίκτες και προπονητές, σκοράρουν καθημερινά γκολ εναντίον του ιού. Δεν είναι επομένως ‘’μηχανές’’ που με το πάτημα ενός κουμπιού θα ξεκινήσουν να αποδίδουν στα γήπεδα, ανεπηρέαστοι από την παρατεταμένη αποχή αλλά και τη γενικότερη ατμόσφαιρα που επικρατεί γύρω τους. Είναι ξεκάθαρο, πως η κοινή γνώμη δεν νοιάζεται τώρα για ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά για αγώνες διασφάλισης της δημόσιας υγείας και διάσωσης της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας"

- Πόσο δύσκολο είναι για τους ποδοσφαιριστές που έχουν τις οικογένειες τους στο εξωτερικό;

"Είναι σίγουρα μία ακόμα αντιξοότητα και ένας επιπρόσθετος λόγος ανησυχίας. Οι ξένοι ποδοσφαιριστές θα αισθάνονται μεγάλη ανακούφιση όταν μαθαίνουν πως τα μέλη της οικογένειας τους παραμένουν ασφαλή, αλλά και ικανοποίηση όταν ακόμα και εξ αποστάσεως μπορούν να φροντίζουν και να παρέχουν όλα όσα είναι αναγκαία για την ομαλή διαβίωσή των μελών της οικογένειάς τους. Η τεχνολογία σίγουρα αποτελεί βάλσαμο σ’ αυτές τις περιπτώσεις αφού συναντώνται έστω ηλεκτρονικά οι κόσμοι του καθενός. Τέλος, οι ποδοσφαιριστές έχουν πιθανόν ενημερωθεί, αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν πως πιθανή έξοδός τους από την Κύπρο θα τους καθιστούσε ανενεργούς σε περίπτωση επανέναρξης του πρωταθλήματος. Με εφόδια τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή τους, οι περισσότεροι επέλεξαν να φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης που έδειξαν προς αυτούς η ομάδα, οι συμπαίκτες, οι προπονητές και οι διοικούντες και έμειναν στην Κύπρο. Υπομένουν λοιπόν με ψυχραιμία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και επιλέγουν να δώσουν κι αυτόν τον αγώνα, όπως και κάθε άλλον, με υπευθυνότητα και αισιοδοξία"

ψψψ

Βελτίωση της απόδοσης
Με την Ψυχολογική Προετοιμασία, ο αθλητής επιτυγχάνει την απόδοση στο μέγιστο βαθμό σε οποιαδήποτε κατάσταση. « Ό,τι και να έχεις κάνει, όσο και αν έχεις προσπαθήσει, ό,τι και αν έχεις θυσιάσει, δεν έχει καμία αξία αν δεν μπορείς να το μεταφέρεις στη «σωστή» στιγμή, στον αγώνα!» Πηγή: www.psychology.org.gr

-Υπάρχουν θετικά σε ότι αφορά το ψυχολογικό κομμάτι που προκύπτουν μέσα από τη διακοπή;

"Πολλές φορές στη ζωή δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις καταστάσεις που προκύπτουν, μπορούμε ωστόσο και είμαστε υπεύθυνοι να ελέγξουμε την αντίδραση μας σε κάθε κατάσταση. Μπορούν λοιπόν οι ποδοσφαιριστές να αξιοποιήσουν την περίσταση αποκαθιστώντας και φροντίζοντας ενοχλήσεις και τραυματισμούς που πιθανόν τους ταλαιπωρούσαν. Είναι ευκαιρία σωματικής αποσυμφόρησης και ψυχολογικής αποφόρτισης. Είναι τέλος ευκαιρία να ‘’δραπετεύσουν’’ για λίγο από μια καθημερινότητα αυστηρά ποδοσφαιρική και να ενεργοποιήσουν ενδιαφέροντα και αξίες που έχουν νόημα γι’ αυτούς και ενδεχομένως να είχαν παραμελήσει το προηγούμενο διάστημα"

-Αν η επανέναρξη του πρωταθλήματος γίνει χωρίς να ξεπεραστεί εντελώς το πρόβλημα θα μπορέσουν οι αθλητές να μείνουν ανεπηρέαστοι;

"Το σενάριο αυτό εκτιμώ πως συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να επαληθευτεί. Ωστόσο, με τις εξελίξεις και τις ανατροπές να είναι καθημερινές, καλό είναι, να πηδάμε κάθε εμπόδιο αφού φτάσουμε σ’ αυτό. Θα είναι σίγουρα τεράστια πρόκληση για τους ποδοσφαιριστές να κρατήσουν το μυαλό τους καθαρό από την καχυποψία και ανησυχίες σχετικές με την πανδημία. Θα διατηρούν σίγουρα επιφυλάξεις και θα βιώνουν ανασφάλεια αφού θα βρίσκονται ακόμα στη σκιά του ιού. Θα αισθάνονται λοιπόν εκτεθειμένοι και συγκρατημένοι σε ότι αφορά την ποδοσφαιρική τους εμπλοκή. Θα χρειαστεί προσεκτική μελέτη και καλή συνεννόηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, ενώ η εφαρμογή οποιουδήποτε πλάνου χρειάζεται ασφαλώς να θέτει σαν προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ποδοσφαιριστών"