Υπάρχουν πράγματα που δύσκολα εξηγούνται με λέξεις. Πώς νιώθει ένα παιδί την πρώτη φορά που φορά τη φανέλα. Πώς ένας πατέρας παίρνει το παιδί του στο γήπεδο. Πώς μια εξέδρα γίνεται οικογένεια και ένα τραγούδι ξυπνά αναμνήσεις δεκαετιών.
Δεν είναι μόνο οι τίτλοι, τα γκολ και οι μεγάλες βραδιές. Είναι οι Κυριακές που τελείωσαν με χαμόγελο, οι νύχτες που τελείωσαν με δάκρυα, οι αγκαλιές στην εξέδρα και οι αναμνήσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Ο παππούς που μίλησε στον πατέρα για την ΑΕΛ που έζησε εκείνος. Ο πατέρας που πήρε το παιδί του στο γήπεδο. Και το παιδί που, χρόνια αργότερα, θα κάνει το ίδιο. Κάπως έτσι μεγαλώνει ένας σύλλογος. Όχι μόνο μέσα στα γήπεδα. Μέσα στις ζωές των ανθρώπων του. Γιατί η αγάπη για μια ομάδα δεν μετριέται μόνο όταν όλα πηγαίνουν καλά. Μετριέται όταν μένεις.
96 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η φανέλα, τα γήπεδα και οι εποχές μπορεί να έχουν αλλάξει. Το συναίσθημα, όμως, έμεινε ίδιο. Το μπλε και το κίτρινο συνεχίζουν να περνούν από γενιά σε γενιά.
Πώς ξεκίνησαν όλα...
Η ιστορία άρχισε στις 4 Οκτωβρίου 1930, σε ένα ζαχαροπλαστείο στην οδό Αγίου Ανδρέου στη Λεμεσό, το «Σαιντ Τζώρτζ». Εκεί, περίπου είκοσι άνθρωποι έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού.
Από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα μεσολάβησαν 96 χρόνια γεμάτα τίτλους, μεγάλες στιγμές, δύσκολες εποχές και ανθρώπους που έγραψαν τη δική τους σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Η ποδοσφαιρική ομάδα έκανε το πρώτο της επίσημο καταγεγραμμένο παιχνίδι στις 6 Ιανουαρίου 1931, απέναντι στον Πεζοπορικό Λάρνακας, επικρατώντας με 6-1. Το 1934 η ΑΕΛ συμμετείχε στην ίδρυση της ΚΟΠ και πέντε χρόνια αργότερα ήρθε ο πρώτος μεγάλος τίτλος.
Στις 16 Ιουλίου 1939, η ΑΕΛ νίκησε τον ΑΠΟΕΛ με 3-1 στον τελικό του Κυπέλλου και κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της. Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε και δεύτερο Κύπελλο. Το 1941 ήρθε και το πρώτο πρωτάθλημα.
Η χρυσή εποχή
Η δεκαετία του '50 αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες περιόδους στην ιστορία της ΑΕΛ. Η ομάδα κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 1953, 1955 και 1956, ενώ το 1948 είχε προηγηθεί ακόμη ένα Κύπελλο. Το 1968 ήρθε το έκτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Και τότε άρχισε μια αναμονή που κράτησε 44 ολόκληρα χρόνια.
Η τροπαιοθήκη: Η ΑΕΛ μετρά σήμερα 6 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα και 4 Super Cup.
- Πρωταθλήματα: 1940-41, 1952-53, 1954-55, 1955-56, 1967-68, 2011-12.
- Κύπελλα: 1938-39, 1939-40, 1947-48, 1984-85, 1986-87, 1988-89, 2018-19.
- Super Cup: 1953, 1968, 1985, 2015.
Οι αριθμοί καταγράφουν τους τίτλους. Δεν μπορούν, όμως, να καταγράψουν το συναίσθημα που κουβαλά ο καθένας από αυτούς.
Η πιο δύσκολη σελίδα
Το 1996 ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της ΑΕΛ. Μετά από 62 συνεχόμενα χρόνια στην Α' Κατηγορία, η ομάδα υποβιβάστηκε για πρώτη φορά. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα, αλλά όχι το τέλος. Η ΑΕΛ επέστρεψε, αποδεικνύοντας πως η ιστορία ενός συλλόγου γράφεται και στις δύσκολες στιγμές.
2012: Η νύχτα που περίμενε μια γενιά
Χρειάστηκαν 44 χρόνια μέχρι να επιστρέψει το πρωτάθλημα στη Λεμεσό. Η ημερομηνία ήταν 5 Μαΐου 2012. Η ΑΕΛ επικράτησε της Ανόρθωσης με 1-0 και εξασφάλισε το έκτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Οι δρόμοι της Λεμεσού γέμισαν κόσμο και μια ολόκληρη γενιά έζησε τη στιγμή που περίμενε για δεκαετίες. Για τον κόσμο της ΑΕΛ, το 2012 δεν ήταν απλώς ένας τίτλος. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
Οι ευρωπαϊκές βραδιές
Η ΑΕΛ είχε αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ευρώπη. Το 1968, ως πρωταθλήτρια Κύπρου, αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η σημαντικότερη σύγχρονη ευρωπαϊκή της πορεία ήρθε μετά το πρωτάθλημα του 2012. Η ΑΕΛ απέκλεισε τη Λίνφιλντ και την Παρτίζαν και έφτασε μέχρι τα play-offs του Champions League απέναντι στην Άντερλεχτ. Ακολούθησε η συμμετοχή στους ομίλους του Europa League. Και στις 6 Δεκεμβρίου 2012 ήρθε μία από τις πιο αξέχαστες ευρωπαϊκές νύχτες (ΑΕΛ – Μαρσέιγ 3-0). Μια βραδιά που έμεινε για πάντα στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου.
Στις 22 Μαΐου 2019, η ΑΕΛ επέστρεψε στις κατακτήσεις του Κυπέλλου. Στον τελικό του ΓΣΠ νίκησε τον ΑΠΟΕΛ με 2-0 και πανηγύρισε το έβδομο Κύπελλο της ιστορίας της. Ένας ακόμη τίτλος, μια ακόμη γενιά που απέκτησε τη δική της ξεχωριστή ανάμνηση.
96 χρόνια μετά...
Από το «Σαιντ Τζώρτζ» της Αγίου Ανδρέου μέχρι τα σύγχρονα γήπεδα. Από το πρώτο 6-1 του 1931 μέχρι τα πρωταθλήματα και τα Κύπελλα. Από τις δύσκολες στιγμές του 1996 μέχρι το όνειρο του 2012. Από τις ευρωπαϊκές βραδιές μέχρι το Κύπελλο του 2019.
96 χρόνια. Και πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει μια ιστορία. Ένας άνθρωπος. Μια οικογένεια. Μια ανάμνηση. Γιατί οι σύλλογοι δεν είναι μόνο τα τρόπαια στις προθήκες. Είναι οι άνθρωποι που γεμίζουν τις εξέδρες. Είναι εκείνοι που τραγουδούν στα εύκολα και στα δύσκολα. Είναι ο πατέρας που παραδίδει τη φανέλα στο παιδί του και του λέει, χωρίς πολλά λόγια, τι σημαίνει να είσαι ΑΕΛ. Και έτσι, από γενιά σε γενιά, η ιστορία συνεχίζεται.
Χρόνια πολλά, ΑΕΛ.
96 χρόνια, μια φανέλα, αμέτρητες ιστορίες.