ΥΠΟΥΡΓΟΣ για στημένα: "Είμαστε στο μέσο μεγάλης καταιγίδας/Γίνεται αυτό που πρέπει"

Close
ΥΠΟΥΡΓΟΣ για στημένα: "Είμαστε στο μέσο μεγάλης καταιγίδας/Γίνεται αυτό που πρέπει"

O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, σχολίασε τα όσα προκύπτουν από το χθεσινό δημοσίευμα στην Ισπανία.

Οι δηλώσεις του όπως μεταφέρονται από το ΚΥΠΕ...

"Πιστεύω με τα όσα ακούσαμε αυτές τις μέρες, είμαστε στο μέσο μιας μεγάλης καταιγίδας. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ήρθε στην αντίληψη μου χθες το απόγευμα. Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στον οποιονδήποτε πρέπει να μεταφέρονται στα αρμόδια αστυνομικά όργανα. Αυτό έπραξα μόλις περιήλθαν εις γνώση μου τα δημοσιεύματα, τα οποία διαβίβασα στον Αρχηγό της Αστυνομίας. Ακολούθησαν τα όσα λέχθηκαν, ένας καταιγισμός δηλώσεων και πληροφοριών μέσω διαφόρων ιστοσελίδων τόσο χθες το βράδυ όσο και σήμερα το πρωί και καθηκόντως, ζήτησα και θα έχω σήμερα σύσκεψη για ενημερωθώ για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και για όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τις ανακρίσεις για πιθανή χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων".
 
-Ερωτηθείς αν δεν είχε καθόλου γνώση για το περιεχόμενο της υπόθεσης των ισπανικών αρχών που βρισκόταν στα χέρια της Αστυνομίας εδώ και καιρό και το οποίο διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία στις 30 Ιανουαρίου, ο κ. Σαββίδης επανέλαβε:
«Πρώτη φορά στην οποία ήρθαν εις γνώση μου αυτά τα δημοσιεύματα ήταν χθες νωρίς το απόγευμα. Μην με ξαναρωτάτε, και σας λέω ότι άκουσα όλα αυτά που λέχθηκαν χθες και σήμερα και έκρινα σκόπιμο και συγκάλεσα άμεσα σύσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομίας και εκείνους που χειρίζονται την υπόθεση αυτή όπως και όλες τις άλλες υποθέσεις που αφορούν το θέμα της χειραγώγησης και θα έχω σύσκεψη εντός της ημέρας σήμερα».

-Ερωτηθείς αν μπορούν οι κυπριακές αρχές να σταθούν πάνω στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στις οποίες στηρίζεται η έρευνα των ισπανικών αρχών, και να ανοίξουν την υπόθεση, ο κ. Σαββίδης είπε πως το θέμα που εγείρεται είναι νομικό και θα πρέπει να δοθούν νομικές απαντήσεις. Πρόσθεσε πως έχει άποψη αλλά πρέπει δεν θα τις πει καθώς δεν εναπόκειται στον ίδιο τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει.
 
«Όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης, το τι κατά τη γνώμη της Αστυνομίας αποτελεί αποδεκτή μαρτυρία και το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ή να αξιολογηθεί η οποιαδήποτε πληροφορία, θα είναι αντικείμενο της σύσκεψης».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια άλλη υπόθεση στημένων αγώνων, πέραν από αυτές που κατονομάζονται στο ισπανικό δημοσίευμα και πέρα της υπόθεσης στο Δικαστήριο, ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει υποθέσεις που εξετάζονται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα και πρόσθεσε πως δεν είναι σωστό να προετοιμάζεται το έδαφος για επόμενα βήματα των αστυνομικών αρχών μέσα από δημοσιογραφικές διασκέψεις. Διαβεβαίωσε ωστόσο πως γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει και ότι η βούληση είναι πως θα αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι πληροφορίες που ήρθαν στις αστυνομικές αρχές. Κάλεσε για άλλη μια φορά όσους έχουν όποια πληροφορία μπορεί να βοηθήσει, να προχωρήσουν και να την καταγγείλουν στην Αστυνομία.
 
-Σε ερώτηση αν έχουν έρθει και άλλοι κόκκινοι φάκελοι, ο κ. Σαββίδης είπε πως έχει δει δημοσιεύματα τα οποία αλληλοδιαψεύδονται, καθώς υπήρξε μια πληροφορία από ένα μέσο ότι υπήρξε ένας νέος φάκελος αλλά την ίδια ώρα υπήρξε και διάψευση από την ΚΟΠ.

«Θα έχω εικόνα αν έχει φτάσει άλλος φάκελος στην Αστυνομία μετά τη σύσκεψη που θα έχω εντός της ημέρας. Ας μην επικεντρωνόμαστε μόνο στους κόκκινους φακέλους γιατί μας έχει ξεκαθαρίσει η ΟΥΕΦΑ ότι ο φάκελος από μόνος του δεν θα οδηγήσει σε καταδίκες, αλλά δίνει πληροφορίες για μια περίεργη στοιχηματική δραστηριότητα, δίνει στοιχεία για το ότι κάποια γεγονότα σε κάποιο παιγνίδι συνάδουν με την περίεργη αυτή δραστηριότητα αλλά δεν είναι μαρτυρία που μπορεί να οδηγήσει στην καταδίκη κάποιου συντελεστή».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποιες καταγγελίες νέες για αγώνες Α΄ Κατηγορίας, είπε πως δεν κρίνει πως πρέπει να δώσει αυτή τη στιγμή πληροφορίες και πρόσθεσε πως πρέπει να δώσουμε εμπιστοσύνη στις αστυνομικές αρχές. Όταν θα υπάρξει κάτι που πρέπει να ανακοινωθεί, σημείωσε, αυτό θα γίνει.